Íme, az első! 11-lakásos passzívház

A passzívház szó hallatán többségünk lelki szemei előtt nagy valószínűséggel eddig egy kisebb-nagyobb családi ház jelent meg. És a hangsúly itt az „eddig” szócskán van. Bár nyugaton már egyre elterjedtebb, hazánkban ez idáig nem volt példa rá: Zuglóban elkészült az első soklakásos passzív társasház!

 

11

 

Minden Zuglóhoz köt bennünket – kezd a történetbe Gergely, az egyik passzívházi lakás tulajdonosa –, pár sarokra laknak a szülők, de a gyerekek bölcsődéje, óvodája is kevesebb mint öt perc séta. Az előző lakásunkat is – amit a négy fősre gyarapodott család elég hamar kinőtt – Ákosék cége építette, így nem volt kérdés, hogy ha továbblépünk, ő lesz az első, akit megkeresünk. Egyszer aztán jött a hír, hogy passzívházat építenek itt a közelben, csak éppen azt nem tudtuk, mi is az a passzívház. Amikor Ákos elmesélte, hogy ez a gyakorlatban nagyon erős hőszigetelést, tökéletesen záródó ablakokat, a gáz teljes hiányát jelenti, megtetszett a dolog, és mi voltunk az elsők, akik belevágtunk, és azonnal lekötöttük az első lakást.

A kivitelezők rugalmasak voltak, a lakás belsejét egy belsőépítésszel terveztettük meg. Az egyedüli meglepetést éppen a passzívház jellege okozta: korábban padlófűtésünk volt, ahol hamar megszoktuk, hogy meleg a járólap, a passzívház viszont beáll egy hőfokra, azután már nem kell fűteni, ezáltal a kő hűvösebb. De sokkal nagyobb az az előny, hogy minden szobában azonos a hőmérséklet.” „A lakásba belépve, rögtön láthatod, hogy mindenhonnan árad a fény” – teszi hozzá Anita, Gergely felesége, aki két kisfiukkal sok időt tölt otthon. „Sehonnan sem húz a hideg, a megfázás veszélye nélkül alhatok az ablak alatt. Ez a ház egyszerű, mégis feldobja a környéket, mediterrán hatása pozitív érzéseket kelt. Aki erre sétál, megnézi, és nem azért, mert hú, de csiribiri, ez egy „egyszerű” ház, dísztelen erkélyekkel, mégis, valahogy olyan szép és otthonos.”

A passzívházépítés civilt és szakember t egyaránt érdeklo téma. A Környezettudatos Építő Kft. munkatársai díjmentes előadásokat tartanak az építési tapasztalataikról. Eddig mintegy 150 építész, gépész, és építőipari vállalkozó vett részt ezeken, amelyek jövőre a mérési tapasztalatok bemutatásával folytatódnak.

gépészet

A lakások szellőzéséről, temperálásáról egyedi, lakásonként telepített hővisszanyerő-szellőztető berendezések gondoskodnak, melyek részben a Dantherm (A.S. Hungária Kft.), részben a Vent- Axia (Aeroventil Kft.) termékei. A kiegészítő fűtésről házközponti egység gondoskodik, amelynek alapja a Buderus 22 kilowattos hőszivattyúja (4 darab 110 méteres talajszondával), miközben a ház csúcs hővesztesége 10 kilowatt alatt van. Mivel a háztartási meleg víz előállításáért is ez a készülék a felelős, és 11 család különböző igényeit kell folyamatosan kielégítenie, szükségesnek tűnt az ekkora túlméretezés. Annak ellenére is, hogy az éves melegvíz-fogyasztás 60 százalékát a tetőn elhelyezett, összesen 30 négyzetméter felületű napkollektor fedezi.

A magyar fejlesztésű BiiOS rendszer segítségével a ház teljes energiafelhasználása monitorozható, az értékek és az esetleges rendszerhibák az interneten keresztül is követhetők.

szemlélet

Amíg egy családi ház tervezése esetén a tájolás az elsődleges szempont, a társasháznál az északi fekvésű lakások rontják a PHPP számítás értékeit. Mivel a teremgarázst a hőburokba nem vonhattuk bele, nagy kihívás elé állított az alsó lakások hőszigetelésének a megoldása is. Előnyt jelent viszont az épület tömege és felület- térfogat aránya. Amíg egy egyszintes családi ház minden oldalról hűl, addig egy négyszintes társasháznak két közbülső szintje van, amelyek alul fölül nem képeznek hűlő felületet. Az előnyök és a hátrányok kiegyenlítik egymást.

építészet

13 éve építünk társasházakat, ez a 27. házunk. Mindig is izgatott a környezetvédelem, az energetika, a gépészet, olyan házakat szerettem volna építeni, amelyek a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után. Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy az első nagyobb passzív társasház megépítésébe belekezdjünk, de ahogy korábban is hittem abban, amit csinálok, a jövőben is hinni fogom, hogy csak a környezettudatos építkezésnek van értelme. Úgy akartam példát mutatni, hogy közben a saját vágyálmomat is megvalósítsam, és ez sikerült.

adatlap

A ház 11 lakásos, a hőburkon belüli terület 985 m2, a lakott terület nettó 820 m2. A lakások változó méretűek: 42–180 m2.
Építész: Paunoch János; PHPP: Sigray Judit
Fő- és válaszfalak: 20 cm vastag Silka mészhomok tégla, 30 cm vastag Silka mészhomok hangszigetelő téglablokk
Hoszigetelés: falak: 25 cm grafitos EPS, födém: 38 cm
EPS, tetőteraszok: Bachl poliuretánhab
Nyílászárók: Rehau Geneo tokszerkezet, 3-rétegű üvegezés, U= 0,8

A ház egyik legszebb lakása, a 103 négyzetméteres, nappali plusz 3 hálószobás lakás egy négytagú fiatal családnak nyújt otthont.

A családi együttlét fő színtere a 23 négyzetméteres étkezőkonyha, amely Anita ízlését dicséri. Mint minden más bútor t, így a konyhaszekrényeket is a Megaholz Kft. készítette.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop