Bútorápolás a falakon kívül is

A kertben is használható bútorok választéka egyre bővül, így ennek, és az egyre fejlettebb felületkezelésnek köszönhetően már csak az ízlésünkön múlik, milyen anyagból készült bútorokkal szeretnénk berendezni kerti pihenőterünket.

 

 

Általánosságként elmondható, hogy a szervetlen anyagból készült bútorokat inkább a teraszra válasszunk, míg a fából, nádból és más szerves anyagokból gyártottak kertben is, teraszon is jól mutatnak.

 

Műanyag bútorok. Anyagukból adódóan természetidegenek, így legyenek bármennyire is kidolgozottak, jó minőségűek, mégsem olvadnak bele harmonikusan a kerti környezetbe. Olcsóságuk, praktikusságuk miatt nagyon elterjedt, a legolcsóbbak könnyen karcolódnak, közvetlen napfény hatására idővel kifakulnak, hőtől, terheléstől deformálódnak. A műanyag bútort óvjuk a téli fagytól, mert a nagy hőingadozás törékennyé teszi.

 

Fémbútorok. Számos változatuk közül legjobb, ha rozsdamentes terméket választunk. Könnyen tisztíthatók, tartósak, és télen is a helyükön maradhatnak.
Puhafa bútorok. A puhafák színe világos, textúrája szemcsés, ha a csomókból, görcsökből nincs túl sok, még díszére is válik, és nem is reped könnyen. Szép mintázatú fajta például a borovi fenyő. A puhafákat óvni kell a szú kártételétől, a nedvességtől és a korhadástól. Bár a többségét felületkezelve forgalmazzák, ha natúr anyagú garnitúrát veszünk, érdemes átkenni szúvédelmi vegyszerrel. Színt vizes alapú fapáccal adhatunk, így a fa mintázata továbbra is látható marad. Ha a fa természetes színének megtartása a cél, színtelen lenolajkencével vagy színtelen, matt lakkal óvhatjuk a faanyagot a nedvességtől. Lenolajjal évente egy-két alkalommal kenjük át, a lakkozást csak kopása esetén kell felújítani, ám csiszoljuk vissza a fáig, különben foltos lesz. Színtelen felületkezelés esetén a napfény hatására a bútorok színe az évek során egyre sötétebb sárgásra érik.
Keményfa bútorok. Míg a puhafák a Föld északi részéről érkeznek hozzánk, a keményfák többsége a mérsékelt égövben és a trópusokon honos. Színük, mintázatuk sokféle lehet, jobban tűrik a nedvességet, a szélsőséges szárazságot és a kopásállóságuk is jelentős, ám felületkezelés nélkül ezeket se hagyjuk. Kerti bútorok esetén egyre jobban hódítanak a tikfa és a telített fa bútorok, melyeknek ára bár viszonylag magas, ám minőségük, tartósságuk és esztétikai megjelenésük kiváló. A tikfa kezeletlen állapotában is ellenáll az időjárás hatásainak, de ennek ellenére a hozzá kapható ápolóolajjal ajánlatos átkenni a felületét. Az évek múlásával ez a fa is sötétedik, de ez a színváltozás nem befolyásolja az anyag szerkezetét, tartósságát.
Telített fa bútorok. A telített fa termékeknél nem a faanyag strapabírásából adódik a hosszú élettartam, hanem egy technológiai eljárás eredménye. A fát telítik, azaz azokat a pórusait, amibe a víz beszivároghatna és kárt tehetne, egy speciális anyaggal feltöltik.
Bambusz- és rattanbútorok. E bútorok csak részben állják az időjárás viszontagságait, ezért a csapadéktól lehetőleg óvjuk, télen mindenképp vigyük száraz helyre e tárgyakat. A rattan tömör, liánszerű kúszónövény, míg a bambusz üreges, emiatt nem hajlítható. A rattanbútorok egyik értékmérője a kötése. A szegeléssel, háncskötéssel összeállított tárgyaknál általában jobb minőségűek az acélcsavarokkal, vagy ragasztással rögzített, bőrkötéssel készített bútorok.
Mint minden természetes anyagon, ezeken is előfordulhatnak színhibák, sötétebb foltok, amelyekből ha túl sok van, az gyenge minőségű alapanyagra utal. Néhány gyártó fehérítőszerekkel próbálja kiegyenlíteni az eltéréseket, ami gyengíti az anyagot. A túl sok, vagy túl kevés mintázatbeli eltérés gyanakvóvá teheti a vásárlót.
Aki többféle bútort szeretne teraszára és kertjébe, figyeljen arra, hogy harmonizáljanak egymással. Nem szerencsés például keverni a tömör fa és a fonott bútorokat…

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop