Modern átirat

Modern átirat

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ahol a tradíció és a kor szelleme találkozikSzépen illeszkedik épített környezetébe ez a családi ház. A házaspárnak és két gyermekének otthont adó épület természetes anyagaival, a terméskő burkolat és a fehérre vakolt felületek jó arányával, valamint a tradicionális formák modern átiratával egyszerre hagyományőrző és korszerű. A ház és gondozott környezete sejteti, hogy lakói a belső terek kialakításában is a legjobbra törekedtek. Nem akartak egyebet, mint kényelmet.

 

01

 

A  Martonné Molnár Marianna építész tervei szerint kivitelezett ház külső megjelenéséhez, amelyet a sallangmentes formák és a szép, tradicionális anyagok tesznek harmonikussá, ugyancsak elegáns, reprezentatív belső társul.
Az utóbbi megtervezésére felkért Papp Marianna lakberendező idejében, már a külső burkolatok és a terasz megtervezésekor bekapcsolódhatott a munkába, ennek is köszönhető a külső és a belső látvány összhangja. A megrendelők jól használható, élhető tereket és praktikus, mindenki számára kényelmes beosztást igényeltek. Ennek megfeleően két jól elkülönített részre oszlik a ház: a földszinti, mintegy száznegyven négyzetméteres alapterületen nagy közösségi területet, egybefüggő nappali-konyha-étkezőt, egy külön szobát, fürdőszobát és kényelmes méretű gardróbot alakítottak ki. Ide csatlakozik a hátsó kertre néző, így az utcafront és a kíváncsi tekintetek elől elzárt, hatalmas fedett terasz is, amelyet az év nagy részében szinte teljes értékű lakótérként használhatnak. A hatvanhat négyzetméteres tetőtérben az elvonulásra, pihenésre alkalmas intim zóna kapott helyet: a szülői háló- és a két gyerekszoba, a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal. Ehhez a lakrészhez szintén csatlakozik egy szép méretű, nyitott terasz.

A berendezés praktikus, kényelmes és elegáns is egyszerre, sok figyelemre méltó, egyedi megoldással, minőségi anyagokból elkészítve. A mobiliák márkás olasz bútorok, amelyek jól illenek az összképbe. A nappali és vele az étkező egységességét a meleg színű, sötét fapadló hangsúlyozza ki, valamint az egységes színkoncepció, amely a ma oly divatos bronzos árnyalatokkal fűszerezett fekete-vanília szép kontrasztjára épül. Az egyedi tervezésű lépcső és bútorok elsőrangú anyaga és a szép tapéták, lakástextíliák mértéktartó eleganciát árasztanak.
Kinek-kinek saját ízlése, elképzelései szerint készültek el az emeleti szobák. A szülők hálószobájában a berendezést a meglévő franciaágyhoz igazították. Itt a barna nyugalmát a bronzos fények eleganciájával és a tapéták és textilek különlegességével ötvözték. A kislányszoba vidám színes és játékos, míg a fiúszoba szürkés, koptatott színekkel, modern formavilággal fejezi ki kis lakója elképzelését.
Íme, egy kétgyermekes családra szabott modern átirat. 

- Rendkívül dekoratív és harmonikus ez a többfunkciós tér. Látszik a nappali „lebegő”szekrényének zebrano frontja, az üvegkorlátaival légies lépcső és az alatta berendezett hívogató bársarok. Utóbbi egyébként zseniális kihasználása a legtöbbször beépített lépcsőfeljárónak. Különlegesen szép tapétákat válogattak e térbe.
- Magasfényű, vanília színű bútorfrontok teszik rendkívül elegánssá a konyhát. Remekül illik hozzá az extravagáns, zebrano mintázatú burkolat a munkapult fölötti falszakaszon, valamint az ugyancsak zebrano étkezőasztal. Az ablakokra praktikus és mutatós római rolók kerültek.
- Látványos az étkező különleges álmennyezetrendszere és megvilágítása is. A fehér-kávébarna harmóniája a mennyezeten ugyanúgy érvényesül, mint a falburkolatok, textilek és bútorkárpitok összefüggésében. A klasszikus vonalú bőrhuzatú, olasz székekhez egyedi tervezésű asztalt társítottak.
- Krémszínű falak mellett nem érezzük túlzásnak az ágy mögötti fal domináns tapétáját. A barna finoman csillogó bronzos fényben is feltűnik, amitől luxusérzete támad az embernek. Ez a finom hálószoba a bizonyíték arra, hogy cseppet sem unalmas a végeredmény, ha egy szín árnyalataiból „építkezünk”.
- Ifjú gazdája ízlésének megfelelően alakították ki szürkére hangolva a fiúszobát. A falat városkép díszíti, a szőnyeg utcaköveket idéz, a kopottas szürkék házfalakat, míg a lámpák jelzőlámpákra emlékeztetnek. Összhatásuk izgalmas utcahangulatot teremt a szobában.
- Tágas és világos a leányszoba, használója kedvenc színeivel, pinkkel, lilával, rózsaszínnel hangulatossá téve. Egyszerű és funkcionális a berendezés, de a virágos tapéta kedves, leányos romantikát kölcsönöz a térnek. Az erőteljes színeket remekül tompítja a sok világos felület és a modern formavilág.

Így bánjunk több funkcióval

Tágas és világos a földszinti közösségi tér. A belsőépítészeti kialakítás ugyancsak aláhúzza ezt az erényt.
A nagy üvegfelületeken beáradó fénynek semmi sem áll útjába, az alacsony bútorozásnak köszönhetően a nappali-étkező bármely pontjáról kilátni a kertbe.
A többfunkciós térben a különböző területeket csupán a bútorszigetek elhelyezése jelöli ki. A szimbolikus térelválasztás csupán álmennyezetekkel jelölt, az átgondolt világítási rendszernek fontos elemei a süllyesztett fényforrások, illetve a látványos csillár.
És hogy az ötletes térkihasználás nagy alapterületen is fontos, azt jól példázza a lépcsőfeljáró alatti – egyébként holt térben – kialakított rész, a vendéglátás helyszíne.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.