Finn finomsággal

Finnország hallatán a szauna, a rénszarvasok, tavak, erdők és a modern építészet jut eszünkbe. Egy kedves, nyugodt ország fenn északon, amelynek hetvenegy százalékát erdő borítja, és ahol októbertől áprilisig hókucsma fedi a házak tetejét. Jari Vilén, Finnország nagykövete látott vendégül bennünket a skandináv dizájn hazai rezidenciáján.

 

 

 

p egy kedves barátommal beszélgettem, aki nemrég tért haza az ezer tó országából. Miközben színes élménybeszámolóját hallgattam, amelyben lefestette azt a mérhetetlen harmóniát és kiegyensúlyozottságot, ahogyan az ottani emberek élnek, béke telepedett a lelkembe. Ugyanezt a nyugalmat éreztem a finn rezidencián és a nagykövet, Jari Vilén szavaiban is, miközben országa építészetéről, lakberendezési kultúrájáról és a követség épületéről mesélt. A budapesti finn nagykövetség ezerkilencszázharmincnégyben a Gellérthegy egyik csodálatos villájában kapott helyet, amely a Wenckheim család tulajdonában állt. Öt év múltával az épületet a finn állam megvásárolta. A háború végén bombatalálat érte a házat, s olyan súlyosan megrongálódott, hogy a finn állam kénytelen volt meghozni a döntést: lebontják.

 

A követség új épületének tervezésére Alvaro Alto egyik közvetlen munkatársát, Ilmo Valjakka építészt kérték fel, aki megalkotta azt a többfunkciós épületet, amelyben a nagykövet rezidenciája mellett helyet kaptak impozáns irodák, szolgálati lakások, előadóterem és egy könyvtár is.

 

Az épület a modern finn építészet könnyen felismerhető stílusjegyeit hordozza. A tervező igyekezett az ötezerháromszáz négyzetméter alapterületű telek növényzeti és terepadottságát teljes mértékben az előnyére fordítani. Az ezerkilencszáznyolcvannyolcban elkészült épület össz alapterülete kétezerkilencszáz négyzetmétert számlál.

 

A nagykövet rezidenciáján is jól érezhető a monumentalitás. A belső terek tágasak, világosak és jól átláthatóak. A hó-fehér falak is ezt a hatást erősítik, karöltve a világos nyírfa parkettával. A finn építészetre jellemző hatalmas üvegfalak és -ajtók, amelyek az északon uralkodó fényviszonyok miatt előnyösek, a rezidencia enteriőrjét is nagyban meghatározzák. A nagykövet 2007 óta lakója a rezidenciának, és azt mondja, rendkívüli módon szeret itt élni. A vendégek fogadása a nagyszalonban történik, amelynek ékessége a Steinway&Sons zongora. A nagyszabású ebédekre a hét méter hosszú gránit étkezőasztalnál kerül sor, ahol többnyire finn nemzeti ételekkel kínálják a vendégeket. Ezek sorába tartozik a rénszarvasleves is, amely a nagykövet házájában mindennapos fogás, ám Magyarországon kuriózumnak számít.

 

A rezidencia berendezése javarészt egyenes vonalvezetésű bútorokból áll, színviláguk belesimul a természet évszakonként változó színeibe. A falakat ismert művészek munkái díszítik, többek között Akseli Gallen-Kalleln festő-művész 1907-ben készült „Dunai est” című alkotása, amelyet az épület avatásakor ajándékozott a finn kormány a nagykövetségnek.

 

Az épület fontos szeglete a finn egészségkultúra alappillére, a szauna és az uszoda, amelyet jó finn szokás szerint nap mint nap használ Jari Vilén.

 

A nagykövet otthonának berendezésénél a kényelmet, az egyszerűséget és a letisztult vonalvezetést tartották szem előtt. A hatalmas üvegajtóknak köszönhetően napkeltétől napnyugtáig csodás fény-árnyjáték teszi izgalmassá a tereket. A finn nagykövet rezidenciáján megértettük azt az alaptételt, mely szerint a kevesebb sokszor több, és azt, hogy ne féljük az „üresen hagyott” terektől, mert azok is életre kelnek a bútorok társaságában. A nagykövetség monumentális épületében arra is ráérezhettünk, hogyan költöztethetjük az északi világtájak visszafogott finomságát otthonunkba.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop