Régiből is lehet igazi!

Régiből is lehet igazi!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A négytagú család már évek óta élt a nyolcvanas években épült házban, amikor érezték, valamilyen változásra van szükségük. Felmerült a költözés gondolata is, azonban néhány házat és környéket szemügyre véve rájöttek: olyan szép helyen laknak, kár lenne hátrahagyni. Építész-tervező barátjukhoz fordultak, aki segített abban, hogy ez a ház legyen az igazi, minden szempontból.

 

01

 

Tavasztól őszig a terasz is bekapcsolódik a család életének körforgásába, a közös ebédek, szieszták mellett kerti partik színhelye is.

A nappaliban a kandalló köré szerveződő öblös kanapék mellé indiai bútorokat párosítottak, innen a rusztikusabb, gyarmati hangulat. A tükröt a lépcsővel szemben úgy helyezték el, hogy abban a kandalló képe tükröződjön.

Vendéglátóink, a négytagú család gyönyörű helyen, a budai hegyoldalban él, csendes utcában, ősfás környezetben. A házaspár néhány éve látta be, hogy a nyolcvanas években épült ház már nem szolgálja ki a család igényeit, változásra van szükségük. Eleinte a költözés gondolatától sem idegenkedtek, azonban hamarosan rájöttek, nem ez az ideális megoldás. Végül arra jutottak, hogy egy nagyobb lélegzetvételű átépítéssel a házuk minden szempontból tökéletes lehet.

Az építészeti tervek kidolgozásában barátjuk és kollégájuk, Kővári Gábor volt segítségükre. A változtatásokkal a mai kor igényeinek és a család elképzeléseinek megfelelő kényelmes otthon jött létre, a következő elrendezéssel: a földszinten található az étkezőkonyha, a nappali és a dolgozószoba, az emeleten vannak a háló- és a fürdőszobák. Az alagsort is hasznosan beépítették, itt kapott helyet a vendégszoba és a mosókonyha. A ház kívülről modern formát öltött, és fontos szerep jutott a nyílászáróknak is: a hatalmas ablakok, üvegtáblák sok-sok fényt engednek be a házba, és még közelebb hozzák a gyönyörű természeti adottságokat.

A belső kialakítást illetően a fehér szín és a fémes felületek használatában voltak biztosak, így ezen alapvetések mentén indult meg a tervezgetés. Bár a régi berendezés és sok tárgy kikerült a házból, néhány játékot, családi ereklyét nagy becsben őriznek a háziak most is. A család kedvenc helye az étkezőkonyha a kanapéval, a reggeli kávézás tökéletes helyszínével. A csempék és a járólapok használatát kerülték, a ház egységes padlóburkolatot kapott. A háziasszonynak az a tapasztalata, hogy ha foltok is kerülnek a padlóra, azok idővel, a fa természetes száradásával eltűnnek. Így a hálókhoz kapcsolódó fürdők is faburkolatot kaptak, a mesterek heves ellenkezése ellenére. Az idő viszont nem őket igazolja.

Vendéglátóink példája bizonyítja: ha úgy érezzük, hogy a házunk fölött kicsit eljárt az idő, de mégsem költöznénk, szabjuk át igényeink szerint, hogy ismét örülhessünk neki!

A nappali néhány lépcsőfokkal lejjebb helyezkedik el az étkezőkonyha terétől, üvegtábláin át a hátsó kertre látunk. A zongora felett a falat a családtagok portréi díszítik. A színes alkotások egy kedves barát munkáját dicsérik.

Az egész lakásra, így a lépcsőházra is jellemző, hogy fényárban úszik. Köszönhető ez annak, hogy az ablakokat, üvegfelületeket nyitottan a környezetükre, kreatívan alkalmazták.

A kis családi „szentély” a közlekedőfolyosó zugában kapott helyet. A komódon az idő vasfogától megsárgult családi fényképek és ereklyék sorakoznak a női ikon, Audrey Hepburn képmásának társaságában.

A konyha a család legkedvesebb helyisége, itt töltik a legtöbb időt. Különlegesség, hogy az alsó és a felső magasfényu szekrényelemek között csak a festett hófehér falat találjuk, amire főzés közben igyekeznek nagyon vigyázni. Az étkezőrészben a székek mellett egy kisebb kanapét is elhelyeztek, így teljes a kényelem.

"A hálószobában szinte tapintható a természet közelsége. A szoba hangsúlyos eleme a táncoló párt ábrázoló festmény."

 

 

A házról az első pillanatban látszott, hogy építész tervezte, ezért felkutattuk és az engedélyét kértük a nagyszabású munkához. Az eredeti tervezővel, Dr. Jaklics Ervinnel azóta is jó barátságban és munkakapcsolatban állunk. Egy házat nem elég jól megtervezni, azt jól is kell megépíteni. Elengedhetetlen hát a kivitelező tökéletes munkája; itt ez is adva volt. Ha egy építésznek lehet kívánsága, akkor az biztosan egy ilyen megrendelő–kivitelező–feladat hármas lenne.

kovari gabor

Kővári Gábor

 

A fürdőszoba praktikusan a szülői hálószobából nyílik. A kényelmes fürdőzést az épített zuhany teszi lehetővé, a készülődést a dupla mosdó és a méretes tükör könnyíti. A fürdő is a házban végigfutó padlóburkolatot kapta, szobaszerűségét a keleties szőnyeg is erősíti.

A gyerekek szobájában egy-egy falat színesre festettek, majd falmatricával dekorálták. A rózsaszín és a zöld pasztell árnyalatai megnyugtatóak, könnyedek, és közel állnak az iskolás korú gyerekek ízléséhez

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.