Az urbanitás temploma

Az urbanitás temploma

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az Egue y Seta spanyol dizájnstúdió kreatív párosának barcelonai munkája ismét eredeti térkialakításaival, fiatalos, könnyed színkombinációival varázsol el bennünket.

azurbanitastemploma 720


Barcelonában, a katalán főváros szívében fiatal, kisgyermekes párnak újította fel 90 négyzetméteres háromszobás lakását Egue y Seta, a kreatív lakberendezőpáros, színeket, mediterrán és skandináv stílusokat keverve, csodálatos panorámától inspirálva. Az urbánus életimádókat azonnal rabul ejtheti ennek a 2017. évi lakástranszformációnak a sikertörténete.

A lakás a katalán főváros egy négyemeletes belvárosi épületében található, Barcelona központjában, szemben a híres Gaudi templommal, a Sagrada Familiával. Tulajdonosai, egy fiatal, kisfiúkkal beköltöző házaspár tisztában volt azzal a rendkívül szerencsés helyzettel, hogy a fenséges panorámát gyakorlatilag minden szobából élvezhetik. A méreteiben is nagyvonalúnak mondható lakás tágas nappalija egybenyílik a konyhával, lehetőséget adva a terek közötti könnyed közlekedésnek: három hálószoba, egy gardrób, két fürdőszoba és egy terasz tartozik a lakáshoz. A bejárattól közvetlenül egy nagy, egybenyitott térbe lépünk be, amely szerkezetileg jól átlátható, és déltől késő estig napfényben úszik. A nappaliban domináns, vörös téglafal hívja fel magára a figyelmet, textúrája melegséget ad a dominánsan fehér helyiségnek. A kék és sárga színfoltok kiváló színismeretről, Egue Y Seta színek iránti imádatáról tanúskodik, amelyek a többi dizájnrészlettel együtt a Földközi-tenger finom atmoszféráját hozzák be a napfényes otthonba.

A különböző zónákat érdekes vizuális tervezési részletek segítségével ügyesen választották el: erre példa a konyhapadlózat hatszögletű alakja, a nappali téglafala vagy az emelt platformon elhelyezkedő étkező. A térelosztók és az acélkeretes ablakok szintén a különböző vizuális térhatásokat hangsúlyozzák. Az üvegablakokkal három oldalról is körülvett étkező csodálatos panorámájával az egyik legvilágosabb pontja a lakásnak. Ezt az üvegházérzetet erősítik a dús, zöld levélzetű növények és a kopottas, shabby chic hatású, különböző formájú és színű székek, amelyek kerti bútorokra emlékeztetnek. Az ipari matt fekete acélkeretes ablakok és a függő lámpák azonban friss és modern hangulatot biztosítanak a térnek. A funkcionális családi otthon mellett a lakás tulajdonosai a csodálatos városi panorámához illő kényelmes teraszt is kértek a tervezőktől. Klasszikus burkolatokkal kölcsönöznek különös bájt a szobaszerű, hatalmas terasznak, amely a belterek folytatásaként a divatos kültéri bútoroktól vált igazán lakájossá, s ahová a konyhából is kiléphetünk, hogy megcsodáljuk a panorámát. Az egyszerűen lenyűgöző kültéri teret látva biztosan állítható, hogy Egue Y Seta ezen a fronton is megállta a helyét.

  

A barcelonai székhelyű dizájnstúdió üzletek, loftok, különleges terek, alkalmi kiállítások berendezésére specializálódott. Jellemző munkáikra az ipari jelleg és a modern lakberendezés ötvözése. Posztgraduális dizájnerképzést is tartanak Barcelonában, Madridban.

azurbanitastemploma portre

Egue Y Seta
www.egueyseta.com

Az egyes elemek, mint például a fehér csempe és a téglafal a helyiségek közötti vizuális elhatárolódást szolgálják.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.