A kiegyensúlyozott kapus

A kiegyensúlyozott kapus

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nagy Viktor a magyar vízilabda sport ördöge. Tavaly elnyerte Barcelonában a világ legjobb kapusa megtisztelő címet, de ebben a kategóriában nem ez volt az első nagy elismerés. Ifiként Európa legjobb kapusának választották, a magyar bajnokságon pedig háromszor is elnyerte a dr. Steinmetz János vándordíjat, amely a rangadó legjobb kapusának jár.

 

07

 

Viktor szülei amatőr sportolók voltak, az édesapa vízilabdázó szeretett volna lenni, ám ezt nem engedték meg neki. Kézilabdázott, de az uszoda iránti vágy nem szűnt. Amikor fia született, úgy érezte, talán benne kiteljesítheti álmát, és a kisfiút, Viktort már négyévesen elvitte az uszodába.

– Talán nem jó az, ha a szülő a gyerekében akarja megélni az álmait – mondja Viktor –, de nálunk ez másképpen történt. Apám sohasem erőltette az úszást, rám bízta, mennyire tudom vagy akarom megkedvelni ezt a sportot. Talán szomorú is volt, hogy látta rajtam, nem szeretem a vizet, unalmasnak tartom az úszást, nem láttam benne kihívást. Hat évig mégis kitartottam, és érdekes módon éppen ez volt az, amiért nem éltem meg olyan rosszul a szüleim válását. Aztán valami más sportra vágytam, azt mondtam, bármi más jöhet, ahol nincs víz. Például a kézilabda.

Aztán mégis csak beszippantotta az uszoda levegője, s tízévesen bekerült a vízilabdacsapatba a BVSC-ben. – Itt olyan edzőim és csapattársaim voltak, hogy jól éreztem magamat, el is határoztam, hogy belőlem bajnok lesz, minden nagy versenyen ott szeretnék lenni az elsők között. Eleven kölyökként a vízilabdával remekül le tudtam kötni fölösleges energiáimat. Minden csínyben benne voltam, persze, bizonyos korlátok között, az iskolában pedig minden más jobban érdekelt, mint a tanulás. Úgyhogy ezen a téren nem is jeleskedtem túlságosan, a „Jó tanuló, jó sportoló” elismerés közül én mindig csak a másodikat kaptam meg. Ma már tudom, hogy hiba volt nem komolyan venni a tanulást, nemrég beiratkoztam az Edutus Főiskola gazdasági szakára, szeptemberben kezdem meg tanulmányaimat. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnokkal és Decker Ádámmal megalapítottuk tavaly a Modern Sport Akadémiát, ahol nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a jövő bajnokai a tanulásban is kiválóan teljesítsenek. És ez már számomra a jövő tervezése, mint ahogyan a főiskola is.

Viktor a Vasas kiválósága volt sokáig, ám tavaly ősszel váltásra adta fejét. – Hívtak Szegedre, és egy pillanatig sem gondolkodtam, annál is inkább, mivel a feleségem szegedi, itt élnek a szülei, akik nagyon sokat segítenek nekünk. Két gyermekem van, a négyéves Sámuel és a kétéves Olívia, Szeged pedig igazán gyerekbarát város. Csendes, nyugodt és biztonságos. Én pedig biciklivel járhatok az edzésekre…
A világ legjobb kapusa elmondta, hogy megfordult a fejében az is, hogy esetleg külföldre szerződik, olyan országba, ahol ott a tenger, de ennek még nem jött el az ideje. – Ki tudja, mit hoz még az élet, de nekem most itthon van dolgom. Vezetni kell az akadémiát, diplomát akarok szerezni, és vágyom egy saját otthonra is. Egyelőre béreljük a házat, amely csak kicsit hasonlít álmaink otthonához. Tervezgetünk, minden évben valami újat találunk ki, milyen is legyen majd, ha egyszer felépül. Az biztos, hogy tágas lesz, nagy ablakokkal, és lesz kandalló is, és galéria! Az a ház, ahol most lakunk, jó adottságú, és saját ízlésünk szerint rendeztük be, de mégsem a miénk.

Viktornak nagy álmai is vannak. – Kiegyensúlyozott ember vagyok, s az elvem az, hogy nincs olyan álom, amit ne lehetne megvalósítani, de ezért tenni is kell. Az edzések mellett a családommal töltött idő a legfontosabb számomra, s ha marad még egy kis szabadidőm, akkor autózom. Fut a kocsi az országúton, hallom a motor hangját, és a szívem gyorsabban ver. Szeretek motorozni is, de az olimpia előtt eladtam, s most nem kísértem a sorsot. De egyszer lesz majd egy nagy túramotorom – de csak, ha abbahagyom a vízilabdázást.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.