Beltéri növénydekoráció

A belsőépítészet fejlődésével új értelmezést nyernek a szobanövények és a kaspók is, amelyek stílusos párosításban belső tereink élő szobraivá válnak. A kaspók gyártói igazodnak a legújabb trendekhez, így semmi akadálya annak, hogy az előszobától a fürdőszobáig tökéletes legyen a hangulat. Egy jó stílusérzékű szakember pedig lenyűgöző kompozíciót alkothat, hozzájárulva az életminőségünkhöz.

 

13

 

Ha mi magunk nem is gondolunk a beltéri növényekre, amikor berendezzük, csinosítjuk otthonunkat, de a körültekintő szakemberek, belsőépítészek, kerttervezők azonban egyre inkább számolnak velük a tervezés során. A növényeknek ugyanis megfelelő helyre és térre van szükségük. Ha nem szalasztjuk el a lehetőséget, és időben gondolkodunk, attraktív megoldásokkal bővíthetjük házunk vagy lakásunk belső tereit, nem kell megalkudnunk a „kimaradt helyekkel“ a növények elhelyezésénél.
A kaspó kiválasztásánál a környező anyagokat, színeket, textúrákat, hangulatot és stílust kell figyelnünk. A kaspónak valamihez mindig passzolnia kell. A forgalmazóknál mindenféle anyaggal találkozhatunk: az alumínium, koracél, kerámia, plasztik mellett egyéb, természetes anyagokból is készülnek dekoratív virágtartók. Sőt, akár képzőművészek által kézzel készített remekműveket is vásárolhatunk.
A növények kiválasztásánál az alapvető kritérium a helyiségben uralkodó fényviszony, a hőmérséklet és a páratartalom. Ha ezekhez nem alkalmazkodunk, kedvenceink hamar megbetegszenek, vagy akár tönkre is mennek. A külső körülmények alapján összeválogatott növények közül a stílus, az elérni kívánt hangulat a következő lépés a választásban. Ezután már csak a fenntartási igényt, illetve olyan speciális szempontokat kell figyelembe vennünk, mint például hogy a gyermekek által használt és hozzáférhető helyeken a tövises, tüskés növények, mint a kaktuszok, nem éppen ajánlottak. A helyes kiválasztási folyamat eredménye mindig otthonunk kellemes, élő fénypontja lesz.

Tervezés 3D-ben

A tervezésben, az előkészületekben a 3D-s tervezőprogramok nagy segítséget nyújthatnak. Persze a belsőépítész munkájába már ekkor be kell kapcsolódnia a beltéri növénydekorációhoz is értő kertésznek. Drágább kaspó és növények vásárlásához mindenképpen ajánlott jól képzett szakember segítségét kérni, hiszen a rossz választás az anyagi káron (tönkrement növény) felül még egy felesleges „berendezési tárgyat” is eredményez.
Ha nem értünk a szobanövények ápolásához, először vásároljunk olcsóbb, kisebb növényeket, és ezeken „tanuljuk meg” az apró fortélyokat. A kaktuszok talán a legigénytelenebb növények; csak a minimális öntözésre és a hűvösebb helyen történő, öntözés nélküli teleltetésre kell odafigyelnünk.

A leggyakoribb hiba a növények túlöntözése. Ennek elkerülése és a kényelmes öntözés végett több gyártó kínál önöntöző szettet a kaspóihoz. Lényege, hogy a kaspón belül van egy növényültető doboz. Ez a kisebb kaspóknál perforált, így a kaspó alján lévő vízhez a gyökerek könnyen hozzájutnak az ültetődobozba tett kavicsrétegen át. A nagyobb kaspóknál az ültetődoboz alsó részében van a víztároló rész. A beültetést követően egy-másfél hónap felülről történő öntözés alatt a gyökerek belenőnek az alsó, vízfelszívó zónába, így a növényt már nem kell felülről öntöznünk, elég feltölteni az alsó víztározót, amelynek vízszintjét jelzőpálca mutatja. Így mindig tudjuk, hogy mikor kell újra feltölteni tartályt.

Mutasd az előszobád, megmondom ki vagy

Ez az a hely, ahonnan mindennap elindulunk a világba, majd megérkezünk, és vendégeinknek is ez adja otthonunkról az első benyomást. Ezért e helyiséget sem illik kihagyni a növénydekorációból. Ajtónyitáskor a téli beömlő hideg és a huzat azonban nem kis kihívás a növények kiválasztásánál, így ide leginkább a hasonlóan kitett éghajlati körülmények közül származó növények, például kaktuszok, szukkulensek valók.
kényelmes ínyencnek

Kényelmes ínyencnek

Mivel a konyhák legtöbb esetben napos tájolásúak, optimális otthonai lehetnek a napfényigényes fűszernövényeknek. A kaspókkal könnyen igazodhatunk a bútor stílusához és hangulatához. A kis cserepeknek könnyű helyet találni, a fűszernövényeket (citromfű, zsálya, tárkony, rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom) pedig egyszerűen beszerezhetjük: minden évszakban, bármelyik nagyobb bevásárlóközpont zöldségosztályán megvásárolhatjuk őket.

Így ápoljuk az orchideát

Optimális körülmények között az orchideák fajtától függően akár három hónapig is virágozhatnak.
Nagyon törékeny, és szállítás közben könnyen megfázik a növény, ami a virágbimbók lehullásához vezethet. Az átültetésnél figyeljünk arra, hogy a léggyökerek ne sérüljenek meg, és csak speciális orchideaföldet használjunk.
A leggyakoribb hiba a túlöntözés. A növény a túl sok víztől is ledobhatja a bimbókat, majd a gyökerek is elrothadnak, ami tápanyaghiányhoz vezethet. Ha túlöntöztük a növényt, két-három hónapig vegyük minimálisra az öntözést, hogy a gyökerek regenerálódhassanak.
Az orchideatövek 3-6 hónapig pihennek elnyílás után, majd megfelelő gondozás mellett várhatjuk az újabb virágzást.

Dzsungelérzés a fürdőszobában

Gondos válogatással még a kis ablakokkal rendelkező, északi tájolású, sötétebb fürdőszobából is növényoázist varázsolhatunk. A párásabb levegőért a páfrányok kifejezetten hálásak, és kevesebb fénnyel is beérik. A zaminak becézett Zamioculcas zamiifolia (balra fent) nem szereti a tűző napot, teljesen igénytelen. Bár nem vízi növény, jól érzi magát a kád végében. A parafa mintájú kerámiakaspó (jobbra lent) meleg hangulatot teremt az aszparágusszal és a színezett, hántolt vesszőkkel. A papagájvirág (jobbra fent) viaszos, acélos levele harmonizál a koracél kaspóval, amit a kád látszó lefolyórendszeréhez választhatunk.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop