A chilei rezidencián

A chilei rezidencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Négy év után nemrég nyitotta újra kapuit a magyar nagykövetség Chilében,  tükrözve országaink jó együttműködését. A kapcsolatépítés apropóján Chile magyarországi nagykövetét, Rodrigo Nieto Maturanát látogatjuk meg.  A közel százéves ház, ahol a rezidencia található, mindössze tízpercnyi sétára  esik a Margit-híd budai lábától, egy csendes kis utcában. Itt él három éve a nagykövet a feleségével és egyetemista lányával. A szépen festett barokk homlokzat  belesimul az utcaképbe, csak a zászló jelzi, hogy ez az épület más, mint a többi.

 

04

 

Miután a nagy kapu elnyel bennünket, és egy lépcsősoron följutunk a kert szintjére, varázsütésre kívül kerül tőlünk a világ. A több száz éves fák megtörik az alattunk húzódó város zaját, lüktetését, nyugalom és csend van. Az ősfás kert teljes kikapcsolódást nyújt a ház lakóinak télen-nyáron. A nagykövet felesége rajongással beszél a helyről, mert nincs kint a világ végén, ahogy sok más rezidencia, mégis fantasztikus a csend, a békesség, így aztán bármilyen programra könnyen vállalkoznak, és egyetemista nagylányuk számára is ideális.

Végigjárjuk a tágas rezidencia szebbnél-szebb szalonjait – kék, vörös, rózsaszín –, gyönyörű enteriőrök mindenütt, antik bútorok tökéletes harmóniában szőnyegekkel, selyemtapétákkal, lámpákkal, festményekkel, függönyökkel, dísztárgyakkal. Az eredeti, faborítású étkező-tárgyaló különlegességei az öreg kávédaráló, parazsas vasaló, mozsár és még sok egyéb kincs, hirtelen nem is sejtjük funkcióit. Családi ereklyék mind, valaha a nagykövet feleségének nagymamája életét szolgálták. Feltűnően sok a brazil emlék, mint kiderül, ott is éltek öt évig. Rodrigo Nieto Maturana 1981 óta szolgál diplomataként, előbb az ENSZ bécsi központjában képviselte hazáját, majd Spanyolország, Svájc következett, azután öt-öt év Ausztrália, Brazília, majd hazánk előtt még egy új-zélandi misszió.

Mialatt a bőség zavarában keressük, hogy melyik szalonban is üljünk le beszélgetni,  beszalad hozzánk egy kis kutya, vidáman ugrándozva. Ő Gus, a család kedvence, aki egy, a nagykövethez tartó újságíróhoz csatlakozott a metrónál. Rögtön beleszerettek, azóta a család szeme-fénye, és a kutyasétáltatás során is sok személyes élménnyel gazdagodtak. És talán nem is véletlen az egymásra találás?! A nagykövet lánya állatorvosnak tanul, neki is sok örömet ad a kiskutya.

Azt mondják, mára vele teljes a család, vele teljes az élet.

 

Honnan ez a sok festmény, szobor?
Mindenhonnan hoztam szívet melengető tárgyakat, amelyekről szép emlékek, kedves emberek, szép percek jutnak eszembe. Itt ékesíti a falat például az előttem itt szolgáló chilei nagykövet festménye, amott a kép Ausztráliából származik, szintén nagyon kedves emlék, csakúgy, mint a tálban a strucctojások, amelyekre nagyon vigyázunk a költözések alkalmával. Feleségem amatőr festő, brazíliai festménye a mi emlékeink is. Aztán vannak képek, amelyek már vártak itt bennünket, ahogyan ezek a csodálatos antik bútorok is, amelyek 12-13 éve ékesítik a rezidenciát. Sok kedves, eredeti tárgyat vásárolunk itt Magyarországon is, amit hazaviszünk majd Chilébe.

Hogy érzik itt nálunk magukat?
Budapest fantasztikus város, rengeteg a látnivaló, tele vagyunk programmal. Pest a nyüzsgés, Buda a nyugalom. A Margit-sziget, a Budai Vár, a Halászbástya, a színházak, a kulturális lehetőségek, mind-mind elvarázsolnak bennünket, akárcsak a gasztronómiai tudományok. És a többi város is, ahova volt szerencsénk ellátogatni, Szentendre, Székesfehérvár, Eger. A múlt héten Aquincumban jártunk, megnéztük a római kori maradványokat. Már itt lakunk három éve, és csak most fedeztük fel itt a környéken Gül Baba szobrát. Minden nap újabb és újabb látnivalóval gazdagodunk.

Milyen lehetőségeket lát a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzésében?
Chile korábban zárkózott ország volt, csak az utóbbi húsz év alatt vált az egyik legstabilabb és legfejlettebb dél-amerikai országgá, elsősorban a kedvező nyersanyagáraknak köszönhetően. Változott a technika, a technológia, sokkal több az import és a hazai termelésű áru, mint annak előtte, és a kultúra is mind nagyobb szerepet kap. A magyar hatóságokkal nagyon könnyű produktív munkát végezni, büszkén mondhatom, hogy egyre több chilei és magyar vállalkozó és vállalkozás részére nyílnak meg az együttműködés lehetőségei. Ezernyi területen lehet persze a kapcsolatokat erősíteni – oktatás, tudomány, technika –, de már fellendült a turizmus, sokkal többen látogatják az országot, mint korábban. Arra törekszem, hogy a két országot minél közelebb hozzam egymáshoz, megismertessem Chile kiemelkedő termékeit, kiváló borait, ételeit.

Hogyan élnek, hogyan rendezik be otthonukat a chilei asszonyok? Mit tartanak fontosnak a kényelemhez?
Mint mindenhol a világon, ez nálunk is pénzkérdés. A modern világban a chileiek is arra törekszenek, hogy a család apraja-nagyja a munka után együtt lehessen, és erre a legjobb alkalom az étkezés. Szeretik ezért a tágas konyhát-étkezőt, hogy mindenki kényelmesen elférjen, és hogy legyen kapcsolata a nappalival. E nagy tér mellett a hálószobák kicsik, éppen csak a funkciójuknak elegendők. Nálunk is divatos a modern stílus, a kevés bútorzat, az üres, tágas helyek kialakítása. A chilei asszonyok szeretik dekorálni az otthonukat, a függönyök, ágytakarók, díszpárnák, szobrocskák és képek nem hiányozhatnak a lakásukból, ami abban különbözik az európai lakberendezéstől, hogy a chilei népi motívumok, a dél-amerikai színvilág, az ősi indián kultúra tárgyai a legmodernebb otthont is ékesítik. A várostól távolabbi részeken a családi házak többnyire egyszintesek, hatalmas kerttel, ahol a medence elengedhetetlen tartozék, így nem kell leautózni a playa-ra, a Csendes-óceán partjára, hiszen családi környezetben is fel lehet frissülni.

Említették, hogy nagylányuk itt tanul Budapesten.
Igen, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára jár.  Személyes tapasztalatból is mondhatom, hogy nagyon színvonalas az oktatás Magyarországon, és hogy itt sokkal többen rendelkeznek doktori végzettséggel, mint bárhol máshol a világon. Remélem, hogy hamarosan eljön az idő, amikor chilei fiatalok is itt tanulhatnak, doktorálhatnak, vagy mindkét ország részéről ez kölcsönössé válhat, mert nekünk e téren nagy a lemaradásunk. A jelenlegi chilei kormány célja egy olyan oktatási reform kiharcolása, amely országszerte és minden társadalmi réteg számára biztosítja a minőségi közoktatáshoz való hozzáférést, csökkentve a magán- és az állami iskolák közötti óriási különbséget. Az új kormány kidolgozott egy koncepciót, amely arra irányul, hogy a diákok személyes kiemelkedő eredményei alapján kiválasszák az arra érdemes tanulókat, hogy más, oktatásban fejlett országokban, így Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Németországban, Spanyolországban folytathassák tanulmányaikat. És itt Magyarország is belép a képbe, hiszen itt nagyon erős az oktatás a kémia, fizika, matematika, a közgazdaság terén.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.