Faltól falig kert

A Dunakanyar egyik kis falujának szélén, az erdő aljában lévő eladó telekbe és a tájba szerettek bele a tulajdonosok. A család könnyen lemondott a mostohább viszonyok között álló régi házáról és kertjéről, sőt, még az ott kialakított úszómedencétől is könnyedén megváltak. A kert terepadottságai nagyon behatárolták a lehetőségeket, és komoly feladat elé állították mind az építészt, mind a kertépítészt. A nagy szintkülönbség miatt az utcafronton támfalgarázs létesült. Magán az épületen belül is szinteltolások vannak, ebből adódóan a teraszokhoz kapcsolódó vízszintes kertrészeket is rézsűk, illetve alacsony támfalak kötik össze.

 

 

 

 

Csak úgy lehetett visszajutni az eredeti terepszintre a telek tetején, hogy a ház mögött hatalmas támfal épült. A csaknem négy méter magas fal két kisebb részre bomlik, közötte keskeny zöldsávval, amelyben az itt magasodó növények, illetve a támfalra lehajló ágak optikailag csökkentik a fal magasságát. A falakat csak a látszó felületeken borítja dekoratív terméskő, az épület mögötti támfalon megmaradt a betonfelület. Ez már azelőtt megépült, mielőtt a tulajdonosok megkeresték a kerttervezőt, és nem tudták, hogyan alakul a kert többi része. Ráadásul ez a falszakasz nem is látszik a kertből, ezért gazdaságosabb volt így hagyni, mint méregdrága terméskővel burkolni. A forintban mutatkozó különbséget növényekbe fektették. A magas falak felkínálták a lehetőséget, hogy az egyikben kerti tárolót alakítsanak ki. A terasz szintjén elhelyezett, faráccsal takart helyiségben könnyű hozzájutni a fűnyíróhoz, a kerti szerszámokhoz, a bútorokhoz és a sportfelszerelésekhez.

{gallery}images/stories/verysimple/faltolfalig/f{/gallery}

 

Az épület körüli járda, a teraszok és az alacsony támfalak kis kockakőből készültek. A magasan fekvő hátsó részhez kőburkolatos út helyett fakorongból és murvából kialakított lépcső és járófelület vezet, így látványában is elkülönül egymástól az épület körüli, napi használatra szánt, vízszintes kertrész, és a meredekebb, magasabban fekvő terület. Ez utóbbinál nemcsak a burkolat, de a növények is a természetes vegetációhoz közelítenek. Itt kapott helyet a szalonnasütő, amely körül farönkből épített ülőfal és támfal emelkedik. A rönkfal folytatásában különböző magasságban létesített növényágyások emelkednek. A család két legifjabb tagja itt élheti ki kísérletező hajlamát: minden évben versenyt vívnak, ki milyen növényt ültet a veteményesbe, amit kizárólag ők ápolnak, gondoznak, gyomlálnak, és ennek eredményeként kinek milyen lesz a termése.

 

A kert legfelső sarkában álló hatalmas diófa ágai közé ágkunyhót építettek, ahová kötéllétra vezet. Télen a mókusok és madarak is szívesen keresik fel a búvóhelyet, ahol dió és különböző ízes magok várják őket.

{gallery}images/stories/verysimple/faltolfalig/a{/gallery}
 

Az utcafront felé eső kert egyik része a garázsfödémen helyezkedik el. A tetőkertet sajnos többször meg kellett bolygatni, mert az építkezéskor megsérült a szigetelés. Mindezt csak a fél méter vastag földréteg teljes elhordása után tudták kijavítani. Az itt kialakult vízszintes kertrész a család hétvégi sportolásának (röplabda, foci) helyszíne.

 

Az előkertbe a támfalak és a garázs miatt nem lehet belátni és belépni. A háziak kerítés helyett csak élősövényt akartak a falak tetejére ültetni. A gyerekek és a gyakran elguruló labdák miatt azonban nem lehetett éveket várni, amíg megnő a sövény, ezért a veszélyesebb helyeken tujasövény létesült.

 

A kert bármily nagy területű is, a család közösen gondozza, minden külső segítség nélkül. A főkertész a nagymama, aki nap mint nap körbejár, kihúzza gyomoka, és elbeszélget a növényekkel. A fűnyírás kizárólagos felelőse a családfő, a fiúké a veteményes rendbentartása és az erdei állatok, madarak etetése. A mama egyéb otthoni teendői miatt felmentést kapott a nagyobb kerti munkák alól, ő„csak” kedvenc növényeit dédelgeti. A lakók bevallása szerint naponta csak a teraszok szintjén lévő kertrészeket használják, de azt már meggondolják (a fiúkat kivéve), hogy felzarándokoljanak a sütőhöz és a madárleshez. Tavasztól őszig így is mindennapjaik szerves részévé vált a kert, ha csak lehet, kint reggeliznek, ebédelnek vagy vacsoráznak, és a rohanó hétköznapok közepedte is élvezik a csendet, a nyugalmat.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop