Amerikából jöttem…

New Yorkban Manhattan szívében, az 56. utcában kétszáz négyzetméteres lakásban élt, Miami Beach-en tengerre néző „csodában”. Floridai otthonát hatalmas gyárépületben alakította ki. Négy éve hazaköltözött. Győry Eszter festőművész leányfalui otthonáról sok mindent el lehet mondani, csak éppen azt nem, hogy egy átlagos ház a Dunakanyarban. A kétszintes villa tüzes homlokzati jegyei kívülről sejtetik, ami bent egyértelművé válik: ez kérem az extravagancia.

 

 

Hogy mi jellemzi az otthonait, arra egyetlen szóval válaszolt Győry Eszter: Én. Azt mondja, lakásai mindig olyan jellegzetesek voltak, hogyha azokat meglátta valaki, rögtön tudta: csakis a festőművésznő otthona lehet. Ezek amolyan varázslakások – vallja. – A ház, a lakás egy színpad. Egy színpad, ahol az ember játssza a szerepét, az életét. Ha belépünk egy üres lakásba, amely jövendőbeli otthonunk lesz, először azt kell eldöntenünk, hol akarunk benne élni. Természetesen idővel belakjuk az egészet, de mindig van egy sarok, egy kuckó, ahol a legszívesebben tartózkodunk. Valahogy így történhetett a választás a leányfalui villa esetében is…

 

A hazaköltözés gondolata váratlanul született meg Eszter fejében. Világéletében egy szigeten szeretett volna élni, így eredeti tervük szerint Floridát hátrahagyva az egykori Ceylon szigetére, Sri Lankára költöztek volna. Lefoglalóztak egy gyönyörű villát, és minden készen állt az indulásra, amikor az Indiai-óceánon végigsöprő cunami eltérítette őket attól a tervüktől, hogy egy szigeten éljenek. Mivel mindenük dobozokban állt, hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttek, hogy Magyarországra költöznek. Mindenképpen Budapest közelében szerettek volna házat vásárolni, olyat, amelyben nagy a belmagasság, és elférnek a hatalmas festmények és szobrok. Bárhol is élt a világban, a hatalmas terek és a nagy belmagasság örök szerelem maradt.

 

Egy száznégy éve épült, százkilencven négyzetméter alapterületű, kétszintes villára esett a választásuk, amelyen jelentős átalakításokat végeztek. A kerítést, és valójában az összes külső és belső burkolatot kicserélték, amely Deák Ferenc belsőépítész, a Deák Terv Kft. névadójának több mint fél évig tartó igényes és aprólékos munkájának köszönhetően tökéletesre sikeredett. A nyitott teraszt beüvegezték – étkezőt alakítottak ki belőle -, néhány válaszfalat ledöntöttek, kicserélték az ablakokat. Az új lakóterek kialakítását, a falak festését és a gépészeti átalakítást Szécsényi Ferenc generálkivitelező cége, a Szécsényi Plusz Bt. végezte. E munkálatok is hat hónapot vettek igénybe. A végeredmény a kivitelezők egyik büszkesége lett: egy, a mai kor igényeinek megfelelő, gyönyörű villa.

 

A ház bútorzatát és berendezési tárgyait egytől egyig floridai otthonukból szállíttatták haza vendéglátóink. Szinte mindegyik bútornak története van, ami a különös formavilághoz újabb csipetnyi izgalmat ad. Az étkezőasztalt körülölelő, ezerkilencszázharmincnyolcban készült Anglo indián székeket például egy New York-i aukción vásárolták. Az egyedi, kézzel készített bútordarabok egykor a Rockefellerek otthonát díszítették. A nappali kanapéját Eszter tervezte, még a floridai otthonukba. A szobasarkokban álló szobrok is az ő keze munkáját dicsérik. A nappaliban az egyik fő helyen Az élet őrangyala nevű Buddha szobor áll, amely a teremtést, a születést jelképezi. Még jó néhány bútordarab, többek között a nappali asztala is saját tervezésű, de a ház urának, Osiris O’Connornak is számos alkotása vonja magára a tekintetet. A ház földszintjének javát egy műhely és a nappali tölti ki, ez a vendéglátás színtere. Az emeleten található az intim élettér: egy hosszúkás nappali, hálószobák és egy kis műterem.

 

Eszter azt mondja, a lelkében Magyarország mindig is fontos helyet töltött be: sehol másutt a világon nincs otthon, csakis itt, ahol a gyökerei. A magyar nyelvet beszéli a legjobban, ez az anyanyelve, az összes mese, népmese, amin felnőtt, innen van.

 

A „bokra” Magyarországon van, másutt csak „indákat, léggyökereket” engedett.

 

A kíváncsi kérdésre, hogy végleges otthonuknak tervezik-e a Dunakanyarban lévő házat, csupán annyit mondott: van egy kutyánk, ami azt jelenti, hosszabb ideig maradunk.

 

 

Névjegy

 

Győry eszter festőművész

 

A művész három évtizede hagyta hátra Magyarországot. Élt Párizsban, Milánóban, New Yorkban és Floridában. Nevét világszerte ismertté tették festményei és monumentális szobrai. Számos nagyvárosban, New Yorkban, Philadelphiában, Torontóban, Chicagóban, valamint hazánkban Kecskeméten a Képtárban, Székesfehérváron az István király Múzeumban, és Budapesten a Műcsarnokban nagyszabású kiállításaival mutatkozott be. Munkái több mint egy tucat közgyűjteményben megtekinthetők, többek között Washington D.C.-ben, Miamiban és az Egyesült Királyságban. Négy éve költözött haza Leányfalura, ahol Osiris O’Connor amerikai szobrászművésszel él.

 

 

Aki a nívót garantálta

 

Épületfelújítás
Szécsényi Plusz Bt.
2220 Vecsés, Széchenyi u. 75.
Tel./fax: 29/433 725
szecsenyiplusz@citromail.hu
www.szecsenyipluszbt.mlap.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop