Zöld kedvenceink

Zöld kedvenceink

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A tél beálltával a szobanövények felé fordul a növénybarátok figyelme, hiszen a szabadban nyugovóra tért fák, cserjék ebben az évszakban kevésbé előnyös oldalukat mutatják. Itt az ideje, hogy a szobanövények, otthonunk élő díszei között nézzünk újdonságok után.

 

 

Ficus microcarpa „Ginseng”

 

Az erőteljes felépítésű, különleges formájú növény napos, vagy a szoba árnyékosabb részén egyaránt jól érzi magát. Különleges gyökértörzsét Kínában és Malajziában termesztik. Évekig fejlődik ott, mielőtt bonsai-hoz hasonló habitusával a virágboltokban színpadra lép. A rövid idő alatt népszerűvé vált fikusz kevés vizet igényel.

 

 

Szárnyaspáfrány (Pteris ensiformis Evergemiensis)

 

Szépségét ezüstszínű, zöld szegélyű levele és tetszetős formája adja. A fiatal növényeket palackkertben vagy floráriumban is tarthatjuk, de ezeket gyorsan kinövik. A szárnyaspáfránynak a nappaliban a helye, ahol teljes pompájában élvezhetjük látványát. Nem kedveli a meleget, legjobban 13-15 Celsius-fok között fejlődik. Az ennél melegebb hőmérsékletet akkor viseli el, ha a páratartalom és nedvesség szintjét arányosan növeljük. A növény páratartalom-igénye magasabb a lakásokban megszokott értéknél, ezért rendszeres vizes permetre van szüksége. Jó megoldás, ha nedvszívó agyaggolyókkal rakott tálcára állítjuk. Mint a legtöbb páfrány, ez a faj sem szereti a közvetlen napfényt, de kedveli, ha bőséges szórt fényt kap. Õsztől kora tavaszig kevesebb vízzel is megelégszik.

 

 

Szarvasagancspáfrány (Platycerium bifurcatum)

 

A különleges megjelenésű páfránynak kétféle, eltérő rendeltetésű levele van. Eredeti élőhelyén barna leveleivel a fák ágvilláiban tartja magát, és ezzel gyűjti össze a lehulló szerves törmelékeket. E meddő levelek beborítják az egész törzset, évente elhalnak, de nem kell eltávolítanunk őket. A termékeny levelek a jávorszarvas agancsához hasonlítanak. A páfrány ámpolnában érzi a legjobban magát, laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tőzeget is tartalmazó földkeverékbe ültetve. A világos helyet, szórt napfényt kedveli, és bár a tartós szárazságot is elviseli, meghálálja a heti egyszeri fürdőzést. Igényli a magas páratartalmat, ezért rendszeresen permetezzük vízzel, de molyhos leveleit ne „áztassuk”.

 

 

Levélrózsa (Echeveria sp.)

 

A sűrűn elhelyezkedő pozsgás levelek gazdag megjelenést adnak a levélrózsának, ugyanakkor szabályos alakjuk nyugodt összképet teremt. E növény életre szóló társunk lesz, hisz kevés víz és tűző napsütés mellett is szinte elpusztíthatatlan. Közép-Amerika köves, száraz vidékeiről került Európába, ahol kedvelt cserepes dísznövénnyé vált. Laza, jó vízáteresztő talajba ültessük. Sok fényt igényel; minél több napfény éri, annál színesebbek lesznek a levelei. Magvetéssel is szaporíthatjuk, de egyszerűbb a sarjhajtásokat leszedni és meggyökereztetni.

Kutyatej (Euphorbia ingens „Variegata”)
Méltóságteljes, erős és mindent irányít: ezt üzeni az Euphorbia ingens „Variegata”. Az Euphorbiák vagy kutyatejfélék neve onnan ered, hogy sérülésük esetén tejszerű fehér nedv folyik a növényből, ami egyeseknél bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki. Jól megél száraz és meleg nappaliban, akár kisebb fává is cseperedhet. A dél-afrikai növény igényeinek napsütötte hely és igen mérsékelt öntözés felel meg leginkább.

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus)
Vízszintes ágaival és finom, apró tűkhöz hasonlító levélzetével gazdag és egyben játékos képet mutat ez a dél-afrikai szépség. A fátyolaszparágusz a félárnyékos, szűrt fényű helyet kedveli, közepes vízigénye miatt csak két-háromnaponként öntözzük. A növény szárán lévő apró tüskék a kapaszkodást segítik, amikor rátekeredik a támasztékra. A módosult szár alkotta tűs lombozat fátyolszerű (valójában nem levelek), kis felülete a párolgást is csökkenti, kevésbé vízigényessé téve a növényt. Viszonylagos szárazságtűrését részben a gyökereken található koloncos képződményeknek köszönheti, amelyek tápanyag- és vízraktárak. Fásodó rizómája révén gyorsan elszaporodik. Szobanövényként érdemes évente megszabadítani gyorsan fejlődő gyökérzetének egy részétől, és távolabb tartani más növényektől, amelyekre szinte észrevétlenül felkapaszkodik. Apró, fehér virágaiból piros bogyótermés fejlődik. A fátyolaszparágusz ápolása fokozott figyelmet igényel, mert könnyen lehullajtja „leveleit”. Ennek oka lehet a túlöntözés, a szárazság, a huzat, a fényhiány vagy a közvetlen napfény. A virágcsokrok népszerű zöldjeként is ismert szobanövényt tőosztással vagy magról szaporíthatjuk.

Levéltitok
Eláruljuk a titkot, hogyan dönthetjük el egy növényről már a virágüzletben, hogy kedveli-e majd nappalink sötétebb sarkát, vagy hogy mennyire vízigényes.
- A pozsgás levelű fajok, illetve azok a növények, amelyeknek levelei tövisekké módosultak, nem igényelnek sok vizet, és egyben arra is utalnak, hogy eredeti hazájukban a tűző napon élnek.
- A színes levelű növények általában fényigényesek, többségük sötét helyen veszít színárnyalatának élénkségéből, sőt, akár bezöldülhet.
- A szőrös levelekből azt olvashatjuk ki, hogy a növény eredeti élőhelyén tűző napsütésnek van kitéve, és védi leveleit a túlzott felmelegedés ellen.
- A laza szöveti szerkezetű, lágy tapintású, vékony levelek vízigényre utalnak. Ha ezeknek a növényeknek kiszárad a talaja, gyorsan lankadni kezdenek, ám öntözést követően órákon belül visszanyerik „alakjukat”.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.