Apró ékszerek, forró égtájak növényei

Megkapóan hangulatos kert kis helyen is létrehozható tetszetős növényegyüttesekkel. A helyszűkét törpe növésű dísznövényekkel, vagy a metszést – és ezáltal az alacsonyan tartást – jól tűrő fajokkal oldhatjuk fel. Kicsi vagy nagy térben gondolkozzunk, a mediterrán kert mit sem veszít kedveltségéből. A New Garden budapesti, Kamaraerdei úti áruházának mintakertjeiben sétálva érezzük: jó helyen vagyunk akkor is, ha zsebkendőnyi zöld sarokra, és akkor is, ha meleg tájak nagy kertjeire vágyunk.

 

 

Sok szép növény kis helyen is elfér

 

A természet egyik legnagyobb szépsége az örökös változás, növekedés. A fiatal korban vásárolt és ültetett növények elvesznek a kertben, hét-tíz év múlva viszont már az okozhat gondot, hogy a növények összenőnek, felkopaszodnak. A fiatalon még hasonló méretű, de eltérő ütemben fejlődő növények között felborulnak az arányok, folyamatosan versengenek a területért, a vízért, a fényért és a tápanyagokért. Ez a vetélkedés azonban nem a szépségért, hanem a túlélésért folyik. Díszítő értékük megtartásához ezért sok esetben szükség van a rendszeres metszésre.

 

 

Sajnálatos módon már a kertkedvelőknek is egyre kevesebb idejük jut arra, hogy ápolják növényeiket. A törpe növekedésű növények ültetésével kis helyen is hangulatos kertet varázsolhatunk, és a kerti munkák egy részét megtakaríthatjuk. A csoport népszerűségi listáját a fenyőfélék vezetik. Különleges megjelenésükkel, változatos mintázatukkal, színváltozatukkal és egyszerű fenntartásukkal könnyen belopják magukat a kertész szívébe.

 

 

Törpe vagy fiatal?

 

A gyakorlatlan szemnek gondot okozhat eldönteni, valóban törpe változattal van-e dolga, pedig viszonylag könnyen felismerhetjük e kis növésű fajtákat. A nagyra növő fajok fiatal egyedei a hosszú hajtásaik miatt kevésbé formásak, ezzel szemben a törpe fajták már néhány éves korukra mutatós, apró „növényékszerekké” cseperednek. Szártagjaik rendkívül rövidre nőnek, emiatt válik a megjelenésük tömötté.

 

 

Igényekre szabva

 

Választhatunk a talajcserével, védett kertbe ültetett, féltve őrzött ritkaságokból, és a szinte mindent tűrő, déli fekvésű teraszt is kibíró túlélőművészekből. Vásárláskor tájékozódjunk új kedvencünk igényei felől. Egyes érzékenyebb fajták csak gyűjtőknek ajánlottak, az edzettebbek azonban hosszú éveken keresztül díszíthetik sziklakertjeinket, vagy egyszerűen edénybe ültetve a teraszt vagy balkont. Ha edénybe ültetjük a törpe örökzöldeket, minden esetben figyeljünk a jó vízelvezetésre. Ehhez az edény aljára helyezzünk kavicsokat vagy más vízelvezető anyagot.

 

 

Jó társaságban

 

Az alacsony termetű évelők, cserjék és lomblevelű örökzöldek kiváló kiegészítői féltett fenyőinknek. A megfelelő arány megtalálásához és a kiültetési mintához elegendő fellapoznunk a témával foglalkozó, egyre nagyobb számban megjelenő szakkönyveket.

Nagyból alacsonyat
Olyan növényeket is beszerezhetünk, amelyek bár nagyobb növésűek eredetileg, ám gyakori metszéssel alacsonyan tarthatók. Számos ilyen díszcserjét találunk a faiskolai árudákban. Elsősorban a levelükkel díszítők közül válogassunk, hiszen a gyakori metszéssel a virágjukkal díszítők virághozamát lecsökkenthetjük.

A mediterrán kertről, őszintén

Mi jut eszünkbe idehaza a mediterrán kertről – Nyaralás, terrakotta dézsák, meleg színű díszburkolat, rusztikus formák, árnyékos lugas, a pihenés, egy pohár finom bor a naplementében, pálmafák, leander, füge. De hol marad a déli forróság, hol marad a kiszáradt fű, a zöld szín hiánya – Pedig ezek is a mediterráneum jellemzői. Lássuk be: mi valójában nem is mediterrán kertet szeretnénk – még ha így is nevezzük -, csupán egy darab Görög-, Olasz-, vagy Spanyolországot, vagyis mindazt, amit a mediterráneum hangulata áraszt. Azokat a színeket, formákat, növényeket, amelyek körülvettek bennünket a nyári pihenés alatt. Az örökös forróságot, a vele együtt járó szárazságot a mindennapi munka mellett egyáltalán nem kívánjuk.

Növényhatározó
Általában azokat a fás, vagy fásodó szárú a növényeket illetjük mediterrán jelzővel, amelyek fény- és melegigényesek, ugyanakkor igénylik a hűvös, de nem fagyos telet. Gyakran ide soroljuk a más kontinensről érkezett fagyérzékeny növényeket is (például a kefevirágot, selyemmirtuszt, golgotavirágot). Fagyérzékenységük miatt felhasználási területük is különböző.

Jókor, jó helyen
A mediterrán növények többsége dézsába, cserépbe való, napos vagy nem túl árnyékos teraszra ideálisak: egzotikus megjelenésükkel, vagy egész nyáron át tartó virágpompájukkal utánozhatatlan hangulatot teremtenek. Ha a következő évben is gyönyörködni szeretnénk bennük, akkor megfelelően hűvös, fagymentes helyet kell találnunk a teleltetésükhöz.
Vannak olyan fajok is, amelyeket akár a kertbe is kiültethetünk, ha sikerül nekik elég védett, meleg, napos helyet találnunk. Ilyenek például a füge, a gránátalma, vagy akár a lószőrpálma, de már banánokból, valamint kaktuszokból is vásárolhatunk télálló változatokat, amelyek kis odafigyeléssel évről évre bentteleltetés nélkül díszítik kertünket.

Hazai viszonyokra átültetve
Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk. Persze azzal a veszéllyel számolnunk kell, hogy egy keményebb télen még itt is kifagyhatnak növényeink. Biztonságos áttelelésükért már a tavaszi ültetéskor sokat tehetünk. Ezért a melegigényes lombhullató növényeket (például a selyemakácot) szélvédett, déli tájolású, napos helyre ültessük, hogy ősz végére beérjenek hajtásaik.
A lomblevelű örökzöldeket pedig éppen a téli vagy kora tavaszi nap okozta kiszáradástól kell óvni, tehát a tűző nap és a déli fekvés kimondottan káros nekik.

Télen is, nyáron is
A jó helyválasztás mellett mást is tehetünk a biztonságos telelésért. Az érzékenyebb növények tövét kéregmulccsal takarva megvédjük a gyökereket a szélsőséges hidegtől, hőingadozástól, valamint nyáron ezzel csökkentjük a kiszáradás veszélyét.
Az örökzöldek télen is párologtatnak, ezért ha nincs elég nedvesség a talajban, vagy a fagyott földből nem képesek felvenni, könnyen kiszáradnak. Az árnyékolást is hasonló céllal végezzük, ilyenkor is az erős napsugárzástól és a felesleges párologtatástól óvjuk a növényt. Szükség esetén az egész növényt beboríthatjuk fátyolfóliával vagy nádszövettel, ami a téli csapadék és a tűző napfény káros hatásaitól egyaránt véd.

Ha körültekintően választunk, és a növény igényei szerint járunk el, akkor kis kertünkben nagy örömünket leljük, az egzotikus vagy mediterrán kert pedig többé nem csak (nyári) álom marad.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop