A mexikói rezidencián

A mexikói rezidencián

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Varázslatos azték és maya kultúrtörténeti emlékek, irigylésre méltó nyugalom, derűs életszemlélet a mindennapokban, példaértékű családi összetartás, utánozhatatlan zenei sokszínűség. Csak néhány közhelynek tűnő, de igaz állítás Latin-Amerika legjelentősebb államára, Mexikóra, amelynek nagykövetségére ezúttal ellátogatunk. Isabel Bárbara Téllez Rosete nagykövet asszony kisugárzása, közvetlensége magával ragadó, amint széles öleléssel invitál bennünket a villába.

 

02 

 

Budai villák között találjuk az elegáns rezidenciát, amelyet Mexikó nemzeti színű zászlaja emel ki csodálatos környezetéből. Ismeretlenül is érzünk valami megmagyarázhatatlan rokonszenvet a mexikóiakkal, hiszen lobogójuk színe azonos a magyarokéval. Becsöngetünk, a hatalmas kovácsoltvas kapun át egy nagy teraszos épületet ölelő kertbe látunk, az utca felőli oldalt tujasor zárja el a kíváncsi tekintetektől. Meredeken haladunk fölfelé a villa bejáratához, egy kedves mexikói fiatalember siet elénk, és vezet a rezidenciába, ahol már tárt ajtóval vár ránk a mindig mosolygós nagykövet asszony és férje, aki minden rendezvény, esemény aktív résztvevője.

Isabel Bárbara Téllez Rosete asszony, Mexikó akkreditált nagykövete nem csupán hazánk, de Horvátország és Bulgária diplomáciai feladatait is ellátja. Férje, Augustin Ortega Wright közgazdász, 35 éves házasság fűzi őket össze. Fiúk, Jesús Gerardo Agustín nemzetközi szakjogász.

A talpig mosolygós nagykövet odaadással mesél, amikor a rezidenciáról, a villa kiválasztásának szempontjairól kérdezzük. „Mexikóban nagy házban lakunk. Szeretjük a társaságot, az összejöveteleket, ami a munkámhoz is elengedhetetlen. Ennek megfelelően az elsődleges szempont az volt, hogy itt is legyen egy tágas tér, ahol legkevesebb tizenöt embert fogadhatunk. A másik fontos tényező a teljesen szeparált vendégszoba volt. Lényegesnek tartottuk azt is, hogy kényelmes legyen a konyha, mert magam is szeretek főzőcskézni. Imádom a panorámát! Az ablakon át a budai hegyek magasodnak, olyan, mintha Mexikóban lennék. Ha itt bent tekintek körbe, szintén Mexikót látom magam körül, ami fontos számomra, hisz így vagyok teljes, ettől töltődöm fel minden nap.”


Fénnyel teli, tágas otthon. Hogyan jellemzi a rezidenciát, miben különbözik mexikói otthonuktól?
Mindkét helyen nagy terek kialakítására törekedtünk. Kevés bútor, tágas, élhető környezet, amit szem előtt tartottunk. Mexikóban a szalon és a nappali két külön helyiség, itt a rezidencián ezt a bútorok elrendezésével oldottuk meg, anélkül, hogy megbontanánk az összhangot. Középen kapott helyet a szalon, csodálatos innen a kilátás a hegyekre. A hófehér ülőbútorokkal kijelölt tér legfeltűnőbb díszei kétségkívül a festmények. A „Kálát áruló nő” címet viselő kép két híres mexikói festőre jellemző motívumok keveredése. Így egy képen két híresség is megjelenik Gregorio M. ecsetjéből, amely Diego Rivera és José Clemente mexikói muralisták motívumait követi. Két oldalán a szívünknek különösen kedves alkotások lógnak: tipikus mexikói utcákat, a férjem nagyszülői lakhelyének utcarészleteit ábrázolják. Érintse csak meg a képet! Mintha dombormű lenne. Vulkanikus homokból készült.

Annyi helyen megfordult a világban és teljesített szolgálatot. Hogy érzi nálunk magát?
Budapest fantasztikus város, Magyarország pedig az ellentétek országa, csakúgy, mint Mexikó. Nagyon sok a közös vonásunk! Jóllehet Mexikó területe és lakossága többszöröse Magyarországénak, és több államból tevődik össze, nagyon fontos, hogy az államok közötti harmónia meglegyen mind gazdasági, mind politikai téren. Nagyon büszke vagyok a 45 éves, agilis elnökünkre, Enrique Peña Nietóra, aki ráadásul jóképű is, éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy az egyensúlyt fenntartsa, és csakúgy, mint én, munkásságát Mexikónak szenteli.
Nagy öröm, hogy a magyar hatóságokkal igen jó a közös munka. Az oktatás területén is értünk el eredményeket, sok ösztöndíjas tanul itt Magyarországon, és sok magyar diák folytathatja tanulmányait Mexikóban. A közelmúltban elindult egy magyar-mexikói kutatás-fejlesztési pályázat is. Azt lehet mondani, hogy a két ország között egyre több lehetőség nyílik a gazdaság és a kereskedelem területén, az elmúlt években a kétoldalú kereskedelmi forgalmat tekintve Latin-Amerikában Mexikó az első számú kereskedelmi partnere Magyarországnak. Ezek azok az eredmények, amelyeknek élek. 

Hol érzi magát igazán otthon?
Én tulajdonképpen mindenhol otthon vagyok. Ez belülről, a lelkemből fakad. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mexikói tárgyak vegyenek körül, amelyek nap mint nap melengetik a lelkemet, amelyek minden nap eszembe juttatják hovatartozásomat. Nagyon-nagyon fontos, hogy rendszeresen hazalátogassak Mexikóba, feltöltődjek, energiát kapjak a további munkához, és az is, hogy sok mexikóit hozzak el Magyarországra, hogy megismerjék ezt a csodálatos országot. Talán nem is gondolják, de Mexikó és Magyarország között immár negyven éve áll fenn diplomáciai kapcsolat, amiről 2014-ben számos fontos kulturális, politikai és gazdasági eseménnyel kívánunk megemlékezni, és a két ország közötti folyamatosan épülő hidakat tovább erősíteni.

A mexikói konyha igen különleges. Honnan szerzi be az alapanyagot, fűszereket?
Nagyon jó mexikói éttermekre találtunk, ahol ragyogóan főznek, így a rendezvényeken eredeti mexikói ételekkel szolgálhatok. A fűszerek egy része itt is megkapható, ami nem, és nélkülözhetetlen egy-egy mexikói étel elkészítéséhez, azt magammal hozom. Én magam imádok vásárolni, no, nem a bevásárlóközpontokban, hanem a piacokon. Élvezem a friss zöldségek, gyümölcsök illatát, hogy meg tudom kóstolni őket. A levegőben, a számban érzem az illatok keveredését, egyszerűen elvarázsol a piac hangulata. És ahogy a lángost készítik! Felemelő élmény.

A mexikói asszonyok is így gondolkodnak, vagy a rohanó életben inkább a nagyobb bevásárlóhelyeket választják?
Mexikóban legfőképpen a piacokon vásárolnak az asszonyok. Mexikó ilyen tekintetben különben is különös ország. Ott még mindig sok nő a családnak él, nem dolgoznak, gyerekeket nevelnek, ellátják a ház körüli teendőket, a nő az egész család anyja, bár az utóbbi években kezdenek „kinyílni”. Az életstílus változása mellett persze mindig is erős kötelék a tradíciók őrzése, tisztelete. Bármilyen otthont is válasszon egy mexikói, az ősi motívumok, egy-egy festmény, szobor vagy más kézműves tárgy biztosan díszíti a lakását. A férjem inge is tradicionális, a guayaberát kifejezetten az Önök tiszteletére öltötte magára.

 

  elválaszt és összeköt
A tér vizuális tagolásában két látványos, a kézi munkát dicsérő paraván segít kolibrivel és paradicsommadárral. Mexikó újabb darabkái.
 
 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.