Nagypáli, az ökoetalon

Zalaegerszeg mellett a zalai tájra jellemző dombokkal, erdőkkel, és gyümölcsösökkel körülölelt falu, Nagypáli, vendégszeretetével, nyugodt környezetével és számtalan látványosságával nyújt kikapcsolódási lehetőséget az itt élők és az idelátogatók számára.

nagypaliazokoetalon 720

A település a pályázati lehetőségeket folyamatosan kutatva és kihasználva, a turizmus erősítésével, a megújuló energia felhasználásával, az energiafogyasztásra és -termelésre összpontosítva dinamikusan fejlődik. A törekvéseket több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték, így példamutató a többi település számára. A Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma az ökotémaút kiinduló állomása. Az Ökovölgy nemcsak élhetőségével vonzó, de a turisták is szívesen jönnek ide. A látogatókat szabadtéri kemence, vizes vitalitas medence, gyógy-és fűszernövényes kert várja.

A Vitalitas Park szomszédságában, a Helyi termék kiállító tér megvalósításával lehetővé vált a kézműves és kulturális értékek, házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, a helyi lakosság által előállított élelmiszerek kóstoltatása, értékesítése. Az Ökovölgy legújabb ékessége az országosan is egyedülálló, 650 féle magyar rózsafajtából 6500 darabot számláló rozárium és génbank. A közel 2 hektáros rózsakert organikus kialakítású, íves sétányokkal, kisebb terekkel, pihenőfelületekkel tarkított. A beruházás első ütemében 350 fajta Márk rózsából közel négyezer tő tekinthető meg, emellett ezernél is több évelő, félszáz díszfa színesíti a kertet.

A település kiemelt figyelmet fordít a hagyományok ápolására, a régi korokból fennmaradt épületek állagmegőrzésére is. Ennek ékes példája a 170 éves, korábban szakszerűtlenül toldozgatott boronafalú pince eredeti állapotának újjávarázsolása. A felújítást követően az ökologikus témaparkban olyan tájház jellegű épület jött létre, amelyben kiállítás, borkóstoló és társalgó is helyet kapott.

A Nagypáli Faluért Alapítvány nyertes pályázatának köszönhetően, valamint az önkormányzat támogató hozzájárulásával 2013 tavaszán elkészült a falu központjában a szolgáltató komplexum, amelynek részét képezi négy apartman lakás, vegyesbolt és egy klub, kávézó is. Az épületegyüttes fő célja a falusi turizmus fellendítése mellett a természet- és környezetvédelem népszerűsítése, a megújuló energiaforrások kihasználásának bemutatása, és iránymutatás a térségbe látogatók számára. Mindezen helyszínek kívánság szerint lovas kocsikázással is megtekinthetők.

Országos vonzerővel bíró rendezvények szervezésére is sor kerül, ilyenek például a népszerű Napkorona Fesztivál, a Nemzetközi Solymász Találkozó vagy a Nemzetközi Hőlégballonos Találkozó.

www.nagypali.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop