Budaörsi táj a kapun belül is

Budaörsi táj a kapun belül is

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokan távoli tájak különlegességeit szeretik kertjükbe gyűjteni egy-egy utazás emlékeként, vagy egyszerűen rabul esnek egy távoli vidék hangulatának. Az itt bemutatott kert különlegessége, hogy főként olyan növényekből áll, amelyek a Budai-hegységben amúgy is megtalálhatók. Élő példája ez annak, hogy a szépséget nem csak a távolban kereshetjük, megtalálhatjuk azt közvetlen környezetünkben is.

 

 

Öt évvel ezelőtt fogtak hozzá a kert kialakításához a tulajdonosok az akkori Kertészeti Egyetem egyik felszámolt tangazdaságának területén, ahol eredetileg gyümölcsös volt. A fákat igyekeztek megóvni a korábban lezajlott építkezés alatt, de a cserjék és lágyszárú növények a kőművesek áldozatául estek.

 

A kilencszáz négyzetméteres telken hétszáz négyzetmétert foglal el a kert. A lejtőkön nem egyszerű a növények meghonosítása: öntözéskor, esőzéskor lefolyik a víz, nehezen megközelíthetők, ezért itt talajtakaróként borostyánt (Hedera helix) és télizöld meténget (Vinca major) ültettek a tulajdonosok. A borostyánnal szembeni elvárás, hogy mire a támfalak faburkolata elkorhad, addigra majd e kúszónövények takarják be a földet tartó betonelemeket.

 

A lejtős részeken a munkavégzés, így a gyommentesítés sem egyszerű feladat, ezért több szempontból is előnyös a talajon kúszó növények ültetése. Amíg fiatal egy kert, addig sokkal inkább hajlamos a gyomosodásra is. A talajtakaró növények ültetésük sűrűségétől függően egy-két év alatt benőhetik a rendelkezésre álló területet, és így - a talajt árnyékolva - nem, vagy csak mérsékelten engedik a gyomosodást. Később már a beültetett cserjék és fák is árnyékolják a talajt, megnehezítik a gyomok betelepedését a kertbe, de nem sok fényt hagynak az addig őket védő talajtakaróknak sem. A borostyán és a meténg ezért jó választás, hiszen árnyéktűrők, így a fásszárúak cseperedésével sem tűnnek el a talajról.

 

Az itt lakók nem akartak alpesi, sziklakerti vagy mediterrán kertet kialakítani. A cél egy természetes hatású tér kialakítása volt, ahol a környéken élő növények, például mogyoró, tölgy nő. Örökzöld tűlevelűekből csak egy tiszafát (Taxus baccata) találunk a kertben. Vendéglátóink szerint ezért télen kevés a zöld a ház körül, ám ez is hozzátartozik az itt egyébként természetes tájképhez.

 

A kert vízellátásáról automata öntözőrendszer gondoskodik. A nyílt részeken spray típusú szórófejek dolgoznak, szórásképük egyszerűen beállítható: mind az öntözött körcikk mérete, mind a kör területe. A kijuttatott víz cseppekre bontásáról egy tűszerű szerkezet gondoskodik, hogy a lejtős terepviszonyok között egységnyi vízmennyiség hosszabb idő alatt jusson ki. Csak így lesz ugyanis ideje a víznek a lejtős talajba is beszivárogni, vagyis nem folyik el a felszínen, és nem gyűlik össze egy helyen. A spray és rotoros szórófejek csak olyan részek beöntözésére alkalmasak, ahol a növényzet és a kerti tárgyak nem állják útját a vízsugárnak, nem módosítják annak szórásképét. A cserjeágyásokban a növények alatt a földre fektetve csepegtető csövek futnak körbe. Sötét színükkel beleolvadnak a talaj színébe, így nem feltűnőek, de akár zúzott fakéreggel vékonyan be is takarhatók.

 

Mivel a kert növényzete nagyrészt megegyezik az itt honos növényekkel, nem kell túl nagy figyelmet fordítani olyan kártevők és betegségek felismerésére, mintha távoli tájak egzotikumait kellene pátyolgatni.

 

A telek érdekessége, hogy egy lejtőn helyezkedik el, így az alsó és felső szintje között igen jelentős, 16 méter a különbség. Ennek áthidalására teraszokat alakítottak ki, amelyeket beton támfalakkal támasztottak meg. Ötletes és természetközeli megoldásként a beton támasztófalakat bőrdeszkákkal burkolták be. Ez az egyébként faipari hulladékanyagnak számító alapanyag a kéregmintázatával nagyon jól illeszkedik a kert látványához.

 

A szintkülönbségek miatt több lépcsősor is vezet a kertben, ezek egy része téglából rakott, másikukat egyszerűen deszkalapokkal támasztották meg. A lépcsők egy „tisztásra” vezetnek bennünket, innen látni csak a tornácot és a patinás téglából kirakott járdát, amely a ház bejáratához visz. Hatalmas mázas kaspókban, régi időket szolgált zsírosbödönben zöldellnek a növények, harmóniában a budaörsi tájjal, a kapun belül is.

 


TIPP
A támfalak fő funkciója az eltérő terepszintek földtömegének megtámasztása, valamilyen építménnyel. Erre azért van szükség, mert lejtős területen a szél és a víz által okozott talajerózió fokozottan jelentkezik, és e két természeti erő képes rövid idő alatt teljesen átrendezni egy már kialakított kertet. Az átnedvesedett talaj a lejtő miatt könnyen megcsúszik, nagy károkat okozva a növényekben, kerti építményekben, épületekben.

Kisebb szintkülönbségeknél, ágyás kiemelésénél a legegyszerűbb és esztétikus megoldást jelentik a fa oszlopsoros támfalszegők, amelyeket egyszerűen be kell ásni a kívánt helyre. Ezek nem alkalmasak nagyobb földtömegek megtartására, ám néhány tíz centiméteres szintkülönbségek esetén jól alkalmazhatók.

Eltérő terepszintek között a földet nagyobb kövekkel is megtámaszthatjuk, bár ekkor meg kell tartani az eredeti lejtőszöget. 10-30 foknál elegendő a szórványköves elhelyezés, 30-40 fok esetén már sűrűn egymás mellé helyezett kövek szükségesek ahhoz, hogy a víz talajt lehordó hatását kivédjük.

Támfalak építésére előregyártott kosaras betonelemeket is vásárolhatunk, amelyeket egymásra illesztve megtartható a magasabban levő földtömeg. A betonkosaras megoldás előnye, hogy a kosárrészt földdel fel lehet tölteni, és szárazságtűrő, alacsony növésű növényekkel, vagy a jóval fénykedvelőbb és szárazságtűrőbb levélszukkulens varjúhájfélékkel (Sedum sp), vagy a kövirózsákkal (Sempervivum, Jovibarba nemzetségek) beültethetők. Így rövid idő alatt kizöldül a betonfal.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.