Látogatóban a Kis Hableány országában

Látogatóban a Kis Hableány országában

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fény, a világosság éltető elemünk. Ha kevés jut belőle, mindent megteszünk, hogy valahogy pótoljuk. Ezért talán nehezen tudjuk elképzelni, hogy milyen lehet az élet egy olyan országban, ahol a nyárról nem kevés humorral és iróniával csak annyit mondanak: - Igen, idén is volt nyár, múlt szerdára esett. -

 

 

A több mint ötmillió dán élete egyértelműen két részre oszlik: a világos nyári napokra, amikor szinte éjszaka sem alszanak, és a télre, amikor otthonaikba visszahúzódva élnek. Talán semmi sem tükrözi jobban a dán életszemléletet, mint a - hygge - szócska, amely kényelmet és meghittséget jelent. Ezért rendeznek barátaiknak összejöveteleket, amikor is a lakáshoz vezető utat mécsesekkel rakják végig.

 

A szigetország lakói nem szeretnek kilógni a sorból. Helyi adottságaik, történelmi hagyományaik és természetszeretetük miatt puritán életet élnek. Az átlagos dán család otthonában minden gyereknek van saját szobája, idejük nagy részét azonban együtt töltik, így a legfontosabb helyiség a nappali, ezen belül is a kanapé (nem divat az amerikaikonyhás nappali). Ezt a bútordarabot különböző kiegészítő elemekkel olyan multifunkcionális alkalmatossággá fejlesztik, ahol az egész család egyidejűleg olvashat, tévézhet, számítógépezhet. Hétköznapokon a konyhában étkeznek, gyertyák közt, szép szalvétákkal, sima, de igényes étkészlettel.
Kiemelt hangsúly van a puhaság, melegség, meghittség érzését keltő textíliákon, szőnyegeken. Nagy figyelmet fektetnek a hangulatvilágításra, a lámpatestek egyre szoborszerűbbek, merészebbek, érdekesebbek; szerepük értékes művészeti alkotássá nőtt. Sok helyiségben nincs függöny, ily módon próbálnak még több világosságot csempészni a lakásba.
Letisztult vonalvezetésű bútoraik évtizedeken keresztül a modernség érzetét keltik. Egy-egy bútoron ötletesen kombinálnak különböző anyagokat, a formát és funkciót harmóniába olvasztva. A fa meghatározó anyaga az enteriőröknek. A tölgytől a juharon át az egzótákig számos fafajtát használnak, változatosan vegyítve homokfúvott üveggel, krómmal, alumíniummal. Bútoraikban mindig van egy kis csavar, egy kis trükk, ami megbolondítja őket, legyen az egy szokatlan lábmegoldás, különleges szín vagy extra textúrájú kárpit. Otthonaikban kevés az antik bútor, és keleti szőnyegek helyett is inkább vastag gyapjúszőnyegeket találunk.
A padlózat zömében parketta, illetve hajópadló, amelyet gyakran festenek fehérre, világoskékre, halványszürkére, vagy mintákkal díszítik. A falak sokszor tompa világoskék, szürke árnyalatot kapnak, míg az élénk textilek, a rongy- vagy szövött szőnyegek, a csíkos és kockás kárpitok a télen mindent ellepő hó fehérségét ellensúlyozzák.
A dán családoknál egyre elterjedtebb, hogy a gyerekek már 16-17 évesen önállósulnak.
Gyakori, hogy ketten-hárman bérelnek ki egy lakást, a középiskola mellett munkát vállalnak, így önálló életet élnek. Az állam ilyen irányú támogatására jó példa a Koppenhága főpályaudvara melletti, meglehetősen rossz hírű negyed rehabilitációja, ahol szociális bérlakásokat alakítottak ki. Ezekből a garzonokból aztán - az ifjú házasoknak, családosoknak járó állami támogatásokkal - lehetőség nyílik továbblépni egy nagyobb, esetleg saját tulajdonú otthonba.
A dánok álomotthona a faház, lehetőleg tenger felé néző nagy terasszal, buja növényzettel, fafűtéses kandallóval vagy cserépkályhával, hajópadlóval, vastag szőnyegekkel, ahol a hagyomány, a romantika és a modern életérzés egységbe olvadhat. Fontos még a nagy méretű üvegfelület, amellyel a belső tér kinti folytatódásának illúzióját keltik.
Nemzettudatukra jellemző, hogy a dán zászló valamilyen formában minden otthonban megtalálható, gyakran a külföldről hazaérkezőt is e nemzeti jelképpel várják virág helyett a reptéren.

Dán dizájn
A skandináv dizájn előtérbe kerülése az ötvenes évekre, tehát jó fél évszázadra nyúlik vissza. Kifinomultság, praktikusság és remek kivitel, egyszóval a kiváló minőség eredménye, hogy az akkor tervezett tárgyak ma is abszolút - modern - hatást keltenek. A híres tervezők közül említést érdemel Arne Jacobsen, akinek 1958-ban, a koppenhágai Royal Hotel számára tervezett - Tojás - és - Hattyú" elnevezésű székei a dán bútortervezés megtestesítői. Eredeti formájuk miatt egyaránt illeszthetőek közösségi épületek és otthonok lakberendezésébe. Szót érdemel Hans Wegner Wishbone elegáns, ergonómiailag tiszta formavilágú széke. A kézi megmunkálású, gőzzel hajlított háttámla, a kőris, bükk vagy festett tölgy tömör keret és fonott ülés harmonikus egységbe olvad öszsze. Georg Jensen ötvösmunkái, szériában gyártott ezüsttárgyai, evőeszközei szintén kifinomultságot tükröznek. Az 1908-ban alapított ezüstműhely még napjainkban is a dizájn egyik központja. Poul Henningsen építész 1958-ban eredetileg középületbe tervezett Articsóka lámpája olyan népszerű, hogy kisebb méretben lakásokhoz igazítva ma is gyártják.
A Dániában gyártott bútorok mintegy 85 százaléka exportra készül. A világ megbecsülését a minőségi faanyagokkal, az organikus tervezéssel és az egyszerű, minden környezetbe beleilleszthető formákkal sikerült kivívniuk (ahogy változatlanul népszerű a LEGO is, amelynek első darabjait 1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester álmodta meg).
A magyar piacon jelenlevő bútoripari cégek közül említésre méltó a BoConcept - (honlapjáról ingyenesen letölthető a Furnish - lakberendezési program, amelylyel kényelmesen végigpróbálhatunk különböző variációkat anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a lakásból).
A Scandesign cég vezérelve is hasonló. Lakáskiegészítőikkel, kerti bútoraikkal, Trip Trap kül- és beltéri, kivételes minőségű padlóburkolataikkal igényes kínálatot biztosítanak a hazai lakberendezési piacon. Gondolva a legkisebbekre is, az Első Magyar Bútorda forgalmazza a Flexa gyermekbútorcsaládot, amely a pelenkázótól a számítógépasztalig folyamatosan bővítve biztosítja a kényelmet, a csecsemőkortól a felnőtté válásig.
(Köszönjük Tajthy Tamás, a BoConcept kereskedelmi és marketing vezetőjének a cikk megírásához nyújtott segítségét. Az illusztrációk a dán dizájn legjavát kínáló BoConcept 2006-os katalógusából származnak.)

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.