Szürkén, mégis hívogatóan

Szürkén, mégis hívogatóan

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kétszáz négyzetméteres, kényelmes, fővároshoz közeli új otthont öttagú család lakja. Számukra elengedhetetlenül fontos a tágas élettér, hiszen három kisgyermek tölti meg élettel. A ház minimalista jegyeket hordoz, mégis meleg, hívogató otthon.

surkenmegishivogatoan 720


A péceli család már akkor elhatározta, hogy belsőépítészt kér fel új, épülő otthona tervezéséhez, amikor kinézték a telket. Voltak elképzeléseik, de szükségük volt egy szakemberre, aki az egész házat egyben látja, és a kivitelezésnél is segítségükre lesz. A projektbe belsőépítészként akkor kapcsolódtam be, amikor az alapozás elkezdődött, így remek lehetőség nyílt arra, hogy a belső tereket teljesen a család igényeire formáljuk. A munka kezdetén még csak két kisfiúval számoltunk, menet közben azonban kiderült, úton van egy kislány is, így a hálószobák elosztásánál, valamint a gyerekfürdő tervezésénél már erre az örömteli tényre is figyeltünk. A ház 200 négyzetméter alapterületű, az utcafronton dupla garázs és háztartási helyiség található, a hátsó traktus két részre tagolódik: jobb oldalon a bejárat mögött a közösségi tér, vendégfürdő és dolgozószoba kapott helyet, míg a teljes bal oldal privát szekció. Külön közlekedő vezet a hálókhoz, amelyek üveges ajtóval szeparálódnak a közösségi résztől, elegendő fényt biztosítva a belső helyiségeknek is. Itt kaptak helyet a gardróbok, innen jutunk a gyerekek hálószobáiba és fürdőikbe, valamint a külön fürdőszobás szülői hálóba is.

A tervezés során a térszervezést közösen alakítottuk ki a tulajdonosokkal, akik rendkívül nyitottak voltak minden ötletre. A ház modern stílusú, minimalista jegyekkel, ahol a funkcionalitásnak jelentős szerep jut, viszont a hangulat meleg és családias. Az alapot a szürke egy világos árnyalata adja, ezt homokszínnel és helyenként sötétebb tónusokkal emeltem ki. A nappali nagy falát szépen tagolják az ablakok, és a modern vonalakat hangsúlyozzák a lapfüggönyök is. A kiegészítők választásával, a tapéták elhelyezésével egy kis glamour stílust csempésztünk a térbe, amely a feminin vonalat erősítve szép egyensúlyt teremt az egyszerű vonalvezetésű bútorok között. A konyha- étkező-nappali hármasa egységet alkot, mégis elkülönül. A konyhaszigethez került egy parapetfal, amely kissé izolálja a főzőzónát. Ezt a vonalat követi az álmennyezet kialakítása is, így a konyha optikailag elkülönül, mégis szerves része a térnek. Mivel három kisgyermek van a családban, akik idejük nagy részét a nappaliban töltik, akkor is szem előtt vannak, ha édesanyjuk éppen főz. Az étkező központi helyet kapott, összeköti a konyhát a nappalival, mégis önálló, domináns szerepet tölt be a bővíthető étkezőasztallal. A nagy ablakokon át egész délelőtt árad be a fény, viszont észak-keleti tájolásának köszönhetően a délután kellemesen hűvös és a terasz is árnyékos.

A közös munka közel tíz hónapig tartott, s mivel a kivitelezést is nyomon követtem és koordináltam, közel kerültem a családhoz, akikkel mára már baráti viszonyt ápolunk.

  

Belsőépítész/enteriőrtervezőként a legfontosabb, hogy a megrendelő sajátjának érezze az általam létrehozott életteret, amelyben a funkcionalitás és az ott lakók személyisége összhangban van, legyen szó otthonról, irodáról vagy üzlethelyiségről.

surkenmegishivogatoan portre

Sverha Nikolett
belsőépítész

A szülői fürdőt a hálótól praktikusan tolóajtóval választottuk el. Egyszerű színvilágát a mozaik hatású dekorcsempe és a bordó üvegcsíkok törik meg, adva némi plusz csillogást, ezzel a női szerep is hangsúlyt kap a térben.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.