A tavasz lehelete

A tavasz lehelete

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy nem éppen sikeres felújítás után fordultak Németh Irén lakberendezőhöz a 60 négyzetméteres lakás tulajdonosai, akinek kompromisszumok árán ugyan, de sikerült friss, szerethető otthont teremtenie.

atavaszlehelete 720


Budapest második kerületében egy körfolyosós ház 60 négyzetméteres lakásában leltek otthonukra megbízóim, amelyet rossz, lelakott állapotban vettek birtokba. Saját elképzelésük szerint azonnal felújításba fogtak, ám a végeredménnyel szembesülve nem voltak elégedettek. Így belátták, hogy a további „otthonteremtési” folyamathoz szakember segítségére van szükségük, ekkor kerestek meg engem. A szakmai tudás tehát, mint minden területen, nagyon fontos, hiszen sok bosszúságtól, csalódástól, plusz költségtől kíméli meg az ügyfeleket, akik kisebb vagy nagyobb mértékben, de szembesülni kényszerülnek a hibákkal, holott sok pénzt, időt, energiát szenteltek a szép, harmonikus végeredmény elérésére. Jelen esetben a padozat, a fürdőszoba, a falszínek, a konyhabútor adottak voltak, amelyeken ügyfeleim már nem akartak változtatni, így tehát a meglévő alapokat figyelembe véve kellett tervezésbe fogni.

A berendezést és a stylingot illetően a a házaspártól szabad kezet kaptam, teljes mértékben rám bízták a munkát, bizonyos anyagi keretek között. A tervezés során két dolog indította el a fantáziámat: az egyik egy régi kedvencem, a pávazöld étkezőszék, a másik pedig a fürdőszoba barnás árnyalata. Ez adta az ötletet a barna-fehér marhabőr szőnyegre, ami a nappali egyik szembetűnő darabja lett. Mindezt a kék színnel megbolondítva született meg az igazán üde, friss hangulat.
A lakásba lépve azonnal a konyhába csöppenünk, ami nem túl ideális, hiszen egyúttal ez az előszoba is. (Ennek ellenére manapság a felújítás során sokszor alkalmazzák az efféle tér kialakítását.) A cipő, kabát, kulcs stb. elhelyzésének megoldására nem volt hát túl sok lehetőség, ezért a konyhabútorral szemközti fal funkcionál előszobaként, ahol egy pávazöld színű kis pad, fogas, fémvázas, üveg lerakóasztal és egy nagy tükör segíti a reggeli indulást és az esti megérkezést. Az étkező és a nappali egy légtérben van, gyakorlatilag csak a padlóburkolat különbözősége érzékelteti a funkcióváltást. A hálószoba kialakításánál is maradt a kék-arany színösszeállítás, ami, bár kevésbé és más árnyalatban, de megtalálható minden helyiségben. Az arany eleganciát ad, melegséget áraszt, míg a szemet gyönyörködtető kék bársony, kárpitozott fejvég arany szegecsekkel emelkedett látványt nyújt. Szonja és Péter évek óta élnek Budapesten, ez idő alatt számtalan helyen laktak már. Annak ellenére, hogy az átalakítás nem egészen úgy sikerült, ahogy azt szerették volna, amikor azonban a lakást teljes szépségében, bebútorozva meglátták, beleszerettek, és hosszú távra tervezik itteni életüket.

  

A lakberendezés, dekorálás számomra igazi szenvedély, áthatja mindennapjaimat. Úgy tekintek rá, mint örömforrásra. Utazásokon vagy utcán sétálva inspirálódok, színek, formák, textúrák varázsolnak el, indítanak el bennem víziókat a születendő enteriőrökhöz.

atavaszlehelete portre

Németh Irén
lakberendező

Bár a konyha-előszoba szűkössége és a kettős funkció nehezítette a tervezést, végül sikerült egy viszonylag szellős teret létrehozni. A lakásba lépve a tükörben visszatükröződő látvány önmagáért beszél, máris megnyitja a teret az étkezőrész felé.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.