Aki a kosztümöt kötényre cserélte

Aki a kosztümöt kötényre cserélte

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mautner Zsófia, az RTL Klub Ízes élet című műsorának háziasszonya különös pályát futott be. Szinte mindent elért már a diplomata életben, biztos karrier állt előtte, amikor váltott – a döntés azonban nem volt egyszerű, és nem is egyik napról a másikra következett be.

 

07

 

Azért az alapok adottak voltak. Budapesten, egy főzni szerető családban nőtt fel. – Nálunk a főzés mindennapos élvezet volt – meséli Zsófi –, ilyenkor az egész család a konyhában „tömörült”. A nagyszüleim is remek szakácsok voltak, anyai ágon kunmadarasiak, sok időt töltöttem náluk, és a házias, falusi ízeket hoztam magammal, apai ágon viszont a hétköznapi rutint tanultam meg. Náluk volt minden hétvégén a családi ebéd, s ahogy idősödött a nagymamám, én vettem át tőle a stafétabotot. Szombat reggel megjelentem nála, konzultáltunk, mi legyen a menü, és én bevásároltam, és főztem. Óriási élvezettel, szenvedélyesen és könnyedén. Apu is remekül főz, kiváló szakács, lényegében neki köszönhetjük az öcsémmel együtt, hogy a főzés mindennapos élménnyé vált számunkra.
Zsófi szülei diplomaták, így aztán sokat költöztek életük során. – Prágában például öt évig éltünk, és sokszor volt nálunk nagy vendégvárás. Imádtuk ezt a kavalkádot a testvéremmel, és teljes szívvel vettünk részt mindenben. Óriási hidegtálakat készítettünk, melyekbe belevittük a magyaros ízeket. És csak lestük, izgatottan, mit szólnak hozzá a vendégek.
Zsófi felnőtt élete a családi hagyományokat követte. Külkereskedelmi főiskolát végzett, nyelveket tanult. – Jó nyelvérzékem volt, hamar megtanultam csehül, és beszéltem németül, oroszul is. A főiskola után Kölnben töltöttem két évet, majd ösztöndíjjal New Yorkba kerültem. Valójában azért, hogy karriert váltottam, New York a felelős, de ezt akkoriban még nem ismertem fel igazán. Csak éltem vidáman az ösztöndíjasok életét, kevés pénzből, és mindenre nyitottan. Nagy hatással volt rám a multikultúra, és pragmatikus oka volt annak is (a kevés pénz), hogy általában gyalog mentem haza. Télen olykor a hatalmas könyváruházakba tértem be melegedni, és általában a szakácskönyv részlegen töltöttem az időm. Ez volt a napom fénypontja: csak lekuporodtam a szőnyegre, és végiglapoztam egy-egy könyvet…
Egy év New York után Zsófi pályakezdő lett Budapesten, nemzetközi EU-s területen, a közigazgatásban. – Színes, izgalmas munka volt ez, nagyon élveztem. 2003-ban elnyertem egy állást Brüsszelben, ahol öt évig éltem, az esélyegyenlőség, kultúra és az oktatáspolitika tartozott hozzám. Csodálatos időszak volt. Tudtam, hogy ez az életpálya kiszámítható és komoly, úgy éreztem, a helyemen vagyok. Megvolt a kellő tapasztalatom már, és felszabadult egy kis időm. Rájöttem, hogy olyan sok mondanivalóm gyűlt össze gasztro témában, hogy ajándékoztam magamnak egy blogot – a Chili&Vaníliát – a 31. születésnapomra. Magam sem gondoltam, hogy sikere lesz. Egy év után sorra kaptam a felkéréseket, hogy írjak recepteket, 2006-ban pedig megnyertem a HVG blogversenyében a gasztro kategóriát.
2008-ban vége lett Brüsszelnek, Zsófi hazakészülődött. – Ez volt az a pillanat, amikor először gondoltam komolyan arra, mi lenne, ha kipróbálnám magam a gasztronómia világában. Egy évig mérlegeltem, vajon megéri-e a biztos egzisztenciát egy izgalmas, de bizonytalan új karrierért feladni Kellett kurázsi a döntéshez. Amikor felmondtam, a főnökeim nem akartak hinni a fülüknek.
Jól érzem magam, ebben a karrierben is. Hogy mi lesz tíz év múlva, nem tudom, de most ez a hivatásom, ebben kell kiteljesednem. Saját étteremre nem vágyom, a nemzetközi jelenlétet szeretném erősíteni. Hat nyelven beszélek, ami sokat segít. Külföldön is tartok főzőbemutatókat, így szélesebb kör ismerheti meg az elképzeléseimet, véleményemet a gasztronómiáról.

konyha, az otthon szíve
Még amikor Brüsszelben éltem, pontonról pontra végiggondoltam, mire is használom majd a konyhát, mit főzök, milyen munkafolyamatokat végzek, hány sütőre, mekkora mosogatóra lesz szükségem… Az új karrierem helyszínének kialakításához szakemberek, a Geppetto segítségét kértem.

fehér és barna
Világos konyhát szerettem volna, a belsőépítészek pedig azt javasolták, hogy ne legyen minden fehér, a kontraszt kedvéért a sötét kiegészítőket, falfestést is vállaljam, mert ezzel – bármilyen hihetetlen – világosabbá tehető a tér.

elérhető közelség
Pontosan tudom, hogy ami szemmagasság fölött van a konyhában, az csak porosodik. Jó tervezéssel azonban minden étkészlet, edény, háztartási gép elfér kézre eső szekrényekben, fiókokban, kihúzható tárolókban.

 

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.