Londoni életérzés Ibizán

Londoni életérzés Ibizán

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ibiza vadregényes északi részén található ez a kivételes adottságokkal rendelkező vidéki birtok, amely három különálló épületének belsőépítészeti kialakításával a londoni TG-Studio -t bízták meg az új tulajdonosok.

londonileterzesibizan 720


Európa legdélibb és legnyugatibb pontján, már a mediterrán égövben található ez a hektár buja kerttel körbevett ibizai nyaraló. Eredetileg a villa meglehetősen elhanyagolt volt, amitől új angol tulajdonosai csöppet sem nem ijedtek meg, azonnal meglátták a telek és a rajta lévő épületek kiváló adottságait. Hamarosan elkezdtek lakberendező és kivitelező után nézni, s mivel a tervezési korlátozások miatt tilos volt az épületet bővíteni, a felújítási feladatokat pontos keretek közé tudták szorítani. A londoni TG-Studio ezt nem is találta különösebben nehéz feladatnak, hiszen maga az épület és az örökölt dizájn is nagyon szép volt. „Főleg az idejétmúlt belteret modernizálását kaptuk feladatul, így gyakorlatilag ez a projektünk elsősorban belsőépítészeti munka volt.”– meséli Thomas Griem stúdióvezető. A beosztást illetően a főépület egy nagyobb nappaliból, étkezőből és konyhából áll, a földszinten két fő hálószoba található külön lakosztállyal, az első emeleten pedig egy további hálószoba zuhanyzóval és tetőterasszal.

A pazar házba belépve a fő élettérben azonnal fellélegzik az ember: a lenyűgöző, négy méter magas mennyezetnek és hatalmas üveg tolóajtóknak köszönhetően nyáron a nappali szinte megduplázódik a külső terasszal. A textúrák és bútorok kiválasztása során fontos volt, hogy a tulajdonosok modern londoni lakásuk érzetét hozzák vissza az ibériai stílussal keverve. Tartózkodtak a sztereotípiás baleári hangulat megteremtésétől, inkább eklektikus enteriőrökre törekedtek, nyugodt, vidám, városi vonalakkal. A nappalit egy új, fekete acélkeretes és gránit alapú fatüzelésű kandallóval szerelték fel, amelyet természetesen az őszi és kora tavaszi évszakokban használnak, fölötte egy széles képernyőjű integrált laptévé térhatású hangrendszerrel. A régi kenyérsütő kemence helyén a különböző méretű sárga színezett üvegablakokat szintén a TG-Studio találta ki és gyártatta le, kellemes hely sziesztázásra, olvasásra anélkül, hogy külön szobába kellene vonulni, mégis kissé szeparált a fő társalgórésztől. Főleg a gyerekek imádják! Külön szépsége, hogy az éjszaka folyamán a sárga ablakok szinte ragyognak, optikailag kiemelkedve a homlokzatból. A természetes kőből készült padlót felcsiszolták, a házat kívülről-belülről kifestették. A végeredmény önmagáért beszél, a TG-Studionak, mint annyi más projektjénél, most is sikerült ötvöznie a régi és új elemeket harmonikusan, a modern dizájn jegyében.

  

Thomas Griem építészmérnök berlini és londoni tanulmányait követően 2011-ben alapította a TG-Studiot. Húsz éve alkot szerte a világban, Hongkongtól New Yorkig, pályája során a legendás Phillippe Starckkal is együtt dolgozott.

londonileterzesibizan portre

TG Studio
www. tg-studio.co.uk

Különleges eleme a nappalinak a régi kenyérsütő kemence helyére tervezett pihenősarok, amely négy különböző alakú sárga üvegablakával különösen este nyújt megkapó látványt.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.