Jövőállóság és rugalmasság: Chameleon okosotthon

Az okosotthonos-szegmens világszerte egyre komolyabb üzletágat képvisel, így Magyarországon is az építőipar jövőjét látják benne a szakértők. Nem véletlen, hogy manapság mindenhol úgy hirdetik a legtöbb eladó ingatlant, hogy megkapják az okosjelzőt, csakhogy ez a legtöbbször sajnos közel sem fedi a valóságot.

jovoallossagesrugalmassag 720

Az okosfunkció még nem okosotthon
Sokan nem tudják, hogy milyen egy igazi okosotthon. Az okosfunkciók nagyon könnyen megtévesztik az embereket, hiszen egy automatizáltan működő, a fényre reagáló árnyékolástechnika, egy magától felkapcsolódó világítás vagy egy intelligens garázskapu önmagában nagyon látványos megoldás, csakhogy még akkor sem nevezhető miattuk okosotthonnak egy ház, ha egyébként kivétel nélkül mindegyik megtalálható egy épületben.
Adja magát azonban a kérdés, hogy ha mindez csak „cirkuszi mutatvány”, akkor mégis mit nevezhetünk okosotthonnak? Mindenki által elfogadott definíció még nincs, azonban a kivitelezők részéről elfogadott, hogy csak azok az ingatlanok kaphatják meg ezt a jelzőt, amelyek egy rendkívül összetett rendszerre épülnek, ahol minden automatizált részegység képes kommunikálni a többivel. Nemcsak a lakás, hanem a lakók komfortszintjét, az ingatlan komplett energetikai hatékonyságát növelni tudják, és jellemzően többrétű feladatok megoldására is alkalmasak emberi beavatkozás nélkül.
Példának okáért közel sem csak-egy feladatban gondolkodhatunk, ha okosotthonról van szó. Beállíthatunk komplett szokásokat, így például az ébresztő megszólalásával együtt felkapcsolhat a villany, felemelkedhet a redőny, bekapcsolhat a televízió, a rádió, elindulhat a kávéfőző és így tovább. Elképesztően sok funkció megvalósítható az okosotthonon belül, legyen szó kényelemről, biztonságról vagy költséghatékonyságról!

Mi a gond a mai okosotthonok többségével?
Aki járatosabb az okosotthonok világában, az biztosan tisztában van vele, hogy a modern okosotthonos-rendszerek sajnos csak hellyel-közzel alkalmasak arra, hogy a fenti kritériumnak maradéktalanul megfeleljenek. Nem kell konkrét gyártókat megneveznünk ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon: a többség zárt rendszerben gondolkozik, és egyáltalán nem is akarnak nyitni a nagyobbak felé, illetve lehetőséget biztosítani arra, hogy később bővíthetők legyenek.
A mai piacon megtalálható okosotthonos-megoldások zöme tehát – amit villanyszerelők, generálkivitelezők vagy erre szakosodott vállalkozások telepítenek – zárt rendszerek, amelyek néhány év alatt teljesen elavulnak. Ez a tapasztalatok szerint mindössze 4-5 esztendő, ami egy ház esetében rendkívül kevés. Különösen annak fényében kellemetlen mindez, hogy a zárt szisztémákra építő gyártók már 15-20 éve a piacon vannak, így nemcsak most, hanem vélhetően később sem jellemzi majd őket a nyitás. Az ilyen esetekre jó megoldás a Chameleon Smart Home, amely az efféle zárt rendszereket képes megnyitni annak érdekében, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek a folyamatosan fejleszthető, nagyobb és ismertebb gyártók megoldásaival is felvértezhető okosotthonos megoldások.

Mi az a Chameleon okosotthon?
A Chameleon egy olyan okosotthon-rendszer, amely képes áthidalni a fenti problémákat, és megvalósítani az igazán jövőálló okosotthonok ideáját a jelenben, hogy ingatlanunk ne csak most, hanem 5-10 év múlva, sőt még sokkal később is lépést tudjon tartani a technológia fejlődésével. S hogy miként éri el mindezt a Chameleon megoldása?
Az egyik első és legfontosabb, hogy a szisztéma egyfajta központi hidat, egy közeget biztosít a legtöbb okosotthonos-berendezéshez, így tolmácsként képes összehangolni a redőnyöket a világításrendszerrel, a termosztáttal, de akár még a bejárati ajtóval is, ha szükséges. A fentiekben említett zárt rendszer helyett tehát itt egy rendkívül nyitott és befogadó alternatíváról beszélünk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tartós beruházásként tekintsünk okosházunkra. Számos előnye van. Az egyik legfontosabb pozitívum a fentiek mellett az egyszerű kezelhetőség. Segítségével biztosított, hogy lakásunk részegységeit ne tucatnyi alkalmazással tudjuk üzemeltetni az okostelefonunkról, hanem minden egyes automatizált elemet egyetlen kezelőfelületről elérhessünk. Ez nemcsak kényelmessé, hanem rendkívül egyszerűvé is teszi okosotthonunk használatát. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy intelligens lakásunk bővíthető lesz a Chameleon megoldásával. Nemcsak holnap vagy jövőre, hanem akár még egy évtized múlva is. A jövőállóság azért lényeges, mert így márkától függetlenül válogathatunk, megvehetjük az olcsóbb vagy funkcióban gazdagabb megoldásokat úgy, hogy nem kell odafigyelnünk a márkára és a szabványokra, csupán arra, hogy nekünk abból milyen előnyünk származik. Nincsenek tehát kompatibilitási problémák, ami ráadásul gyors telepíthetőséget is kínál, akár új lakóházhoz, akár már meglévőhöz terveznénk. A rendszer ugyanis ezen a téren sincs korlátozva, akár részegységről-részegységre is ki tudjuk építeni vele okosotthonunkat. Mindez pedig akár kisebb és nagyobb alapterületű lakásokban sem okoz majd problémát, mint ahogyan az sem, ha ragaszkodnánk a Chameleon mellett a Google Home, az Amazon Alexa vagy az Apple HomeKit megoldásaihoz, illetve hangirányítási alternatíváihoz.

Bárki kipróbálhatja a Chameleon Smart Home tudását
Mivel a magyar fejlesztésű okosotthonos rendszer tudása rendkívül jelentős, ezért az alkotók úgy döntöttek, hogy lehetőséget adnak mindenkinek a kipróbálásra. Ehhez elkészült egy demólakás, ahová bárki ellátogathat, és kipróbálhatja az egyes funkciókat. Az ingatlanban a Chameleon Smart Home legtöbb funkciója beépítésre került, így a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg például, hogy milyen az, ha már a belépéskor az igényeinkhez igazodnak a fényviszonyok és a hőmérsékletet, vagy miként lehet hangutasítással felkapcsolni, illetve lekapcsolni valamit. Futurisztikus élmény, ez nem is lehet vitás, de pontosan ezt kell biztosítania a jelenben egy igazi okosotthonnak!

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop