Vadregényes városi nyaraló

„Nyáron a második otthonunk e kis lak”. Legifjabb unokatestvéreim, Egon és Brúnó vidám, energiával teli kisfiúk. A fotózás napján nagy lelkesedéssel rendezkedtek a kert egyik fája köré épített kunyhójukban. A nyaraló ízlésgazdája alapvetően a grafikus édesanya. A „laza” kerttervezés, a ház berendezésének karaktere franciás stílusú víkendházak hangulatát idézi.

Lakásban élve az ember mindig a szabadba vágyik. Még a legtipikusabb városi ember is szeret utazni, kimozdulni, kimenni a szabadba, vízhez, zöldbe, a természet közelébe. Ha nem költözhet kertes házba, akkor is megpróbálja becsempészni a természetet az otthonába. Van, aki szobanövényeket vásárol, van, aki a gangon nevel fát, virágot, és van, aki megteheti, hogy kertje legyen. Házigazdáink már régóta vágytak ki…
Kézenfekvő megoldásnak látszott a család régi, használaton kívüli nyaralóját alapjaiban újraálmodni, és megvalósítani e hangulatos nyaralót. A második otthonnak kijáró tisztelettel választottak mindent a tulajdonosok. Olyan minőségi anyagokat használtak, amelyek nem tipikusan egy nyaraló sajátjai, és igyekeztek nem azt a szemléletet érvényesíteni, mely szerint a nyaralóban régi, netán kidobásra ítélt tárgyaknak szokás helyet adni. És nem estek át a ló túloldalára sem! Nem látni itt a legújabb divattrendeket, a leg-újabb bútorokat, de látni a harmóniát, az egyéniséget. Fontos volt számukra, hogy amit lehet, azt újrahasznosítsanak, illetve hogy minél kisebb ráfordítással tudják kihozni a lehető legtöbbet. A nyílászárók felújítva, de a régi küllemüket őrizve tesznek hozzá a mai újragondolt végeredményhez. A fürdőszoba ajtaja újrafestve, és a belevágott rombusz alakú üveggel megújult formában része a térnek. Itt kell megemlíteni az egykor garázsként, ma pedig vendégszobaként funkcionáló házrészt, amelynek kidobásra szánt körablaka a ház homlokzati összképének súlypontja.

A kert franciás világa, könnyed aurája nem egy klasszikus hazai kert jegyeit hordozza. Házigazdáink itt is tudatosan gondolkoztak hazai, sőt, a ház körül fellelhető alapanyagokban. A csobogó a kerítés oszlopaiból, illetve a ház talapzatából megmaradt sóskúti kőből készült, amelyet grafikus házigazdánk egy szobrász barátja faragott ki. A konyhából a tetőtérbe vezető, hajókapaszkodókra emlékeztető lépcsőkorlát pedig egy fiatal iparművész barát munkája. Így telik meg a ház különleges tárgyakkal, egyúttal különleges tárgykultúrával. Egyszerűen jó lesz tőle a hangulatunk!
És ez a két gyermekre is átragad. Látva az önfeledt, naiv fantázia és alkotásvágy buzgó energiáit – gondoltam –, az ilyesmi kapcsán beszélnek anyáink, nagymamáink arról, hogy mi mindent is ad a gyermekeknek a környezet, amelyben cseperednek.

A három legjobb dolog a nyaralónkban

A ház sarkán, az ereszcsatornából egyenesen egy méretes fahordóba folyik az esővíz. Ezzel öntözünk.
Herczeg Ágnes táj- és kertépítész javaslatára a régen, már a középkori kolostorokban is használt magasított ágyásokba ültettük a konyhakertet. Sok szempontból praktikus: könnyebb lehajolni hozzá, a gyerekek vagy a háziállatok pedig nem tudnak átgázolni rajtuk.
A régi garázsból vendégszobává alakított helyiség kívül-belül faborítású, amelyet belül fehérre festettünk. Szeretjük a fehér térnövelő erejét, ezért mindenütt visszatér. Nem csak a hajókabinablakos vendégszobában, de a ház többi helyiségében is.

Így rendezzünk be stílusos fürdőt és hálót

Vendéglátóinkat többen le akarták beszélni a fehér ilyen mértékű érvényesítéséről. Arra biztatták őket, maradjon a faszín, de legalább a gerendák eredeti, gyönyörű színe. Végül mégis fehér lett a háló- és a fürdőszoba is. Döntésüket egyáltalán nem bánták meg.
Az egész házon végigvonuló kék-fehér színpáros a fürdőszobában jelenik meg legkarakteresebben. A padlólap diagonál lerakása reflektál a konyha járólapjaira. A kék-fehér kombináció mellett feltűnnek a hajók, a hajózás szeretetéről árulkodó dekortárgyak is: lapát, világítótorony, kisvitorlás. Nemhiába, házigazdánk fiatal kora óta szenvedélyes „hajós”.
A hálószobába csak olyan berendezési tárgyakat választottak, amelyek a nyugodt pihenést szolgálják, minden hivalkodástól mentesen. Arról, hogy a háziasszony grafikus, és hobbija a lakberendezés, talán ez a szoba árulkodik a legjobban.

A család életterét tovább növeli a ház alapterületével vetekedő fedett terasz. A kertben több helyen is megjelennek kortárs képzőművészeti alkotások. Ilyen Török Gábor szobrászművész nagyméretű női torzó aktja, amelyre tökéletes rálátás nyílik a teraszról.

A konyha régi ablakainak megtartásával a ház megőrizhette egykori auráját, a terek sajátos hangulatát, ahol egymás mellett élhet régi és új. A sok ablaknak köszönhetően még a tetőtérben is világos van.

Házigazdáink igyekeztek olyan színeket használni, amelyeket az embernek nem támad kedve pár évente lecserélni. A fekete-fehér padlózat a holland házakban, nyaralókban – a kis csempelapoktól a nagyméretűekig – gyakran előfordul. A kellemes konyha hidegburkolatát ez ihlette. Nem volt kérdés, hogy a konyhabútor is fehér lesz. E helyiségből lépcsőn jutunk fel a tetőtéri alvóhelyhez, ami szép fényt kap a nyitott födém jóvoltából.

Szeretjük, hogy a város közepén van egy kert, ahová bármikor kimehetünk. Városi lakásunkról is úgy tartják, hogy egy egyedien berendezett, hangulatos otthon, de mindig vágytunk egy kis kert után, amit lehet gondozni, alakítani.

Változtatnánk-e valamin? A felújítás kezdete óta folyamatosan alakul a ház, persze most már leginkább kívül. Négy évvel ezelőtt volt egy pont, amikor úgy éreztük, készen van, de ez csupán a nagy vonalakra volt érvényes. A gyerekek kunyhója például csak néhány év elteltével került fel a fa tetejére.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop