Okos otthon, intelligens ház

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol, ha elutazunk otthonról, valaki mindig lekapcsolja az égve felejtett villanyt, takarékra állítja a fűtést, felerősíti a hűtést, s hazatérve biztonságos fény kíséri lépteinket a kerti kaputól a bejáratig. Az úgynevezett okos otthon ma már könnyedén megvalósítható az épületautomatikai eszközök együttmuködő, központilag, programokkal vezérelt integrált rendszerré építésével.

okosotthonintelligenshaz 720

Piackutatói prognózisok az intelligens háztartások számának látványos növekedését jósolják, Észak-Amerikában egy év alatt 70 százalékkal, de Európában is a következő öt évben évi 61 százalékos bővüléssel számolnak, ami az itteni lakóingatlanok 13 százalékát jelenti. Ázsiában a háztartási eszközök részletekbe menő vezérlése tartozik az intelligens otthon gondolatkörébe, Európában pedig a hatékony energiafelhasználás kerül előtérbe.

A jövő elkezdődött
Magyarországon is mind nagyobb az érdeklődés a kevésbé összetett, a költséghatékonyságot előtérbe helyező rendszerek kialakítása iránt, leginkább az újépítésű társasházi lakások esetében. Napjainkban persze még inkább csak a magasabb komfortfokozatú házakba építenek be smart home automatikát, de már az előkészítése zajlik annak, hogy a későbbiekben intelligens automatikák kerüljenek be az egyes lakásokba, amelyre az építtetők alapcsomagokat és extracsomagokat alakítanak ki. Az egyszerű rendszerekbe általában a fűtés, néhány világítási kör és a redőny, esetleg a riasztó vezérlése kerül bele, de ez később bármikor szabadon bővíthető további funkciókkal és okos eszközökkel. Lényeges, hogy az elektromos hálózat felújításkor kiépüljenek az erősáramú kábelek azokhoz a pontokhoz, amiket vezérelni akarunk, hogy működhessenek a parancsokat végrehajtó villanymotorok, mágnes szelepek, reteszek stb. A beruházás költsége első hallásra persze magasnak tűnhet, azonban nem szabad elfelejtkezni, hogy az okos házak a legtakarékosabb épületek a világon. Minden fogyasztást hetekre, hónapokra vagy akár évekre előre programozhatunk és tervezhetünk, így számottevő, akár 50-70 százalékos költségmegtakarítást érhetünk el.

Az okosság előnyei
Az intelligens ház négy fő részből áll: a központi vezérlő egységből, a kommunikációs csatornából, a különféle érzékelőkből (szenzorok) és a beavatkozó, végrehajtó szervekből (aktorok). A vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációs csatorna feladata a kapcsolatteremtés, -tartás a részegységek között. A hő-, fény-, nyomás-, mozgás-, füst-, nedvesség-, szél-, hang-, rezgés-,stb. érzékelők, kamerák információt szolgáltatnak a parancsadáshoz, az aktorok (redőny, kapu meghajtó motorok, léptetőmotorok, zárak, szelepek, szivattyúk, egyéb mozgó elemek, kapcsolók, világítás szabályzók) pedig végrehajtják a parancsot. Mindezek vezérlését a központi, fedélzeti komputer végzi, ami előre beprogramozott műveleteket hajt végre az egyes események bekövetkezésekor, vagy a jogosult személy távolból (mobiltelefonon, interneten) történő utasításai szerint. S a végeredmény: együttes, összehangolt, intelligens működés.
Az okos otthon figyelemmel kíséri a környezetében és a benne zajló eseményeket, ezeket naplózza. Rendellenesség (tűz, betörés, csőtörés) észlelésekor beavatkozik, és értesíti a megfelelő hatóságot és a tulajdonost. Az intelligens ház, hála a komplex számítógépes rendszernek, a külső és belső környezet állapotának megfelelően úgy irányítja a különböző elektromos rendszereket, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. A rendszer például kikapcsolja a nem használt, bekapcsolva felejtett fogyasztókat (PC, TV, DVD, audio készülékek), de elektromos energiát spórolhatunk meg fény és energiaforrásaink automatikus vagy akár távolról irányítható kapcsolási lehetoségével is.
Hűvös időben a nyitva felejtett ablak, égve hagyott lámpa, túlságosan magasra tekert termosztát olyan mindennapi dolog, amely önmagákban csekélységnek tűnik, felhalmozódva azonban pazarlást jelent. Az „okosság” előnyei tehát a kényelem, biztonság, távfelügyelet, környezettudatosság.
A legnagyobb energiamegtakarítást elsősorban fűtési (illetve hűtési) rendszerünkön keresztül érhetjük el, legyen szó akár hagyományos, akár alternatív energiát felhasználó modern fűtési rendszerről – hőszivattyú, napkollektor, napelem stb. Az intelligens ház ezen energiaforrások vezérlésére is szolgál, de feladata a balesetek, tűzeset vagy gázmérgezés megelőzése, vízelfolyás észlelése (a való élettől eltérő fogyasztás) esetén a vízszolgáltatás leállítása. A naplózott adatok alapján könnyebben megállapítható épületünk problémája, illetve szükség esetén kiszállás nélkül is megoldhatunk hibákat, átprogramozhatjuk a rendszert.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop