Ahol angyalok fogadnak

Történelmünk nagyjai, mítoszok alakjai elevenednek meg aprólékosan kidolgozott, terrakotta szobraiban. Vendéglátónk, Józsa Judit kerámiaszobrász családi hagyományokat folytatva, ám összetéveszthetetlen stílusban alkot. Az, hogy mátkaságban áll az értékekkel, érezhető otthonának különleges, vendégmarasztaló hangulatán is.

 

 

1904-ben a budapesti Stáhly utcai ingatlan tulajdonosának, Jelinek Frigyes bútorkereskedőnek a megbízásából Fodor Gyula építész készített tervet a három emeletes polgári lakóház építésére. A kapun belépve kívülről is sejthető nyugalom fogad bennünket, csendben elindulunk a napjainkra sokat megélt lépcsők fokain. A harmadik emeleti lakás halljába sejtelmes fény árad a lépcsőház kerek, kerubot ábrázoló ólomüveg világítóablakából. Az innen nyíló világos, 36 négyzetméteres nagyszalon – ma nappali – aranymetszésben áll a hallal, a kétoldalt elhelyezkedő kisebb szobák a szalon térhatását hangsúlyozzák. Itt él Józsa Judit.

 

 

A kerámiaszobrász az erdélyi nagyközségben, Korondon nevelkedett. Ortopéd sebésznek készült, így nem meglepő, hogy egészségügyi szakközépiskolát végzett. De az embert a végzete nem kerüli el. Hogy mi volt ez Judit esetében – Józsáék a leghíresebb erdélyi keramikus dinasztia. Édesapja, Józsa János Európa-szerte ismert, sokoldalú művész. Édesanyja immár negyven éve díszíti a kerámiatárgyakat. Vendéglátónk együtt nevelkedett a mesterséggel, a családi házban sajátította el mindazt, ami a korondi agyagművességhez, a hagyományos kerámia ornamentikájához tartozik. – Arra tanítottak, hogy a hagyományokat ápolni, és nem elfelejteni kell, óvjuk népünk gazdag forma- és mintakincsét. Épp ezért őrzök otthonomban megannyi családi ereklyét, barátoktól kapott kincseket, régiségboltokban rám köszönő tárgyakat – vallja a művész. Bár a korondi fazekasmesterséget és a porcelánfestést is megtanulta, szívéhez mégis a domborművek, a szobrok állnak a legközelebb. – Az, hogy térbeli látásom három dimenzióban kiteljesedik, nagyobb kihívást jelent, és én kedvelem a kihívásokat. Judit tiszta szívvel és tiszta forrásból töltekezve – immáron művészettörténészként is – igyekszik hűen megőrizni az utókor számára azokat a kincseket, amelyeket eleink ránk hagytak.

 

De vissza a végzethez! Ahogyan Márai Sándor, ő is hisz abban, hogy a tehetség, az értelem, a műveltség mind-mind kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. Ehhez szükség van a végzetre, s ezt az emberi elme, erő vagy szándék nem befolyásolhatja. Az élet pedig úgy hozta, hogy 1994-ben Magyarországra költözött. Persze erős gyökerekkel lehetetlen a szakadás.

 

Józsa Judit nyitott szemmel és érzékekkel kereste otthonát. – Túl azon az elementáris érzésen, ami az első alkalommal kerített hatalmába – a hazaérkezés békés, ugyanakkor ujjongó élményén -, a lakás kiválasztásában a tágas belső terek játszottak döntő szerepet.

 

A belépőt Gabriel és Szent-Mihály arkangyalok fogadják a hallban, vigyázó tekintetük végigkíséri a látogatót. Egy lebontott görög katolikus templomból származnak. A nappaliban először a puha, versailles-i motívumos gyapjú szőnyeget pillantjuk meg, amelynek lágy tónusai és az ülőgarnitúra semleges színei önzetlenül hagyják érvényesülni a bárpult feletti, kiállításokon kapott rózsák szárított színpompáját. A nappaliban Judit több alkotásában gyönyörködhetünk. A fekete oszlopon Anyaország-Magyarország című kompozíciója került kiemelt helyre. Háziasszonyunk gyűjtőszenvedélyéről pohárgyűjteménye ékes darabjai árulkodnak. És bár a nagyközönség édesapja korondi kerámiáit ismeri leginkább, Judit otthonában az iparművészeti alkotásai – finom porcelán kávéscsészék, paraszt-meisseni tálalókészlet, habán stílusú étkészlet, székely balladákat megörökítő tányérok – idézik a szülői házat, a szülőhazát.

 

A háló bejáratával szemben Bordi András marosvásárhelyi művész zsákvászonra készített krétarajzai fogadnak bennünket, amelyek Tiziano Égi és Földi szerelmét ábrázolják. A hálószobában natúr és mályva árnyalatok dominálnak, körülölelve a szemet gyönyörködtető kincseket: a Szűzanyát és Jézust ábrázoló, 19. század eleji klasszicista szobrokat, Judit gyűjteményének barokkos darabjait, a kis puttókat és a fa laparanyozott éjjeli lámpákat. Apró csodák ejtik rabul a tekintetet: picinyke tűgobelin, az alatta pihenő, szecessziós finomságú Léda a hattyúval, egy kicsinyke brüsszeli csipke, a római Trevi-kút egy apró részlete, szenteltvíz-tartók, Petrás Mária finom vonalú keresztje. Mindezeket koronázza az ágy felett látható, kézi csomózású szőnyeg, s egy kereszt az Ecseriről. A háló rubinüveg burás rokokó lámpája csodás módon megmaradt épségben. Párja a nappaliban egy erdélyi kúriából való öntöttvas csillár, valamikor régen még petróleummal világított.
Az egykor úri szoba ma műterem, sarkában az éppen működő kemence, a korongpadon a honfoglaló magyarok szobrai. Fölöttük Judit gyűjteményének kedvenc darabjai, a 15-17. századi erdélyi kályhacsempeszemek – néhány újabb darabbal kiegészítve. A műteremből visszanézve szembeötlenek az ajtónyílások eredeti, fából készült reneszánsz, illetve barokk stukkói.
A fürdőszoba homok-bézs árnyalata Judit kedvenc színvilágát idézi. A burkolat kiválasztásánál – a műtermi funkció miatt is – házigazdánk a magas hőfokon égetett, mázas lapok mellett döntött. A kád formája sem véletlen, hiszen a kagylógyűjteménynek helyet adó polcok kannelúrázott korinthoszi oszlopai igényelték a kissé régies formát. Ezt a hangulatot tükrözik a csaptelepek is. A fürdőszoba – praktikus okok miatt – a műteremből és a hallból is megközelíthető.
A fotózás végeztével újra a hallban vagyunk. Jólesik a tea a nagymamától örökölt parasztlámpa fénye alatt, a barokk asztalkánál. Látnivaló itt is van bőven: a falon a székely balladákat megjelenítő porcelán tányérok, rajzok, plakettek, csíksomlyói panorámát ábrázoló fénykép…

Nem véletlen, hogy amikor átléptük a lakás küszöbét, rögvest otthon éreztük magunkat. Szobáról szobára járva sugárzik a vendégre Judit lelkének, szívének minden melege.

Névjegy
Bajnok Tímea lakberendező
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola diplomájával a zsebében lett a fürdőszoba-felszerelések, padló- és falburkolatok szerelmese. Ez a felfedezés erősítette meg benne a lakberendezői iskola elvégzésének gondolatát. A kereskedelmi és az alkotói véna eme szerencsés találkozásából olyan értékesítési és művészi koncepció született, amely új fényben mutatja be a lakberendezés folyamatát. Egyre több megrendelő igényli ugyanis azt a fajta segítséget, amellyel megteremthető a színek és formák összhangja, megfelelő színvonalú használhatóság és minőség mellett. Ezért készülnek minden esetben egyedi tervek, és ezért van az a különös figyelem, amellyel az országban kapható termékek közül a legmegfelelőbbet ajánlják a megrendelőknek. Így lesz a fürdőszoba a mindennapi újjászületés, feltöltődés színtere.

Aki a nívót garantálta
Fürdőszoba & Lakberendezés
Linea 2000 Piú Kft.
1085 Budapest, József krt. 26.
Tel.: 1/210 3653, 1/210 3714
linea2000@enternet.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop