Egy vonal ára…

Felnőtté válni annyit tesz: az ember megérti, hogy mindennek ára van. Még egy vonalnak is. A budatétényi családi ház vonalról vonalra egyszerűsödött túlzásoktól mentes, mégis lakályos, barátságos otthonná. A kortárs építészet formajegyeit egyértelműen magán viselő minimál külső izgalmas belső részleteket rejteget.

 

egyvonal 720

 

Afiatal pár háza idilli környezetben épült, egy nemrég parcellázott területen, ahol az utcának még neve sincs. A nappaliból a kerten át a dombtetőn álló barokk kápolnára látni, mögötte mesebeli kertekben burjánzik a mészkő fennsík buja növényvilága. A telekosztás nyomán kiirtott vadon helyén pipacsos gyommező tenyészik, belőle egy csokor azóta a belvárosba költözött. Itt épülnek sorra a házak, jókora telkeken, szigorú beépíthetőséggel.

Az első racionális döntés ennek nyomán született: a telekre két család költözött, ám ennek ára, hogy az eredetileg sem túl nagy alapterület nyomban a felére csökkent. Mintegy 62 négyzetméter földszinti alapterületen gazdálkodhattak – ami mindenképp alapos átgondoltságot, kompakt tervezést előfeltételez. A teret igyekeztek a legkevésbé megosztani: a nappali tér mellett a földszintre csak egy kis előtér, és az abból nyíló dolgozószoba, illetve mellékhelyiség került. Az emeletre három szoba és két fürdőszoba mellé még egy kényelmes gardrób is befért.

A vonalak részletekbe menő átgondolására volt idő, a tervek mintegy háromnegyed éven át készültek, és az idő nem csak filozófiai értelemben kulcs az érlelődéshez – rengeteg kerülőutat, zsákutcát kell ahhoz végigbolyongani, hogy néhány tökéletes vonal megszülessen. Sajnos ez az a fázis, amit a hazai építési gyakorlat rendre elhanyagol, kicsiben és nagyban, és ennek látható következményeit lépten-nyomon tapasztaljuk. Itt szerencsére nem így történt, a tulajdonos építész-tájépítész házaspár mindent alaposan átgondolt a kivitelezés megkezdése előtt. Már az építőanyag megválasztásánál szokatlan döntést hoztak: a ház mészhomoktéglából épült, amely ugyan drágább, mint az általánosan alkalmazott Porotherm tégla, de nagy tömörsége révén sokkal jobb hőtartással és hangszigeteléssel rendelkezik. A kortárs építészet eszköztárának használata nem volt kérdés, a fémlemezfedésű, kishajlású tető, a vakítóan fehér falak antracitszürke nyílászárókkal és teraszburkolattal szinte kötelező elemek, ám már a ház külseje árulkodik arról, hogy nem katalógusépítészettel van dolgunk. A meleg színűre pácolt pergola felett a homlokzat síkjából kiugró ablak kétszeresen is Janus-arcú. Nyitható szárnya ugyanis tömör, míg a másik szárny fix üveg. Az ilyen megoldások persze feltételezik a jó kivitelezőt, Hajnal Gábor csapata jól teljesített.

Az apró meglepetések házon belül is folytatódnak. A finomhangolást a háziasszony végezte. A mozdíthatatlan, nagy tömegű elemek semleges közegébe csempészték be a változatos színű, felületű, játékos elemeket, ettől vált a ház otthonná. Nincsenek erős gesztusok, ám az apró trükkök az avatott szem számára elárulják – a lakók számára fontos a kortárs vizualitás. A barátságos minimál marasztaló közegében a nappalit az előtértől elválasztó üvegtolóajtó gravírozott felirata joggal kérdezi: Már mentek?

 

   Saját házat tervezni nagy kihívás. A minőségi anyagok, a funkcionalitás alapkövetelmény. Az ezen túlmenő ötletelésnél viszont megtapasztalhattuk: minden vonalnak ára van! A sok kompromisszum mellett, mégis fontos volt megtartani néhány egyedi elemet, amely vágyainkban szerepelt, és amelyek a ház karakterét erősítik. Számunkra ezek a „feleslegek” teszik szerethetővé az otthonunkat.  kiraly szabolcs
Király Szabolcs

 

A nappali terét két optikai trükk is növeli. Az egyik oldalon végigfutó konyhapult és a mögötte lévő fal sötét színe kitágítja a teret, hangsúlyozza a térmélységet. Az erre merőleges falon tényleg megnyílik a tér: az üvegezett nyílásokon át belső szintváltás nélkül fut át a terasz, majd a kert, és tovább, a dombon álló kápolna felé.

A mennyezet alatt futó polcot is józan mérlegelés szülte, nem szimpla vizuális effektus. A lépcső kényelmes járhatósága miatt kicsit benyúlik a nappali fölé, ezt takarja a tömör gerenda, ami a másik falon polcba fordul át.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop