Présházból nyaraló

Présházból nyaraló

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A csendes vidéken, nagy kerttel körülvett nyaralónak nemcsak az az érdekessége, hogy a háziak otthonától mindössze pár percre található, hanem az is, hogy mindig szolgál valamilyen meglepetéssel a család számára. A legutóbbi átváltozás kivitelezésében nem kis szerep jutott a tulajdonos házaspár barátainak, akik fél nap alatt varázsolták újjá a tereket.

 

01

 

Kint és bent egységét sok fehérrel, néhány pasztellszínnel és a dekorációk összhangjával teremtették meg: a képek, textilek és kényelmes bútorok a teraszon is főszerepet játszanak a nyári hangulat tárgyi megidézésében.

Gyöngyiék kerti lakja a várostól öt kilométerre található. Sok szigetvárinak van itt présháza, kertje, s mivel házigazdáink a környékbeli hagyományoktól eltérően nem akartak bort termelni, kertészkedni, olyan helyet kerestek, amit csak a pihenés szolgálatába állíthatnak. Miután a kertszomszéd jelezte, van itt egy megfelelő telek, Gyöngyi látatlanul rábólintott az épületre. „Meg se néztem, mit ajánlanak, mert nagyon ritka a környékbeli présházaknál, hogy külön pincelejárat is épült hozzá. Mi pedig ilyet kerestünk” – meséli a feleség.

A vétel után a konyhára és egy kis szobára szabdalt házban falat bontottak, majd újraburkoltattak, újravakoltattak, festtettek. A telken lévő szőlőt kivágták, a földet felszántatták, befüvesítették. Az egyszobás kis ház berendezésében az egyszerűségre és praktikumra törekedtek, az alvás- főzés-tárolás funkcióinak ellátására. A kis ház alatti téglafalas, kőpadlós pince mostani állapotában a férj érdeme, meglepetés volt Gyöngyi számára. Hetekig készült, és a nagy titkolózás miatt a feleség néha már másra gyanakodott, de amikor karácsony előtt pár nappal a család meglátta a teljesen átalakított pincét és a terített asztalt, úgy érezték, ennél jobb ajándékot nem is kaphattak volna.

A barátok nemcsak élvezik az itt töltött órákat, de sokat tesznek is érte, hogy itt minden olyan legyen, ahogy Gyöngyiék szeretnék. Mercit és Anikót, akik évek óta a lakberendezés szerelmesei, húszéves barátság fűzi a házigazdákhoz, akik szívesen bízzák rájuk lakásuk átalakítását. „Gyöngyiék ízlése nagyon jó, de nem mindig tudják, hogy fogjanak hozzá, ezért mi évek óta szépítgetünk nekik ezt-azt” – mondják a barátnők. „Mindig szabad kezet kapunk, rendszerint a házigazdák használtbútorboltjából csemegézünk, ami valódi kincsesbánya!” Az átrendezésre nem kellett napokat, heteket szánni, a darabok fél nap alatt a helyükre kerültek Gyöngyi távollétében, nem kis örömet okozva ezzel barátnőjüknek.

Ahogy végignézünk a tiszta, könnyed tereken, az ejtőzésre csábító kerten, olyan érzésünk támad, mintha nem is itthon, hanem valahol Provence-ban járnánk. Talán a levendulakék függöny, a sok fehér textil, a romantikus részletek teszik…, de az is lehet, hogy a hangulat megteremtésének receptje ennél is egyszerűbb: végy két kreatív jóbarátot!

Szeretjük, hogy a nyaralónk csak pár percre van a várostól, mégis tökéletes kikapcsolódást biztosít. Jó, hogy nem kell az utazással időt tölteni, és akkor sem esünk kétségbe, ha otthon maradt valami.

Nem változtatnánk semmin, mert a kis ház a kerttel és a borospincével számunkra tökéletes, itt minden megvan, amit szeretünk.

"Olyan érzés itt lenni, mintha egy tengerparton nyaralnánk…"

A fotókkal, személyes emlékekkel dekorált szobát Merci és Anikó által kreált vidám feliratok, díszek teszik teljessé, minden kis részleten a könnyed nyári hangulat érződik. A kék színhez, amely a ház és a terasz több pontján is felbukkan, a tulajdonos barátnő ragaszkodott, kezdetnek ő festett át néhány kisbútort, lámpaburát, vázákat, kaspókat. Ehhez igazították később a berendezés többi részét és a textileket is.

Nemcsak a teraszon, a kert számos pontján is hangulatos pihenőket alakítottak ki. A napernyővel védett kerti asztalon kívül nyáron a házban használt étkezőasztal és egy rattan kanapé is gyakran kiköltözik egy-egy fa alá. A faágakra aggatott mécsesekkel, lampionokkal este csodás hangulatot teremtenek a baráti beszélgetésekhez.

 

Soha ne félj a változástól, változtatástól. A textil csodákra képes. Használj sokat és sokfélét, akár egy régi megunt pólót, amiből lehet párna, kép vagy lámpabura.  A tárgyakat ne csak a saját funkciójában lásd. Egy televízió-állványból például remek étkezőasztal válhat.  Néha elég egyetlen bútordarabot átfesteni ahhoz, hogy a tér megváltozzon.  Ha az interneten meglátsz egy képet vagy fotót, ami tetszik, ne habozz: nyomtasd ki, és tedd a falra!  Vedd magad körül különleges kiegészítőkkel: akár saját magad készíted, akár nem, a lényeg, hogy Te magad „benne legyél”!  A betűdekoráció könnyen és olcsón egyedivé tesz egy unalmas helyiséget.  Legyen sok lámpád. Az esti hangulathoz elengedhetetlen több kisebb fényforrás, de egy jó lámpaernyő éjjel-nappal dísze a térnek. A szigetelőszalag bármire jó: lehet egy váza csíkos, kockás, pöttyös általa, de falat, képkeretet is dekorálhatunk vele.

 

A ház alatt lévő, a hideg hónapokban kályhával fűthető pince – bár nem túl nagy alapterületű – több funkciót is ellát. Mivel a házigazdák nem foglalkoznak bortermeléssel, csak néhány palack raktározására kellett helyet szorítani: erre szolgál a pince első részéből lépcsővel megközelíthető tároló rész. A csempével burkolt asztalt gyakran üli körbe a család, baráti társaság, közös főzések, borozások, beszélgetések, de akár meccsnézés helyszíne is a hangulatos pince.

"A nyaraló télen is üzemel: ilyenkor a pince étkezője a társasági élet központja"

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.