A tervező lakása sosem kész

A tervező lakása sosem kész

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy egész éven keresztül kerestem az ideális lakást, de megérte: ebbe az ingatlanba azonnal beleszerettem. Nemcsak azért, mert közel van a munkahelyemhez, és nemcsak azért, mert olyan, mint egy családi ház, hanem mert azonnal láttam a lehetőséget: nyughatatlan fantáziám szárnyra kaphat. Azt tudtam, hogy itt kő kövön nem marad. Szó szerint.

 

 

 

Merthogy nem szeretem a követ. Számomra akkor is hideg, ha meleg színe van. Az első dolgom az volt, hogy eltüntessem az előszoba és a konyha kőburkolatát. A laminált padlólap ugyan nem tartozik a kedvenceim közé, de el kell ismernem számos előnyüket. Például azt, hogy nem kell felszedni a korábbi burkolatot, könnyen lerakható, és valahol mindig lehet kapni akciósan. (Fontos szempont egy frissen vásárolt zuglói lakás esetében.) Ráadásul az ára miatt akár kétévente is cserélhetem. (Fontos szempont egy olyan, változatosságot kedvelő ember esetében, mint amilyen én vagyok.)

Szóval, a játékosság és az egyediség jegyében kitaláltam, hogy megveszem a lehető legsötétebb és legvilágosabb parkettát. Néztek „nagyot” a burkolók,amikor elmondtam, hogy csíkosan szeretném látni, aztán akkor is, amikor elkészült. Csak annyit kérdeztek: ellophatják-e az ötletet?!

Az előszobába lépve a csíkos parketta szinte odavezeti a szemet a terméskővel kirakott falra, amire szintén a meghökkentés miatt egy korábban szentképet keretező tükröt akasztottam.

 

  • terv06
  • terv07
  • terv08
  • terv_a01
  • terv_a02
  • terv_a03
  • terv_a04
  • terv_a05


 

A nappaliban tölgyfa parketta volt. Igaz, most is az van, csak csiszolás után paliszander pácot kapott, így szinte kiugrik a szőnyeg fehérsége. A sarok falára szintén terméskövet raktam, mert ugyan a nagy tereket kedvelem, de hát, mint a nők többsége, én is szeretem a kuckókat. Ez a burkolat pedig tulajdonképpen kijelöli a kuckó helyét. A hatalmas sarokgarnitúra mellett éppen a mérete miatt döntöttem. Ugyan a színe már nem tetszik, de ezen könnyen lehet segíteni, mint ahogyan a párnák huzatát is cserélem, alkalmazkodva az adott évszak színeihez.A gyerekszobát, mérete miatt, nem volt nehéz berendezni. Tulajdonképpen az egyetlen kihívás az volt, hogy fiús szoba legyen, vagyis, ne mondja azt a kisfiam, hogy „de anya, ez már olyan dedós”.

A kék és a zöld párbeszédével, a bútorok formájával és méretével sikerült ezeknek az elvárásoknak megfelelni. A hálószoba, mint ahogyan a többi helyiség is, szintén saját kivitelezésben kapta meg jelenlegi formáját. Az ágy fölötti képnek egy cuppogtató technikával textúrált gipszfelület adja a paszpartut. A gömbölyített polcokat asztalos készítette, a bútor színéhez igazodva.
És ami kihagyhatatlan. Amint elkészült ez a belső kétszintes, ideális méretekkel és terekkel rendelkező lakás, boldogan kucorodtam a sarokba, és néztem végig az otthonomon. Ez a nyugalom azonban csupán néhány hónapig tartott. Ma már majdnem mindent másként csinálnék, és valószínűleg a változtatás be is következik, mert képtelen vagyok a fantáziámnak és örökös alkotási vágyamnak gátat szabni.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.