Hargita a Pismányon

Hargita a Pismányon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Pismány rejtekében rátaláltam a csodára. Barsi Dezső villamosmérnök harminc évnyi munkája mára tökéletes egységgé érett: a nyaraló, a medence, a szaunaház, a kemence, az üvegház, a kis tóval összekötött sziklakert, a pince, a pázsit, a kerti pihenőpad. Mintha maga a Teremtő vezette volna a kezét harminc éve, amikor az üres telken kijelölte mindennek a helyét. Elsőként elültette a fákat, s mivel múlhatatlan vonzalom fűzi Erdélyhez, két feketefenyőt a Hargitáról hozott.

 

 

Villamosmérnökről elsőre nem a fúrás-faragás szenvedélye jutna eszembe. Vendéglátóm, Barsi Dezső azonban, aki ma már élvezi a nyugdíjas évek minden percét, pillanatát, igazi alkotó ember. Több szenvedélynek is hódol, a sorrendiségről nem kérdezem, talán ő maga sem tudná nyugodt szívvel megválaszolni. Így csak ötletszerűen: Erdély, ezen belül is a Hargita, barkácsolás, kertészkedés, festészet, modellezés, kerámiák gyűjtése és persze mindezek mellett és előtt a család.

A háborítatlan, 220 négyszögöles szentendrei telket 1976-ban ajánlotta figyelmükbe egy ismerősük. Az utat csak az idevalósiak találják meg, még követni is alig tudtam vendéglátómat a szűk kis emelkedőkön, meredek lejtőkön, éles kanyarokon. Ahogy lassanként föltárul előttem a kert, a hegyoldalba beleolvadó nyaraló, a bokrok, facsoportok mögött rejtőző zugok megannyi épített kincse, és megismerem „keletkezéstörténetüket”, egyre inkább azt érzem: rokonlelkek vagyunk mi Barsi Dezsővel. Nem szeretjük a szabályosságot, de szeretjük a rejtőzködő részleteket, ha kiszárad egy fa, nem vágjuk ki, csak lecsonkoljuk, körbefuttatjuk trombitafolyondárral, örömünket leljük a szép madárházakban - a kert szebbnél szebb madáretetői Erdélyből valók -, szeretjük a kerti munkát, a részletek tökéletesítését. Persze az eredményhez a tehetségen túl szükségeltetik minimum húszévnyi idő is (harmincnál, mint esetünkben, már az az illúziója támad az embernek, hogy egyenesen fenn a Hargitán ülünk), mire a természet produkálja ezt a csodát.

 • medencebol_haz_f01
 • medencebol_haz_f02
 • medencebol_haz_f03


Vendéglátóm tehát a vásárlást követően hibátlan arányérzékkel papírra vetette a majdan megépülő nyaraló helyét, kijelölte a nyári konyha, a medence, a fák, bokrok helyét, a kis üvegházat a primőröknek, a veteményest, és sürgősen elültette a fákat: a mára óriássá nőtt két feketefenyőt a Hargitáról, a terasz elé egy illatozó hársfát, és még három nyírfát, amelyik közül az egyik már útban volt a négy év múlva épülő nyaralónak. A családi legendárium csak „kanyarnyírfa” néven tartja nyilván, merthogy évekig ki kellett pányvázni, hogy elférjen tőle a tető, de megmenekült. Ezen kívül találni a kertben zanótot, hibiszkuszt, egy évben kétszer is termő fügefát, japán szomorúcseresznyét, többféle gyümölcsfát, a kert szélén permetszer nélkül is viruló szőlősort, egy kis veteményest és az üvegházban spárgán futó uborkát, paradicsomot.

 

A családi események a kemence köré szerveződnek. Mint minden más a kertben, ez is autentikus: vendéglátónk sógora bejárta a hódmezővásárhelyi tanyákat, és az ott tanulmányozott kemencék kicsinyített mása valósult meg itt, a Pismányon. Mellette igazi paraszttűzhely, fapaddal, számtalan szép régi bográccsal, kondérral, igazi relikviák. A kemence és paraszttűzhely születésének körülményeit már Terike, a feleség meséli el, jól példázva az alkotó ember és az idő viszonyát. Még kicsik voltak a gyerekek, amikor két hétre szakszervezeti beutalóval a Balatonra utaztak. Férje másnap közölte, pakolja össze az ő cuccait, mert hazamegy. Kellemetlen volt az üdülőtársak előtt, kérdezgették is gyakran, mikor jön vissza, de se telefon, se férj. Majd az utolsó napon megjelent értük, és másnap átadta a családnak a gyönyörűséges főzőkomplexumot. Nyilvánvaló volt ugyanis számára, hogy megálmodott tervének megvalósítása legalább kéthétnyi időbe telik, és vagy nyaralás, vagy alkotás.

 

A medence 1993-ban készült, szintén saját kezűleg. Íves borítása mögött bújik meg a következő nyár termése, egy meseszép kis fürdőház. Talán ez az építmény vendéglátónk kreativitásának legékesebb példája. Egy őrségi, 1813-ban épült ház méretarányos, kicsinyített mása, tetején majd’ nyolcvanéves cserepekkel. Két kis zsalugáteres ablakában muskátli díszlik, első része szauna, a másik pedig maga az alkotó szentélye, a csöppnyi, tökéletesen felszerelt műhely.

 

A kerítésen túl valaha egy patak csordogált, mára már kiszáradt. Barsi Dezső gondolt egyet, és a vízcsobogás lélekmelengető hangját visszavarázsolta a kertbe. Épített egy sziklakertet a patak mellé, persze a kerítésen belül, hozzá kövekkel kirakott kis patakmedret, amin csörgedezve szalad le a víz a kerti tóba. S hogy a mérnöki precizitás és hatékony üzemeltetés szempontjai is érvényesüljenek, szivattyú keringeti a vizet a forrás, a patak és a tó között.

 

A halakkal, tavirózsával, diszkrét kis csobogóval díszített tó partján erdélyi kopjafák között egy újabb szépséges madárház áll. A tó partján égig ér a feketefenyő, de a veteményes szélén már ott sorakoznak vendéglátóm újabb szerzeményei: arasznyi kis feketefenyők a Hargitáról, a következő generáció számára.


 • pismany_a01
 • pismany_a02
 • pismany_a03
 • pismany_a04
 • pismany_a05
 • pismany_a06
 • pismany_a07
 • pismany_a08
 • pismany_a09


 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.