Ahol múlt és jövő összefonódik

Ahol múlt és jövő összefonódik

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Minőség, mérték, megőrzött múlt. Leginkább e fogalmak jellemzik a házat. Minőségi építőanyagokkal felépített, színvonalasan berendezett modern épületben járunk, amely mégis hamisítatlanul őrzi az itt lakó házaspár múltját.

aholmultesjovoosszefonodik 720


Hosszú járda vezet a bejáratig, és hosszú út vezetett odáig, amíg ez a modern építmény létrejöhetett, hiszen több évtizedes tapasztalat előzte meg a tervezését. A járda végén, közvetlenül a bejáratnál modern virágláda áll szemben egy múltat idéző virágtartóval. Az utca felől a legújabb trendeket követő, az épített környezet és a természet tökéletes kapcsolódását mutató épületet látunk. Látszólagos elzártságát kellemesen oldják a kerítésbe vágott apró ablaknyílások, amelyek egyúttal virágoknak is helyet adnak, így invitálva a látogatót – ahogyan a régi portákon. A zöldben és tarka színekben pompázó növények nem csak kívülről díszítik a kerítést, a színkavalkád a kertben és a teraszokon is folytatódik. A falba vágott ablakocskák a szomszéd felőli kerítésrészen vakablakokká válnak, s a házon belül a lépcsőházban is találkozunk velük. Szerepük többszörös: fényt és levegőt engednek át, virágtartóként is funkcionálnak, beépített LED égői éjszakai fényként is szolgálnak, s amin át a gyakran itt időző unokák csak leszólnak a nagymamának a konyhába: „Ébren vagyunk, kaphatunk reggelit?”

Vendéglátóink nagy tapasztalatra tettek szert az építkezés és lakberendezés terén, mivel már a sokadik házukat lakják. Alapkövetelmény volt a minél kisebb energiafelhasználás, és a beépíthetőség mértéke és a zöldfelületek arányának követelménye eredményezte azt a koncepciót, hogy zöld teraszkert került a garázs és az udvarra néző földszinti terasz fölé is, ahol további növények garmadája gyönyörködteti a szemet. Ez a rész egyébként a tájolás és az árnyékolás miatt is fontos, hiszen ezek segítenek bizonyos keretek között tartani az energiafelhasználás értékeit. A nappali üvegfala és a hatalmas üvegezett ajtók, valamint az energiahatékony ház legtöbb nyílászárója délre nyílik. A 7 kamrás ablakok három rétegűek, egyedi kivitelezésben készültek, és az ajtók is passzívház-követelményűek. Azon túl, hogy a kandalló alapvető hangulati elem és a lakók számára elengedhetetlen berendezési tárgy, a ház fűtésének megalapozója is. Hűvösebb napokon gyakran üzemel, távirányító segítségével a nappalin kívül a ház többi helyiségét is felfűti. A házban plafon fűtés-hűtés biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, szükség esetén ennek fűtésére is rásegít. A meleg vizet napkollektor-rendszer biztosítja, de napelemek is szerepelnek a tervek között.

„A ház van az emberért, nem az ember a házért.” – vallja a háziasszony, aki nem aggodalmaskodik sokat a padlóburkolat miatt, amikor szeretett házőrzői besétálnak a nappaliba. Mindenből a legjobb, időt álló darabokat építették be. Valóban kellemes érzés lehet a kandalló előtt egy kényelmes kanapén hátradőlve felidézni a szorgos munkával eltelt éveket, a jól megérdemelt külföldi utazások emlékeit, miközben kedvenc kutyánk fülét morzsolgatjuk.

Egy ilyen ház felépítéséhez határozott elképzelésekre, biztos vonalvezetésre van szükség. Az eredmény a koncepció és a kivitelezés tökéletességét igazolja, ami nem meglepő, hisz maga a tulajdonos is értő szakember.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.