Régiből is lehet igazi!

A négytagú család már évek óta élt a nyolcvanas években épült házban, amikor érezték, valamilyen változásra van szükségük. Felmerült a költözés gondolata is, azonban néhány házat és környéket szemügyre véve rájöttek: olyan szép helyen laknak, kár lenne hátrahagyni. Építész-tervező barátjukhoz fordultak, aki segített abban, hogy ez a ház legyen az igazi, minden szempontból.

 

01

 

Tavasztól őszig a terasz is bekapcsolódik a család életének körforgásába, a közös ebédek, szieszták mellett kerti partik színhelye is.

A nappaliban a kandalló köré szerveződő öblös kanapék mellé indiai bútorokat párosítottak, innen a rusztikusabb, gyarmati hangulat. A tükröt a lépcsővel szemben úgy helyezték el, hogy abban a kandalló képe tükröződjön.

Vendéglátóink, a négytagú család gyönyörű helyen, a budai hegyoldalban él, csendes utcában, ősfás környezetben. A házaspár néhány éve látta be, hogy a nyolcvanas években épült ház már nem szolgálja ki a család igényeit, változásra van szükségük. Eleinte a költözés gondolatától sem idegenkedtek, azonban hamarosan rájöttek, nem ez az ideális megoldás. Végül arra jutottak, hogy egy nagyobb lélegzetvételű átépítéssel a házuk minden szempontból tökéletes lehet.

Az építészeti tervek kidolgozásában barátjuk és kollégájuk, Kővári Gábor volt segítségükre. A változtatásokkal a mai kor igényeinek és a család elképzeléseinek megfelelő kényelmes otthon jött létre, a következő elrendezéssel: a földszinten található az étkezőkonyha, a nappali és a dolgozószoba, az emeleten vannak a háló- és a fürdőszobák. Az alagsort is hasznosan beépítették, itt kapott helyet a vendégszoba és a mosókonyha. A ház kívülről modern formát öltött, és fontos szerep jutott a nyílászáróknak is: a hatalmas ablakok, üvegtáblák sok-sok fényt engednek be a házba, és még közelebb hozzák a gyönyörű természeti adottságokat.

A belső kialakítást illetően a fehér szín és a fémes felületek használatában voltak biztosak, így ezen alapvetések mentén indult meg a tervezgetés. Bár a régi berendezés és sok tárgy kikerült a házból, néhány játékot, családi ereklyét nagy becsben őriznek a háziak most is. A család kedvenc helye az étkezőkonyha a kanapéval, a reggeli kávézás tökéletes helyszínével. A csempék és a járólapok használatát kerülték, a ház egységes padlóburkolatot kapott. A háziasszonynak az a tapasztalata, hogy ha foltok is kerülnek a padlóra, azok idővel, a fa természetes száradásával eltűnnek. Így a hálókhoz kapcsolódó fürdők is faburkolatot kaptak, a mesterek heves ellenkezése ellenére. Az idő viszont nem őket igazolja.

Vendéglátóink példája bizonyítja: ha úgy érezzük, hogy a házunk fölött kicsit eljárt az idő, de mégsem költöznénk, szabjuk át igényeink szerint, hogy ismét örülhessünk neki!

A nappali néhány lépcsőfokkal lejjebb helyezkedik el az étkezőkonyha terétől, üvegtábláin át a hátsó kertre látunk. A zongora felett a falat a családtagok portréi díszítik. A színes alkotások egy kedves barát munkáját dicsérik.

Az egész lakásra, így a lépcsőházra is jellemző, hogy fényárban úszik. Köszönhető ez annak, hogy az ablakokat, üvegfelületeket nyitottan a környezetükre, kreatívan alkalmazták.

A kis családi „szentély” a közlekedőfolyosó zugában kapott helyet. A komódon az idő vasfogától megsárgult családi fényképek és ereklyék sorakoznak a női ikon, Audrey Hepburn képmásának társaságában.

A konyha a család legkedvesebb helyisége, itt töltik a legtöbb időt. Különlegesség, hogy az alsó és a felső magasfényu szekrényelemek között csak a festett hófehér falat találjuk, amire főzés közben igyekeznek nagyon vigyázni. Az étkezőrészben a székek mellett egy kisebb kanapét is elhelyeztek, így teljes a kényelem.

“A hálószobában szinte tapintható a természet közelsége. A szoba hangsúlyos eleme a táncoló párt ábrázoló festmény.”

 

 

A házról az első pillanatban látszott, hogy építész tervezte, ezért felkutattuk és az engedélyét kértük a nagyszabású munkához. Az eredeti tervezővel, Dr. Jaklics Ervinnel azóta is jó barátságban és munkakapcsolatban állunk. Egy házat nem elég jól megtervezni, azt jól is kell megépíteni. Elengedhetetlen hát a kivitelező tökéletes munkája; itt ez is adva volt. Ha egy építésznek lehet kívánsága, akkor az biztosan egy ilyen megrendelő–kivitelező–feladat hármas lenne.

kovari gabor

Kővári Gábor

 

A fürdőszoba praktikusan a szülői hálószobából nyílik. A kényelmes fürdőzést az épített zuhany teszi lehetővé, a készülődést a dupla mosdó és a méretes tükör könnyíti. A fürdő is a házban végigfutó padlóburkolatot kapta, szobaszerűségét a keleties szőnyeg is erősíti.

A gyerekek szobájában egy-egy falat színesre festettek, majd falmatricával dekorálták. A rózsaszín és a zöld pasztell árnyalatai megnyugtatóak, könnyedek, és közel állnak az iskolás korú gyerekek ízléséhez

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop