Mintha csak a természet karolna…

Mintha csak a természet karolna…

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nem passzívház, sokkal több: együttélés a természettel! A Fachwekház kizárólag fa és üveg, azaz minden építőanyaga naturális. Az élettérbe mindenhonnan természetes fény árad, a sötétedés, az éjszaka, a hóesés vagy a záporeső átértékelődik: olyan érzésünk van, mintha csak a természetben élnénk.

 

15

 

Hazánkban a kilencvenes évek elején találkoztunk először könnyűszerkezetes családi házakkal, ám ezek minősége néha hagyott kívánnivalót maga után. Németországban az újépítésű házak 35-40 százaléka könnyűszerkezetes, Észak-Amerikában, ahol szélsőségesek az időjárási viszonyok, a faházak aránya a 70 százalékot is meghaladja! Ott az építkezők is tudják, hogy energetikailag egy faház összes paramétere jobb, mint egy hagyományos szerkezetűé.

A megrendelő kívánsága az volt, hogy legyen számára megfelelő élettér, ugyanakkor, mivel jelentős társasági életet él, szükség volt egy olyan vendégtraktusra is, ahol a barátok eltölthetnek pár napot anélkül, hogy őt az életvitelében zavarnák” – kezd a nem mindennapi ház történetébe Ráth Gábor építész, a magyarországi Élményépítészet atyja. „Ezért egy két részből álló házat építettünk, a főépületben egy nappali-étkező-konyha, egy hálószoba, fürdőszoba, gardrób és egy vendégmosdó; a vendégszárnyban két vendégszoba található egy előszobával és egy fürdőszobával.

A Fachwerk-ház teljesen más esztétikai megjelenés, mint amit egy átlagos épülettől megszoktunk, mivel minden tartószerkezete látszik, és nincs szükség kitöltő falazatokra, akár teljes mértékben áttekinthetőre lehet építeni, nagy üvegfelületekkel. Ez a transzparencia szabad életérzést ad azáltal, hogy a természetes fény ilyen mértékben, ilyen játékosan jut be az élettérbe. Nem is beszélve a szoláris nyereségről, amely itt egyáltalán nem igényel többlettechnikát: a hatalmas tetőtúlnyúlásoknak köszönhetően az üvegfelületek nyáron árnyékba kerülnek, míg télen beengedik a napsugárzást, ami passzív módon fűti az épületet.”

Természetesen az ablakok a legkomolyabb passzívház-követelményeknek is eleget tesznek: a négyszeres rétegű üvegezés hőátbocsátási tényezője rendkívül alacsony. A fa hőszigetelő képessége köztudottan kiváló, a panelekben a fabordázat átlagosan 62 centiméter tengelytávolságra van egymástól, közötte hőszigetelés található. „Ami miatt a házaink mégsem mindig passzívházak, azért van, mert a megrendelőink nem mindegyike fizeti meg azt a többletköltséget, ami a gépészetet jelenti, gondolok itt elsősorban a hővisszanyerős szellőzésre” – meséli Gábor. Ha azt feltételeznénk, hogy egy ilyen berendezés használata nullára csökkentené a fűtési rezsit, a megtérülési idő akkor is közel húsz év lenne.

Ez a ház azért nem passzívház, mert bár épületszerkezetében tökéletesen megfelelne a követelményeknek, az építtető nem kért bele gépészetet. A fűtésről egy kisteljesítményű kondenzációs gázkazán gondoskodik, és semmi más temperálásért felelős berendezés nincs a házban, mert nincs rá szükség.”

A speciális faszerkezeten alapuló házak átlag fűtési költsége egy évben, 150 négyzetméterre vetítve, kb. 150 000 forint, ami a nagy üvegfelületek miatti szoláris nyereség, a jó hőszigetelés és a kellő légtömörség eredménye.

 

   A kilencvenes évek óta foglalkozom faházakkal, sokat építettem Németországban nagypaneles technológiával. Amikor életem első HUF-házát megláttam, a faépítészet új dimenziója tárult fel előttem. A titok az egészséges anyagokban, az egyenes vonalakban és a természetességben keresendő. Az európai modern építészet és a keleti zen filozófia keveredése a házak megjelenésében, a környezetbarát anyagok felhasználása különösen magas energiaszintet hoz létre, amely átsugároz a házban tartózkodókra.  rath gabor 
Ráth Gábor

 

rétegragasztott fa

A faépítészetben többféle irányzat létezik: helyszínen összeállított szerkezetek; rönkházak; nagypaneles szerkezetek és a Fachwerk, amely rétegragasztott fát használ. Utóbbi jellegzetessége, hogy a szárított faelemek nemcsak hosszában vannak összeragasztva, hanem egy elem négy centiméteres gyalult rétegekből áll, ennek köszönhetően nem vetemedik, nem csavarodik. Ma már Magyarországon is vannak ragasztottfa-gyárak, Ausztriában és Németországban pedig már bevett technológia.

a tulajdonos

A házigazda a keleti filozófia megszállottjaként az interneten találkozott a német HUF Haus vállalattal, akik ezt az egyszerre keleti és nyugati háztípust megálmodták. Azonnal beleszeretett a Fachwerk-házak koncepciójába, de az a szomorú hír érte, hogy a cég nem épít Magyarországon. De nem adta fel, újabb keresgélésbe kezdett, így találta meg az Art Concept House-t. Építő és építtető egymásra talált: egy hét múlva úgy búcsúztak el egymástól, hogy megkötötték a szerződést.

A nappali-étkező teréhez egy látványkonyha kapcsolódik, ahonnan nemcsak a két házrész közötti teraszt lehet belátni, ahol nyáron a társasági élet zajlik, hanem tökéletes rálátás nyílik a kertre is; ezt az alumínium zsaluziákkal lehet korlátozni. A látványkonyha bútorzata, mint ahogy a ház többi beépített bútora is, egyedi gyártású, egy belsőépítész kifejezetten ide tervezte. A harmónia titka, hogy minden berendezés a házat szolgálja: egy ilyen épületben a szerkezet dominál, ennek kell tehát mindent alárendelni!

A nappaliba belépve hatalmasnak tűnik a tér, mert a helyiség látványában szinte teljesen egybeolvad az ápolt kerttel. Vendéglátónk imádja, hogy minden sarokból csodálhatja a ház szerkezetét, hiszen látszanak a gerendák.

A ház egyik különlegessége, hogy nincs padlástér, a tetősík belülről látható. A hatalmas belmagasság az előszobában plafonig beépített praktikus tárolószekrényeket engedett.

A tulajdonos nagyon szereti a tengert: a mellékhelyiség stégre emlékeztető trópusi fa borítása és tengerkék festett üvege maritim hangulatot áraszt.

A ház üvegfelületei meleg peremmel gyártott, fóliabevonatos , négyrétegű, kétkamrás ablakok 4,6 cm vastagsággal, Ug=0,6.

1. Az osztrák gyárból kamionon érkezik az előregyártott faszerkezettel.
2. Már az első építési nap rendkívül látványos.
3. A gondos tervezés és a pontos gyártás elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyszínen minden tökéletesen illeszkedjen egymáshoz.
4. Az építő cég tulajdonosa az építésben is aktív szerepet vállal.
5. Gyorsan összeáll a ház vázszerkezete, ezután következik az üvegfelületek, nyílászárók behelyezése.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.