Kerek világ, kihívásokkal

Kerek világ, kihívásokkal

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Class FM Délután műsorvezetője kiegyensúlyozott, vidám alkat, (szinte) mindig mosolyog. Kerekké varázsolta maga körül a világot, de nem bánja, ha ez olykor sérül egy kicsit, mert jó azon dolgozni, hogy ismét hibátlanul kerek legyen. Szereti a kihívásokat, és szenve-délyesen küzd azért, hogy bármi, amibe belekezd, tökéletes legyen.

 

08 

 

Vágó Piros lénye magával ragadó, és ezt leginkább édesanyjának köszönheti. – Gyerekkoromból azokra az évekre emlékszem a legszívesebben, amikor Budán, a Széher úton laktunk. Akkoriban még klasszikus család voltunk: anya, apa, kisgyerek. Óvodás voltam, és leginkább hangulatok, érzetek maradtak meg abból a korból. Később, a szüleim válása után hárman maradtunk, nők: nagymama, anya és én. Örökös és erős véd- és dacszövetségben. Édesanyám sokat dolgozott, én meg a nagymamával vívtam kamaszkori csatáimat. Sokat, akár késő éjszakába nyúlva is beszélgettünk anyával, ő a legjobb barátnőm ma is. Szabadnak nevelt – nagyi szerint talán túlságosan is –, ám később, alighanem féltésből, szorosabbra fogta a gyeplőt.

Piros a gimnázium színjátszó csoportjában különös tehetséget mutatott, ami megrémítette az édesanyját. – Ő maga feladta egykoron a színésznői álmait, sőt az iparművészeti főiskolára sem jelentkezett, mert nem volt elég önbizalma. Ezt én is örököltem tőle, alighanem azért, mert mindig féltett az esetleges kudarcoktól. Így aztán, amikor a színjátszó kör miatt kissé romlottak a jegyeim, egy időre eltiltottak a szerepléstől. Aztán amikor felmerült, hogy jelentkezem a színművészeti egyetemre, nem biztattak, így inkább a bölcsészkarra jelentkeztem, francia-német szakra, mert az már kiderült, hogy jó a nyelvérzékem. Azt azonban elhatároztam már akkor, hogy ha egyszer gyerekem lesz, akkor őt mindig, mindenben támogatom majd.

Pirost Szegedre vették fel az egyetemre, és egyszeriben kikerült a féltő-óvó burokból, ami addig körbefonta. – Az első félév nagyon keserű volt, megkínlódtam a „felnőtté válást”. Kollégiumba nem vettek fel, albérletet kellett keresnem. Álltam a Széchenyi téren kis zöld biciklimre támaszkodva, és olvastam a lakáshirdetéseket, amikor mellém kerekezett egy lány, és megkérdezte: te is pesti vagy? Bölcsészkaros? Albérletet keresel? Keressünk együtt! Ő volt Dóra, akivel aztán négy évig együtt laktunk, és Szeged végül életem egyik nagy kalandja lett. Másodévben rájöttem, hogy mégsem szeretnék tanár lenni, ellenben televíziós bemondónő, az igen! Be is adtam a jelentkezési lapomat a Komlósi Oktatási Stúdióba, és el is végeztem. Aztán a Nap TV Riporter kerestetik versenyében döntős lettem, és felajánlottak egy állást. Nem lettem ugyan bemondó, de rengeteget tanultam ez idő alatt a médiáról.

Később a televíziós szereplés kicsit távolabb került, Piros ugyanis egyik alapítója lett a Pilis Rádiónak. – Ott indult a rádiós karrierem, és tart most már 18 éve. Lassan haladtam előre, amiért nagyon hálás vagyok. Időnként tartok előadást a KOS-ban leendő kommunikációs kollégáknak, és nekik is mindig elmondom, hogy jó megtapasztalni a lépcsőfokokat. A rádiózás a tökéletes munka számomra. Sosem monoton, használhatom a kreativitásomat, és nagyon élvezem a közvetlen kapcsolatot a hallgatókkal. Nagyon sokat jelent, amikor azt mondják, hogy bearanyozom a délutánjukat a hangommal.

A kis család – Piros, a férje, Attila és az ötéves Zalán – a főváros egyik legnyugodtabb kerületében él, egy társasházban. – Tényleg kerek a világ körülöttem, ám ennek megvan az a veszélye is, hogy az ember elmerül benne, és azt képzeli, meg is tarthatja. Pedig ez nem így van. Kellenek a kihívások, amelyek ébren tartanak. Soha nem szeretnék rutinból dolgozni, élni, szeretni…

 

 

A kerek fonott asztal Piros első karácsonyi ajándéka a férjének, a hátán hurcolta fel az emeletre, és az erkélyen rejtegette. Piros szereti a természetes dolgokat, és a kerek formákat – ki nem állhatja, ha valami szigorúan katonás rendben áll.

 
 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.