Ülőgarnitúra tengerifűből

Ülőgarnitúra tengerifűből

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

AMIKOR SZÍNHÁZI BERKEKBEN HARMADSZOR KERÜLT SZÓBA, MILYEN KÁPRÁZATOS FANTÁZIÁVAL ÉS JÁTÉKOS KEDVVEL RENDEZTÉK BE OTTHONUKAT, NEM HALOGATTUK TOVÁBB A LÁTOGATÁST. BEBOCSÁTÁST NYERTÜNK E KÜLÖNÖS VILÁGBA, AHOL A MÛVÉSZHÁZASPÁR EREDETI TÁRGYAK KÖZÖTT ÉL, UGYANCSAK RENDKÍVÜL EREDETI IKERPÁR GYERMEKEI: HORESNYI BÁLINT ÉS HORESNYI MÁTÉ TÁRSASÁGÁBAN.

 

 

Mondhatni benn a városban laknak, ám mégiscsak nyugalmas helyen, zöldre néző ablakokkal, közvetlen és tágabb környezetükkel rendkívül elégedetten.

 

- Hogyan, s honnan kerültek ide?

 

- Pestről, egy kis lakásból, amelynek ablakai tűzfalra néztek. Rápillantva tudtuk, milyen idő lehet: ha szürke a tűzfal, akkor nem süt a nap - mondja Varga Mária.

 

- Ebben a kerületben nőttem föl - meséli Horesnyi Balázs -, ezért kifejezetten ezen a környéken keresgéltünk. Rengeteg hirdetést megnéztünk, míg végül rátaláltunk erre a házra. Egy kisebb lakást árultak, a mostani lakásunkkal éppen szemben lévőt. Itt akkor még egy idős házaspár lakott, akiknek kirepültek a gyerekei, lakásuk kettejüknek túl nagynak bizonyult, s megkérdezték, nem akarunk-e cserélni velük. Nagyon megörültünk. Persze gyűjteni kellett a pénzt, de végül is megegyeztünk.

 

- Mielőtt ideköltözhettünk volna, bizonyos átalakítások miatt két-három hónapig a Várszínház vendégszobájában laktunk - idézi fel az otthonteremtés emlékeit a háziasszony - , onnan lesétálva, a ház előtt elhaladva, hatalmas boldogságot éreztünk.

 

- Láttuk, hogy az ablakok napfényben úsznak - szól közbe Horesnyi Balázs. - Mi a szüleimmel éppen szemben laktunk, oda soha nem sütött be a nap. Ezért nem értettem, miért lesz itt szükség redőnyre. Most élvezem hajnalban, ahogy jön föl a nap, s hallom a rigófüttyöt.
- Amikor a szemben lévő lakásból áthurcolkodtunk ide, nyár volt, a gyerekek a nagyszülőkkel a Dunakanyarban voltak. Nem szóltunk nekik egy szót sem, hadd legyen meglepetés. Amikor fölhoztuk őket, nem értették, miért a másik oldalra jövünk haza. Csak ámultak, s a nagy térben egyből elkezdtek biciklizni.
Az előszobából a hallon át érkezünk a nappaliba. Különös formájú kiszögellést látok az egyik oldalon.
- Itt volt állítólag az étellift, de azért nem könnyű eligazodni a terekben. Régen egy szinten egyetlen, jókora méretű lakás volt, most már három van. Mi is itt alapos átalakításokat végeztünk, egybenyitottunk helyiségeket. Azóta is értékeljük e szép nagy teret, bár lehet kifogásokat találni. Marinak nincs elvonulós helye. Én viszont kivívtam magamnak - halljuk a beismerő vallomást.
- Beletörődtem, hogy itt férfiuralom van.
A legnagyobb csoda mégis az a színpadi függönnyel díszített díszletelem, amin át a nappaliból a hálórészbe jutunk. Ha képünk nem mutatná be, ezt a látványt nehezen tudnám szavakkal megjeleníteni. Bár a színésznőnek nincs magánszférája, ahol szerepet tanulhat, a folytatódó nagy térben, ahová a dupla kanapét is elhelyezték, remek hely. Éppen az ablak előtt van hangulatosan berendezett asztala, rajta kék polcocska. Ezen tartja mindazokat a kedves emlékeket, amelyeket kollégáktól premierajándékként kapott. No meg a papír helikoptert, amit a gyerekek készítettek számára. Amikor a fiúk óvodában vannak, Balázs pedig hátul, a konyha melletti kis szobájában dolgozik, ennél az asztalnál békés nyugalomban tud szerepet tanulni.
- Térjünk vissza a leírhatatlan színpadképhez, amitől a belépő vendégnek földbe gyökerezik a lába.
- Évekkel ezelőtt szerepelt ez a díszlet egy Caragiale darabban a Radnóti Színházban - emlékezik vissza Horesnyi Balázs. - Tudtam, hogy csak kidobnák, amikor lekerül a műsorról. Elkértem. Éppen ide passzolt, alig valamit kellett levágni belőle. A színházi díszletfestő és szobrász barátok kijavították, ahol kellett. Egyébként az ajtókon látható festmények is a díszletműhelyben készültek, abban én is részt vettem, együtt festettük egy fiúval. A hatalmas bársonyfüggönyt ellenben kifejezetten ide készíttettük, persze azt is színházi szakemberekkel.
Sehol nem látok ruhásszekrényeket, s ez is a háziak leleménye. A tengernyi kiterjedésű függöny beborítja, tökéletesen elfedi a mögötte rejtőzködő, kevésbé mutatós bútordarabot.
Ami még a lakás jellegét alapvetően meghatározza, az a hallatlanul barátságos, meghitt hangulatot árasztó kárpitok kavalkádja. A falakat beborítják, díszpárnák huzatául szolgálnak, s ahol csak lehet, pompásan díszítik a lakást. Igaz, hogy házigazdánk szakmájánál fogva magától értetődően a lakberendezés művésze is, de mint kiderül, a színésznőt is hihetetlen jó ízléssel, fantáziával, leleménnyel áldotta meg az ég. A fantasztikus kelmék felkutatása nagyrészt az ő mániája. Egyébként teljes egyetértésben hódolnak - lakásaranyozó" szenvedélyüknek.
Az öreg szőnyeget a visegrádi vásárban találták. Gyönyörű anyagokat vettek egy eldugott, lerobbant, egykori munkásszálló földszintjén, a 12-es szobában. Jelmeztervező barátnőjük súgta meg nekik, hol székel a három afgán, akiktől negyedáron kapták meg a tevére, szamárra való zsákvásznat. Iráni vagy pakisztáni nők ruhái készülnek azokból a varázslatos színű anyagokból, amelyeket a nézők Pécsett a Szöktetés a szerájból jelmezeiben láttak viszont, mi pedig a Horesnyi-Varga lakosztályban.
Ez utóbbi kifejezés persze csak vicc, mert a művészházaspár otthonára nem a méregdrága luxus jellemző. Sokkal inkább képzeletük és lelkük gazdagsága. Büszkén mutatják új szerzeményüket, amin éppen helyet foglaltunk: nemes egyszerűségű, én azt mondanám, nádgarnitúra, kiderült, tengerifűből készült. Ugyanazon a Pest közeli vidéki településen leltek rá egy üzletben, ahonnan gyönyörű maszkokat is elhoztak, egy kétméteres remekművet születésnapi ajándékul a papának, azaz Horesnyi László színművész úrnak.
Az egyik könyvespolcot Mari egy egri bizományiban fedezte fel, a karosszéket Balázs a Tűzoltó utcai bizományiból. A szép formájú Zsolnay-cserép az Iparművészeti Múzeum tetejéről való, a tíz évvel ezelőtti renoválás során néhány sérültet ugyanis kicseréltek. Mellette szinte pontosan olyan formájú fa, a természet alkotása, az erdőszéli patakmederből.
- Az ágy fölötti lámpát még a dédnagymama hozta Isztambulból, vonattal - modja Balázs. - A szüleim padlásán pihent, mígnem ötvös barátom kicsit kezelésbe vette, majd fejjel lefelé ide föllógatta. Alig ad fényt, de hangulatot igen. A festőállvány a nagyapámé volt. Szárnyas lovacska - Mari vette, arany angyalka - Mari kapta.
- Kis zenélő ringlispil - Balázs hozta Thessalonikiből. A kincses ládikó ugyanonnan származik. Kalitka, akár egy iszlám templom, Palermóból. A páncélos lovag is palermói, csakhogy vele az Ecserin találkoztunk össze.
- A Fellini-plakát nagyon régi. Gyerekként jártam Strassbourgban. Egy boltban megláttam, nem tudtam otthagyni. A kis szekreternek nincs igazi pénzértéke, de míves munka. Ha kivesszük a közepét, mögüle kicsi fiókok bújnak elő.
A parketta, valamint a konyhakő kicserélésére nem futotta a családi kasszából. Elhatározták, színesre festik. A konyha sok ötletes dísze Mari kezét dicséri.
A díszlettervező szolid méretű stúdiójában nincs rendetlenség, ez - speciális rend", amelyben egyedül gazdája igazodik ki, ám ő valóban mindent megtalál, mert emlékszik rá, hová tette.
- A műterembe gyerekeknek tilos a bemenet - avat be a családi rendszabályokba a színésznő - , de mindig bemennek. Többszöri felszólításra sem jönnek ki, hiszen olyan izgalmas hely. Balázs maga mellé ülteti őket, és együtt készítenek díszlet- makettet.
A négyéves legénykék kétpetéjű ikrek, alig hasonlítanak egymásra, egészen pontosan: teljesen különbözőek. Bálint nagyon hasonlít az én gyerekkori képeimre, büszkélkedik Balázs, Mátéban Mari ismer magára. Õ nyitott, társasági lény, szertelen. Azt mondja, operarendező lesz. Bálint csöndesebb, elmélyültebb. Képes fél órán át szó nélkül legózni. Eszméletlen dolgokat rak össze.
Bálint és Máté szüleiről mi még azt állapítottuk meg, hogy rendkívül készségesek: a kedvünkért menet közben leszerelték az egész lakást behálózó tarka farsangi girlandokat, amelyek a minapi gyerekzsúrt tették még őrjítőbb hangulatúvá. Továbbá igen türelmesek. Köszönet érte. Minden elismerésünk az övék, hogy nem őrültek meg tőlünk, amikor a fotózás kedvéért órákon át feltartottuk őket.


Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}