Fiatalos és lendületes

Fiatalos és lendületes

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kifinomult tervezői gesztusok jelennek meg a csöppnyi pesti lakásban, amelynek minden részlete átlátható, precízen kidolgozott. A játékosság és kellem jó hangulatot teremt, ami kicsiny tér esetén elengedhetetlen.

fiataloseslenduletes 720


Vendéglátóink újonnan vásárolt ötven négyzetméteres ingatlanuk felosztásából alakították ki ezt a kisméretű, 25 négyzetméteres lakást. Az volt a céljuk, hogy egy olyan otthont nyerjenek, amely jól felszerelt, praktikus, és tökéletesen megfelel egy fiatal párnak, akik közös életük kezdetét Budapesten képzelik el. Nyári Atilla belsőépítész és lakberendező felesége, Makrai Fanni az eredeti térfelosztást újrafogalmazta. A lakás nappalija, amely egy légterű az étkezővel, közvetlenül a gangról nyílik. A nagyméretű ablakoknak és a lakás tájolásának köszönhetően a szoba kifejezetten világos, de ezt az adottságot még megemelték azzal, hogy fehér keretbe ágyazták az enteriőrt. A jól átgondolt és nagyvonalú térhasználat, az üvegfelületek könnyed alkalmazása és a modern bútorok jól illeszkednek egy dinamikus, mindig aktív nagyvárosi fiatal mindennapjaihoz. A hangulat kifejezetten skandináv jellegű: a kisméretű, könnyűszerkezetes, formatervezett bútorok, a meleg fények, a puha kiegészítők jól hozzák az északi otthonokra oly annyira jellemző stílust.

Az étkező játékosságát a részletek adják: a műanyag, fa kombinációjú, retro stílusú székek és az egyszerű, körlapos asztal kitűnő választás volt, mert könnyen körüljárható, és nem foglal sok helyet. A fiatalos konyha szépen elválik a tértől, az egyszerű frontokkal, fekete fogantyúkkal jól alkalmazkodik a tér látványához. A kisméretű, könnyen tisztítható csempék, a világítás, a teljes felszereltség minden igényt kielégít, amire egy háziasszonynak csak szüksége lehet. Ügyes megoldás a nagyméretű pöttyös tapéta. Önmagában is vidám és látványos, de egyéb funkciója is van, hiszen funkcióváltást is mutat: átvezeti a tekintetet a nappaliból a hálórészbe. A hálófülkét az egykori lichthof helyén alakították ki, és szó szerint csak egy alvófülke, ám az ágy faltól falig tart, kifejezetten kényelmes két főnek is. Fanni a csíkos és a pöttyös tapéták variálásával, a fekete-fehérrel, az ágy fölött áthúzott égőkkel olyan helyet alakított ki, amely pazar látványával felülírja a tér adottságait, a tárolókkal kombinálva pedig a szekrény funkcióját is ellátja. Az egyetlen szeparált helyiség a fürdőé. A fehér színt itt is következetesen alkalmazták, akárcsak a kisméretű bútorokat és a fényes csempéket. A szépség, a fiatalosság itt is karöltve jár egymással, miközben az otthonosság, a melegség, az élet szeretetének érzését közvetíti.

  

A házaspár közös projektjein Atilla az alaprajzi és műszaki kialakításért felel, míg Fanni a hangulatokért, színekért, a bútorozásban azonban mindent együtt találnak ki, hogy funkcionálisan tökéletes legyen a térkihasználás.

fiataloseslenduletes portre

Nyári Atilla belsőépítész
Makrai Fanni lakberendező

Feminin, fiatalos, lendületes – a könnyed hangulat a tér egészén végigvonul. A formák játékossága, az üvegfelületek ritmusa, a belvárosi környezet és a kortárs lakberendezés egysége jelenik meg.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.