Ereszcsatorna – miért műanyagból?

A ház kritikus része az ereszcsatorna, hiszen e rendszer védi a tető mellett az épületet a csapadék okozta kártól. Nyugat-Európához hasonlóan a műanyag ereszcsatorna hazánkban is egyre népszerűbb, számos előnye miatt.

 

 

A műanyag ereszcsatorna rendszerek felszerelése szakemberek  és laikusok számára is egyszerű, az elemek könnyűek, gyorsan, praktikusan összeállíthatók. Az ütésálló, időjárási viszonyoknak, környezetben felmerülő vegyi- és UV hatásoknak ellenálló műanyag különösen hosszú élett artamú és jól terhelhető, mely a magas szinten stabilizált PVC alapanyagnak köszönhető. Az elemek nem rozsdásodnak, és festést sem igényelnek. A sima és vegyileg passzív felületnek köszönhetően minimális a gombák, mohák megtelepedésének veszélye. Ma már minden tetőméretre és formára, beleértve a speciális sarkokat is, találni megoldást a műanyag ereszcsatornák között. A gazdag színválasztéknak köszönhetően – RAL színskála kódjai szerinti színek – hangsúlyozhatjuk a tető kontúrjait, vagy optikailag a háttérbe is szoríthatjuk az ereszcsatornát.

Hőingadozás? Nem probléma!

Az anyagtól függően kisebb-nagyobb mértékben az ereszcsatornák is kitágulnak a melegben, télen pedig összehúzódnak. Ezt a hosszirányú tágulást (dilatációt) az összekötő idomok képesek felvenni anélkül, hogy a rendszeren bármiféle változás keletkezne.

Rögzítési lehetőségek

Az ereszcsatorna elemeit többféle módon is rögzíthetjük:
• hagyományos tartóval az ereszcsatorna színében,
• állítható forgócsuklós tartóval, mellyel a lejtés (2-3 mm méterenként) és a dőlésszög egyszerűen beállítható,
• oromdeszkára szerelhető műanyag eresztartóval.

Hasznos kiegészítők

A falevéllel eltömődö?? ereszcsatorna gondot okozhat, hiszen abban nem folyik el az esővíz, ezzel is veszélyeztetve az épületet. Ma már hatásosan kivédhetjük ezt a tipikus és gyakori őszi problémát a lombfogó ráccsal.
A csapadékvíz gyűjtésével pénzt lehet megtakarítani, hiszen az értékes esővíz magától gyűlik, és azt kertünk, virágaink öntözésére használhatjuk. A rendszer kiegészítője egy, az ejtőcsőhöz csatlakoztatható eszköz, amely az esővizet nem csak összegyűjti, hanem szűrőrendszere segítségével megtisztítva juttatja az esővíztartályba.

Melyik a számomra megfelelő?

Különböző méretű ereszcsatornák és lefolyók léteznek. Hogy melyik méret felel meg a házunkhoz, az a tető alaprajzi felületének méretétől és a lefolyók számától függ (DIN 18460).
Vegyünk egy példát: egy 15 méter széles és 10 méter hosszú nyeregtetővel rendelkező ház vízelvezetését kell megoldani. A ház alapterülete tehát 150 négyzetméter. Amennyiben az épület mindkét oldalán egy-egy ejtőcső csatlakozást alakítunk ki, akkor a vízgyűjtő felület 75 négyzetméter. A táblázat szerint ehhez a házhoz RG 125 mm-es ereszcsatorna és DN O105 mmes ejtőcső javasolt mind a két oldalon.

Németh Mária
Illusztráció: Marley Magyarország Zrt.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop