Szentendrei szerelem

Szentendrei szerelem

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Két évig keresgélte a megfelelő telket Budapest vonzáskörzetében a nyüzsgő belvárosban élő fiatal pár, mire rátaláltak erre a szentendrei földterületre, a Skanzen szomszédságában. Szerelem volt első látásra, így egy percet sem gondolkodtak tovább, hiszen itt minden adott volt álmaik megvalósításához.

 

06

 

Az üdülőövezetben fekvő telekről feltáruló gyönyörű panoráma, a Pilis pozitív energiái és a nyugodt vidéki környezet kiváló adottságokat jelentettek a fiatal pár, Tünde és Zsolt számára, akik családalapítás miatt akartak Budapest belvárosából élhetőbb környezetbe költözni.

Hatalmas a belmagasság a közösségi zónában. A két lépcsővel mélyebben lévő nappalit a konyhától nyitott-zárt köny vespolc választja el. A lila bársonyszófa egyedi darab, különleges színfolt.

A telekvásárlás után ismerőseik ajánlására Jóföldi Szabolcs építészhez fordultak, hogy öntse formába vágyaikat, elképzeléseiket. Bár kedvelik a modern stílusirányzatokat, úgy érezték, ide mindenképpen tájba illő házat illik építeni, sok természetes anyag, kő, fa felhasználásával, ugyanakkor arra is vágytak, hogy otthonuk modern is legyen, elégítse ki igényeiket. A mediterránba hajló stílusjegyeket az építész igyekezett kissé szikárabb megoldások felé terelni, bár volt, amihez a tulajdonosok ragaszkodtak: az ívelt árkádok és a Creaton kerámia tetőcserepe a mediterrán hatást erősítik. A telek dél felé lejt, így a ház szinte valamennyi helyisége napfényes, panorámás „kilátó” lett. A terepre simuló, szinteltolásokkal tagolt épület földszintjén kapott helyet a közösségi zóna a konyhával, étkezővel, nappalival, valamint szeparáltan a privát helyiségek, a háló-, a fürdőszoba és a gardrób. Az emeleten található a gyerekszoba, valamint a dolgozó- és a vendégszoba.

Szintén baráti ajánlásra keresték fel a tulajdonosok Gerőfi J. Petra belsőépítészt, még az épület tervezésének fázisában. A nagyszerű építészeti tervek láttán Petra nem is javasolt szerkezeti változtatást, az átgondolt építészeti rajz inkább hálás kötöttség volt számára. Ráadásul az összhang is gyorsan kialakult a megbízó és a tervező között, így az együttműködés különösen könnyed és gördülékeny volt. A tulajdonosok időtálló, mégis mai, meleg hangulatú, gyermekbarát otthont képzeltek el, egy kis tűzzel, különlegességgel. Ennek megfelelő anyagokat: bőrt, bársonyt, fát és barna, arany, bézs színeket használtak, valamint a lila visszafogott árnyalatait vitték végig a helyiségeken. A bútorok nagy része egyedi, méretre készült. Külön említést érdemel a hatalmas és rendezett, gyönyörű kert, amelyet a lejtés miatt támfalakkal tagoltak, és amelyet pergolás terasszal, kerti tóval tettek barátságossá.

A háziak közel kétévi lakótapasztalat után is ugyanolyan „szerelmesek”, mint annak idején, amikor megpillantották álmaik telkét. De ma már nemcsak a telek szépségéről, hanem a tökéletes házról is rajongással beszélnek.

 

   Általában ami erénye, az a nehézsége is egy teleknek és a hozzá kapcsolódó feladatnak. A nem mindennapi lejtő, amit a napi használatban leküzdhetővé, élhetővé kell tenni, bevágásokat, feltöltéseket igényelt a területen, miközben az épületen belül is lépcsőzetesen egymáshoz kapcsolódó terek kialakulását inspirálták. A nappali pár fokkal mélyebben helyezkedik el, kiemelve ezzel a konyhát, ugyanakkor egyéni intimitást ad az amúgy ferde tető emelkedésével nagy belmagasságúra nyitott helyiségnek.   jofoldi szabolcs
Jóföldi Szabolcs
építész

 

   Munkám értelme, hogy visszanézve egy feladatra, bepillantva az általam tervezett enteriőrbe, úgy érezhessem, adtam valamit a benne élőknek, a gondolataim, terveim, ötleteim segítségével a lakók egyéniségét, személyiségét kiemelo élettér született. ÉLETTÉR, csupa nagybetűvel, hiszen lakásokat, házakat tervezünk, amik otthonná csak akkor válnak, ha szem előtt tartjuk: a tér közepén az ember áll. Tündéék háza megmutatja, miért szép a szakmánk, hiszen a család úgy illik otthonába, mint kulcs a zárba. gerofi petra
Gerőfi J. Petra
belsőépítész

 

Szeretjük, hogy otthonunkat gyönyörű környezet öleli, és büszkék vagyunk arra, hogy környezettudatos döntéseket hoztunk, hőszivattyút, szennyvíztisztítót építettünk be.
Változtatást egyelőre nem szeretnénk, minden úgy tökéletes, ahogy van.

 

A hálószobában az ágy mögötti falon fényes, kellemes, levélmintás tapéta nyújt romantikus alapot. Az itt megjelenő színek és finom textíliák a nappali zónában megszeretett összhatást erősítik.

A fürdőszoba érdekessége, hogy a mozaikcsempét kreatív módon csak dekorációs elemként, kisebb felületeken alkalmazták, így elegáns az összhatás. A dupla mosdó alatti tároló minden fürdőszobai kelléket elrejt.

A konyha különlegessége a magasfényű lila bútor, amelyet kevesen mernének otthonukba beépíteni, pedig igazán szép! A hátfalat virágmintás tapétával borították, a „kritikus” területre, az alsó és a felső szekrények közé pedig üveglap is került.

A nappaliban a hatalmas ablakoknak, földig érő nyílászáróknak és a római rolós függönyözésnek köszönhetően csodálatos panorámában, idilli környezetben gyönyörködhetnek a háziak.

Az étkező tolóajtós nyílászárói közvetlen kapcsolatot teremtenek a terasszal, így a nyári időszakban praktikusan, összenyitva használható.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.