A mexikói rezidencián

A mexikói rezidencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Varázslatos azték és maya kultúrtörténeti emlékek, irigylésre méltó nyugalom, derűs életszemlélet a mindennapokban, példaértékű családi összetartás, utánozhatatlan zenei sokszínűség. Csak néhány közhelynek tűnő, de igaz állítás Latin-Amerika legjelentősebb államára, Mexikóra, amelynek nagykövetségére ezúttal ellátogatunk. Isabel Bárbara Téllez Rosete nagykövet asszony kisugárzása, közvetlensége magával ragadó, amint széles öleléssel invitál bennünket a villába.

 

02 

 

Budai villák között találjuk az elegáns rezidenciát, amelyet Mexikó nemzeti színű zászlaja emel ki csodálatos környezetéből. Ismeretlenül is érzünk valami megmagyarázhatatlan rokonszenvet a mexikóiakkal, hiszen lobogójuk színe azonos a magyarokéval. Becsöngetünk, a hatalmas kovácsoltvas kapun át egy nagy teraszos épületet ölelő kertbe látunk, az utca felőli oldalt tujasor zárja el a kíváncsi tekintetektől. Meredeken haladunk fölfelé a villa bejáratához, egy kedves mexikói fiatalember siet elénk, és vezet a rezidenciába, ahol már tárt ajtóval vár ránk a mindig mosolygós nagykövet asszony és férje, aki minden rendezvény, esemény aktív résztvevője.

Isabel Bárbara Téllez Rosete asszony, Mexikó akkreditált nagykövete nem csupán hazánk, de Horvátország és Bulgária diplomáciai feladatait is ellátja. Férje, Augustin Ortega Wright közgazdász, 35 éves házasság fűzi őket össze. Fiúk, Jesús Gerardo Agustín nemzetközi szakjogász.

A talpig mosolygós nagykövet odaadással mesél, amikor a rezidenciáról, a villa kiválasztásának szempontjairól kérdezzük. „Mexikóban nagy házban lakunk. Szeretjük a társaságot, az összejöveteleket, ami a munkámhoz is elengedhetetlen. Ennek megfelelően az elsődleges szempont az volt, hogy itt is legyen egy tágas tér, ahol legkevesebb tizenöt embert fogadhatunk. A másik fontos tényező a teljesen szeparált vendégszoba volt. Lényegesnek tartottuk azt is, hogy kényelmes legyen a konyha, mert magam is szeretek főzőcskézni. Imádom a panorámát! Az ablakon át a budai hegyek magasodnak, olyan, mintha Mexikóban lennék. Ha itt bent tekintek körbe, szintén Mexikót látom magam körül, ami fontos számomra, hisz így vagyok teljes, ettől töltődöm fel minden nap.”


Fénnyel teli, tágas otthon. Hogyan jellemzi a rezidenciát, miben különbözik mexikói otthonuktól?
Mindkét helyen nagy terek kialakítására törekedtünk. Kevés bútor, tágas, élhető környezet, amit szem előtt tartottunk. Mexikóban a szalon és a nappali két külön helyiség, itt a rezidencián ezt a bútorok elrendezésével oldottuk meg, anélkül, hogy megbontanánk az összhangot. Középen kapott helyet a szalon, csodálatos innen a kilátás a hegyekre. A hófehér ülőbútorokkal kijelölt tér legfeltűnőbb díszei kétségkívül a festmények. A „Kálát áruló nő” címet viselő kép két híres mexikói festőre jellemző motívumok keveredése. Így egy képen két híresség is megjelenik Gregorio M. ecsetjéből, amely Diego Rivera és José Clemente mexikói muralisták motívumait követi. Két oldalán a szívünknek különösen kedves alkotások lógnak: tipikus mexikói utcákat, a férjem nagyszülői lakhelyének utcarészleteit ábrázolják. Érintse csak meg a képet! Mintha dombormű lenne. Vulkanikus homokból készült.

Annyi helyen megfordult a világban és teljesített szolgálatot. Hogy érzi nálunk magát?
Budapest fantasztikus város, Magyarország pedig az ellentétek országa, csakúgy, mint Mexikó. Nagyon sok a közös vonásunk! Jóllehet Mexikó területe és lakossága többszöröse Magyarországénak, és több államból tevődik össze, nagyon fontos, hogy az államok közötti harmónia meglegyen mind gazdasági, mind politikai téren. Nagyon büszke vagyok a 45 éves, agilis elnökünkre, Enrique Peña Nietóra, aki ráadásul jóképű is, éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy az egyensúlyt fenntartsa, és csakúgy, mint én, munkásságát Mexikónak szenteli.
Nagy öröm, hogy a magyar hatóságokkal igen jó a közös munka. Az oktatás területén is értünk el eredményeket, sok ösztöndíjas tanul itt Magyarországon, és sok magyar diák folytathatja tanulmányait Mexikóban. A közelmúltban elindult egy magyar-mexikói kutatás-fejlesztési pályázat is. Azt lehet mondani, hogy a két ország között egyre több lehetőség nyílik a gazdaság és a kereskedelem területén, az elmúlt években a kétoldalú kereskedelmi forgalmat tekintve Latin-Amerikában Mexikó az első számú kereskedelmi partnere Magyarországnak. Ezek azok az eredmények, amelyeknek élek. 

Hol érzi magát igazán otthon?
Én tulajdonképpen mindenhol otthon vagyok. Ez belülről, a lelkemből fakad. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mexikói tárgyak vegyenek körül, amelyek nap mint nap melengetik a lelkemet, amelyek minden nap eszembe juttatják hovatartozásomat. Nagyon-nagyon fontos, hogy rendszeresen hazalátogassak Mexikóba, feltöltődjek, energiát kapjak a további munkához, és az is, hogy sok mexikóit hozzak el Magyarországra, hogy megismerjék ezt a csodálatos országot. Talán nem is gondolják, de Mexikó és Magyarország között immár negyven éve áll fenn diplomáciai kapcsolat, amiről 2014-ben számos fontos kulturális, politikai és gazdasági eseménnyel kívánunk megemlékezni, és a két ország közötti folyamatosan épülő hidakat tovább erősíteni.

A mexikói konyha igen különleges. Honnan szerzi be az alapanyagot, fűszereket?
Nagyon jó mexikói éttermekre találtunk, ahol ragyogóan főznek, így a rendezvényeken eredeti mexikói ételekkel szolgálhatok. A fűszerek egy része itt is megkapható, ami nem, és nélkülözhetetlen egy-egy mexikói étel elkészítéséhez, azt magammal hozom. Én magam imádok vásárolni, no, nem a bevásárlóközpontokban, hanem a piacokon. Élvezem a friss zöldségek, gyümölcsök illatát, hogy meg tudom kóstolni őket. A levegőben, a számban érzem az illatok keveredését, egyszerűen elvarázsol a piac hangulata. És ahogy a lángost készítik! Felemelő élmény.

A mexikói asszonyok is így gondolkodnak, vagy a rohanó életben inkább a nagyobb bevásárlóhelyeket választják?
Mexikóban legfőképpen a piacokon vásárolnak az asszonyok. Mexikó ilyen tekintetben különben is különös ország. Ott még mindig sok nő a családnak él, nem dolgoznak, gyerekeket nevelnek, ellátják a ház körüli teendőket, a nő az egész család anyja, bár az utóbbi években kezdenek „kinyílni”. Az életstílus változása mellett persze mindig is erős kötelék a tradíciók őrzése, tisztelete. Bármilyen otthont is válasszon egy mexikói, az ősi motívumok, egy-egy festmény, szobor vagy más kézműves tárgy biztosan díszíti a lakását. A férjem inge is tradicionális, a guayaberát kifejezetten az Önök tiszteletére öltötte magára.

 

  elválaszt és összeköt
A tér vizuális tagolásában két látványos, a kézi munkát dicsérő paraván segít kolibrivel és paradicsommadárral. Mexikó újabb darabkái.
 
 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}