A bohém sikk szellemében

A bohém sikk szellemében

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A takarékos megoldásokban gondolkodó brazil-francia belsőépítész, Flavia de Mello, egy háromfős család részére újított fel Tel-Aviv jó nevű kerületében egy háromszintes lakást. A megrendelők kérése az volt, hogy kissé franciás hangulat jusson érvényre, mégis tökéletes harmóniában legyen a kerülettel, a bohém sikk vezérfonala mentén.

abohemsikkszellemeben 720


Flavia de Mello, a gyerekkorában francia szülők által örökbefogadott brazil származású belsőépítész immár tíz éve, normandiai nyaralók dekorálásával kezdte karrierjét, majd apránként egyre több nemzetközi megrendelést is bevállalt. A megbízók a Tel-avivi otthonuk felújítása előtt már megismerték őt, néhány évvel ezelőtt Deauville- i nyaralójuk teljes körű belsőépítészeti átalakításával bízták meg. Elégedettségüket jól példázza, hogy amikor a család Izraelben vásárolt egy háromemeletes lakást, annak felújítását is Flavio-ra bízták, aminek ő örömmel eleget tett.

A három szintet egy egyedi, felújított lépcsőház köti össze, amely gyönyörű, kovácsoltvas korlátaival királyi darabja a lakásnak, és a lakberendező keze munkáját dicséri. A tulajdonos házaspár nagyon szeret családtagokat és vendégeket fogadni, akik ilyenkor előkelő helyet élveznek az alsó szinten. Bármennyire is hihetetlen, a hangulatos, ám kevésbé világos teljes alsó szintet kizárólag vendégfogadására tartják fenn: a hálószobával, öltözővel, nappalival és egy luxus fürdőszobával ellátott helyiségben a hamisítatlanul franciás üvegablakok a szobák közti tágasságérzetet növelik. A földszinten található konyhát viszonylag kevés költségből modernizálták: az eredeti sötét konyhabútorokat speciális festékkel átfestették tört fehérre. A konyha mellett foglal helyet a viszonylag szűkös méretű nappali, amely nem a család fő tartózkodási helye, hiszen Tel Avivban az emberek a tizenkettőből tíz hónapot szinte a szabadban tartózkodnak, ezzel magyarázható, hogy mindössze egyetlen kanapé, két fotel és egy televízió van benne. A tulajdonosok több macskát is tartanak, ezért a lakberendező a bőrkanapé mellett tette le a voksát, mert ellenállóbb a textilnél. A bézs tónusok harmóniája visszaköszön a törtfehér falakon, a lenvászon függönyökön, amit egy kevés kis kék színfolt egészít ki, felfelbukkanva az egész házban.

A lakás legfőbb attrakciója a helyi színekbe, kékbe és fehérbe öltöztetett terasz, amely egyenesen a nappaliból nyílik, és igazi oázis a város szívében. A háziasszony vágya valósult meg ezzel a romantikus, kellemes térrel, ahol akár a férjével, akár barátaikkal nyugodtan megpihenhetnek, vacsorázgathatnak. Okosan vegyülnek itt is a különböző stílusok és anyagok: vas, beton, bambusz és rattan, visszahívva a tenger és a város színeit.

  

Flávia de Mello belsőépítészetében mindig felfedezni a belső terekhez és a tulajdonosok ízléséhez legjobban illő légkört, s hogy a harmonikus, barátságos enteriőr kialakítása érdekében képes irányt szabni megbízói vágyainak.

abohemsikkszellemeben portre

Flávia de Mello
enteriőrtervező

A galérián egy irodasarkot alakítottak ki, az ablakok a teraszra néznek. A tükör szép perspektívát nyújt az U alakú helyiségnek.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.