Öko-elegancia Spanyol-földön

A high-tech és a természethez való visszatalálás jegyében tervezte meg Jacobo García-Germán a nyugalom oázisát a Madridtól nem több, mint egy órányira fekvő Somosierra hegyén. Egyszerű és zseniális.

okoeleganciaspanyolfoldon2 720

Aspanyol Somosierra hegység fái között épült ház akár egy gyermek valóra vált álma is lehetne. A ház egy újfajta vidéki életformát képvisel, amelyben a kényelem és a fenntartható fejlődés tökéletesen kiegészítik egymást. Tulajdonosa egy madridi dizájner, Tino de la Carrera, aki belefáradván a spanyol nagyváros szennyezett levegőjébe és a városi élet szüntelen nyugtalanságba, úgy döntött, hogy családjával kiköltöznek a zöldbe. E régió híres gyönyörű és érintetlen tájairól, és nincs messze Madridtól sem, ezért amilyen gyakran csak akarnak, vissza tudnak menni a városba. A természetbe történő kiköltözéssel adta magát a passzívház gondolata. A projekt megvalósításával García Germán építészirodáját bízták meg. „Az első tervrajzoktól számítva nyolc hónap alatt megépült a ház, ebből a tényleges építkezés mindössze három hónap volt. A fapanelek Ausztriából érkeztek egyetlen kamionnal, amelyeket három ember egyetlen hét alatt összeszerelt!” – emlékezik lelkesen a tulajdonos.

A száz százalékig fából épült házba minden technikai újdonságot beépítettek, figyelembe véve a minőségi és fenntartható építés környezetbarát szempontjait Az épület szerkezete, az USB forgácslap padlólap, a szellőztetett homlokzatok megfelelnek az öko szigetelés és a könnyű megvalósítás feltételeinek. Az építkezésnél nem volt szükség sem ásásra, sem jelentős földmunkákra: a házat, mint egy hatalmas építőjátékot, előregyártott fa és melamin lapokból rakták össze, és tégla alapzaton fekszik. Optimális szigetelését 18 centiméter vastagságú kőzetgyapot biztosítja, a tetején pedig 25 centi vastagságú, többrétegű zöldtető rendszer nyújt védelmet. „A zöldtető, akárcsak egy nagy télikabát, melegen tartja a házat.” – mondja a tulajdonos. A jól szigetelt házban intelligens ökológiai fűtési rendszer biztosít kényelmet mindkét szinten, fatüzelésű kályhával és elektromos radiátorokkal.

A belső tér olyan harmonikus, akárcsak egy dallam. A kor legújabb divatjának megfelelően az egyszerűség jellemzi az összes bútort és az igényesen megválogatott dekorációt. Semmi finomkodás, semmi túlzás, a hangsúly nagyon is a lényegi dolgokon van. Ebben a fa által meghatározott térben a fekete és piros színfoltjai frissítő kontrasztokat alkotnak az aktuális trendnek megfelelően. Ideális színek ezek, hiszen élénkítően hatnak ebben a megnyugtató és barátságos keretben.

Nincs kétségünk afelől, hogy mindaz, amiért Tino de la Carrera és családja idejött a vad, Somosierra hegyek közé – belefáradva Madrid zsúfoltságába, a városi élet nyugtalanságába, rossz levegőjébe –, számukra itt valóra vált.

  

A madridi építész 2003-ban alapította meg tervezőirodáját, a GARCIAGERMAN ARQUITECTOS-t. A fenntartható építés és a környezet tisztelete minden eddigi munkáira jellemző, amiért is számos nemzeti és nemzetközi elismerést kapott.

okoeleganciaspanyolfoldon profil

 

Jacobo García-Germán
www.garciagerman.com

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop