Tányéron innen és túl

Tányéron innen és túl

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Főzőműsorokban alkot, és a Kaldeneker Lekvárosház megnyitásával mára rég dédelgetett, lekvárokról szövögetett álmai is valóra váltak. Kaldeneker Györgynél jártunk, ahol igencsak megállja a helyét a lakberendezés nyelvére lefordított mondás: embert az otthonáról. A mosolygó szakács lakása épp olyan, mint amilyen színes egyéniség ő maga.

 

 

A változatos, pazar, mégis egyszerűen elkészíthető étkeiről ismert gasztroszakember már gyermekkorában is szeretett a konyhában sündörögni, nem véletlen hát, hogy e szenvedély meghatározta sikeres pályaválasztását, életét. Vendéglátóipari tanulmányai során elsajátította a szakma alapjait, megismerkedett a hagyományos magyar konyha ízvilágával, ám kíváncsisága a hazai ízeken „túllendítette”. Gyuri kiemelkedő eredményeivel eljutott a Szakma kiváló tanulója országos versenyre, így 1982-ben fél évvel korábban kaphatta kézhez bizonyítványát. Ahogy meséli élete színes élményeit, szinte megelevenednek a helyszínek, tájak, színekkel-ízekkel telnek meg a mondatok, kerekednek ki a történetek. Elsőként egy hatszáz főre főző pilisi étteremben debütált, ahonnan értékes tapasztalatgyűjtés után nekiindult a balatoni vendéglátósok kemény színtereit felfedezni, majd a budapesti Fórum Hotelben alaposan megtanulhatta a szakma rafinériáit. Nem árt, ha jókor főz jó helyen az ember fia, no de az sem elhanyagolható szempont, hogy jó szakács legyen az illető. Gyurinál mindez adott volt. Szakmai ranglétrájának jelentős fokát mászta meg, amikor a Kanada Budapesti Nagykövetségén eltöltött tíz év alatt öt nagykövet megelégedettségére készített különféle ínyencségeket.

Kaldeneker György szakácsmesterségét talán úgy lehet a legjobban aposztrofálni, hogy ő az a szakács, aki színesen, illatosan, egyszerűen, különlegesen főz. Szemben a megfizethetetlen és fellelhetetlen alapanyagokból összeállított gasztrokölteményekkel, az itthon is megvásárolható friss zöldségekből, gyümölcsökből, valamint a húsipar remekeiből állítja elő a hétköznapi ember által is elkészíthető fogásokat.

A mosolygós szakács nyolcadik kerületi háztetőkre kandikáló mediterrán teraszán saját maga által termesztett buja fűszernövénykert lombosodik. Illatos pompájában ragyog a citromfű, a menta és a bazsalikom, és jól érzi itt magát a tűzpiros és aranysárga termését ontó koktélparadicsom is, a folyton érő gigantikus citromfa társaságában.

– A mesterségem a hobbim is egyben. Utazásaim során ellátogatok a helyi piacokra, rajongok a friss fűszerekért, és igyekszem beszerezni különlegesebbeket is, amikkel gyarapíthatom kis kertemet. Amikor főzök, megszűnik a külvilág, az ízekre, színekre figyelve megpróbálok harmóniát alkotni a tányéron, éppúgy, mint magam körül. Nem érzem jól magam ingerszegény közegben. Amióta feltalálták a színes televíziót, színesben kell főzni. Oly sokszor találkozom kiaknázatlan színekkel a konyhában, pedig gondoljunk a föld színpompás terméseire, ott van a piros paprika, a petrezselyem, a nap érlelte citrom, és sorolhatnám…

Gyuri bátran bánik a színekkel a lakásában is, kedveli a merész párosításokat és az erőteljes színvilágot, kedvencei az olíva, narancs, citrom és a rozsdavörös. Az 52 négyzetméteres barátságos otthon és a 73 négyzetméteres csodás terasz szakmai és baráti összejövetelek kedvelt helyszíne, így érthető, ha nem szívesen akaródzik innen a vendégnek hazaindulnia. – Mindennek megvan a maga ideje, így a változásoknak is – mondja Gyuri –, és én ezt szeretem. Hét év után megválok az otthonomtól, hogy új utakon induljak tovább, és friss inspirációkat gyűjtve színesen- gazdagon főzhessek mindenkinek.

 • dsc03678
 • dsc03695
 • dsc03828
 • dsc03835
 • dsc03850
 • dsc03861


"Szeretek színesen élni, és amit az emberek nem kedvelnek, én leginkább azt teszem. Így élek, így főzök, ilyen vagyok: egy sokszínű szakács."

"Amikor főzök, megszűnik a külvilág, próbálok harmóniát alkotni a tányéron"

 

mediterrán sziget a magasban

Vendéglátónk rengeteget dolgozik, így amikor hazaér, szívesen nyújtózik egyet a pihenősarok padjain, és jólesik a kényelmes ejtőzés a restaurátorral felújíttatott mályvaszínű kádban is. Esténként színes mécsesek világítják be szórt fényükkel a gigantikus teraszt, sajátos meghittséget kölcsönözve a zajos város feletti idillnek. A barátok és a szakmai ismeretségből barátokká érett vendégek is szívesen látogatnak el a paradicsomkertbe, ahol Gyuri vendégszeretete és nem mindennapi főzőtudománya mindenkit rabul ejt. Hihetetlen, ám mégis igaz, hogy amíg alatta dübörög a város, idefent grillágyon sisteregnek a színpompás paprikák, cukkinik és egyéb finomságok. A falra felfutó babkompozíciók éppúgy részei a belvárosi édennek, akárcsak a buja citromfa és a bódító zöldfűszerek sokasága.

"A déli hangulattal megfűszerezett miliő minden nap feltölt. Jó itt ücsörögni."

Mosogatás közben a buja tetőkert és az ablakpárkányon sorakozó ínyencségek színterápiás kavalkádja vonzza a tekintetet.

 

 • 01
 • dsc03885
 • dsc03941
 • dsc03970
 • dsc03988
 • pano2

 

napsütötte lakóterek

Amikor a lakás kialakítása folyamatban volt, Gyuri kibontatta a falakat, megszüntetve az előszobát, hogy tágasabb, átjárhatóbb otthont kapjon. Bátran bánt a hangsúlyos színekkel, mégis sikerült megőriznie a szelídséget. A világos nappaliból kellemes tagolással különül el a konyha, a narancsszínű válaszfal napsütötte érzést kölcsönöz a térnek. A nagyméretű ablakokon egész nap élvezhető a zöld terasz panorámája. Az Ikea praktikus kisbútorai, tároló funkciójukon túl, ülőalkalmatosságok is egyben. Merész, mégsem hivalkodó választás a lila kanapé és a mérete ellenére sem tolakodó Vasarely-másolat a falon. A praktikusan berendezett hálóban és a fürdőszobában a földszínek dominálnak.

konyha egy személyre

Jó szakácsnak jó konyha kell. Itt minden igényt kielégítő, praktikus megoldások születtek. Egy méteren belül kéz alá esik az előkészítés, főzés, mosogatás munkatere. A párkányokon sorakozó színes üvegek és csecsebecsék egy-egy velencei, kenyai, indonéziai nyaralás emléktárgyai. Az épített, burkolt polcon minden kelléknek szerepe van, a fűszerek, üvegbe zárt gyógyteák, tésztakülönlegességek és fűszertartók napi használatban vannak. Itt minden a főzésről szól, nincsenek túlzások, vannak viszont tiszta egyszerűségükkel megkapó színfoltok: a narancssárga válaszfal, a csatos üvegekbe zárt saját készítésű szörpök, valamint az étkezőpult nappali felőli falszakaszára festett vonalkód. Maga az egyszemélyes kreatív főzőparadicsom.

Üvegbe zárt nyár

Levendulás eperdzsem, marcipános egres dzsem, mentás almazselé, paprika- és hagymalekvár, vargányás körtedzsem… Kis üzemben, kézműves technikával készülnek Kaldeneker György lekvárkölteményei. A csinos befőttesüvegek mindegyikébe maga a szakács kanalazza a lekvár t, és amikor rákerül a zárókupak, a mesterség egy darabkája is a polcra kerül. Hazai földeken termett zöldségek és gyümölcsök, a feldolgozás megkomponált gondossága fémjelzi az ínyencségeket.


 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}