Maga a természet

Vendéglátónk építészként már sok ház tervezésében vett részt. Most azonban egy különleges feladat következett: a saját otthonát kellett megterveznie és felépítenie. Olyan lehetőség volt ez, melynek során megvalósíthatta legmerészebb elképzeléseit is. Kellően bátor volt kísérletezni, az eredmény pedig egy megjelenésében, szerkezeti kialakításában és anyaghasználatában egyaránt különleges épület.

 

 

„Ilyen kényes megrendelővel, mint saját magam, még nem találkoztam” – meséli nevetve vendéglátónk, amiből kiderül, nem is olyan egyszerű feladat, amikor csak a saját ötleteinkkel számolhatunk munkánk során. A hosszas tervezés időszakában folyamatosan több tucat terv feküdt az asztalon, de akadt a tervezési szabadságot korlátozó tényező is: a viszonylag keskeny telek. Ennek ellenére a körültekintő tervezésnek köszönhetően a hosszanti elrendezésű épület délnyugati oldalán is jutott hely zöldterületnek.

 

Már első ránézésre szembetűnnek a ház külső megjelenését meghatározó rétegek: az aszimmetrikus tető egyensúlyát vizuálisan visszaadó bontott tégla falelem, a modern és tiszta hatást keltő fehér vakolt falazat, a sötét nyílászárók és faszerkezetek. A stílusos megjelenést ez a három elem biztosítja. Az utcafrontra néző bontott téglafal a kert felőli homlokzaton újra megjelenik. A Semmelrock City-top kerti burkolata szintén a mutatós eleme az összképnek.

{gallery}images/stories/verysimple/termeszet/f{/gallery}

 

Vasbeton szerkezet csak minimálisan található a természetes anyagok által meghatározott épületen, de ahol igen, ott fontos funkciója van: a garázsból kinyúló vasbeton lemez fedett átvezetést biztosít a bejárathoz. A tetősíkok aszimmetrikus elrendezése sem hóbort csupán: az előírt 4,5 méter átlagos építménymagasságot tartva a déli-délnyugati oldal így nagy felületen érintkezhet a külvilággal, sok fény jut az emelet központi terébe, ahonnan a garázs felett kialakított tetőteraszra is kiléphetünk. Önmagában már a látvány is egyedi, stílusos otthont sejtet. Igazán különlegessé viszont egészen más teszi.

 

Vendéglátónk, Dr. Tiderenczl Gábor számos hazai és nemzetközi kutatási projektet vezetett a fenntartható építés témakörében. A környezet- és energiatudatos építészet elkötelezett híveként magától értetődő, hogy saját házában is érvényesítette a bioház koncepcióját. Remek alkalom volt ez számára, hogy olyan megoldásokat is kipróbáljon, amelyekre előtte még nem volt lehetősége. Ez többek közt a falszerkezetben mutatkozik meg.

 {gallery}images/stories/verysimple/termeszet/a{/gallery}

A fal alapját vegyesen 30 centiméter széles bontott tufakő és bontott tégla adja. Belül kétrétegű nádszövet található, ezen vastag vályogvakolat. Kívül a kőfalon pallóváz, azon táblásan eltolva hő- és hangszigetelő lapok hálózva, vakolva és öntisztuló homlokzati festéssel ellátva. A falazatra rögzített vázszerkezet közé újrahasznosított papír, azaz Thermofloc cellulóz hőszigetelés került, amit egy erre alkalmazott fúvócsővel juttattak a helyére, így a hangelnyelő és tűzálló anyag minden rést kitölt. Az összes szerkezet „lélegző”, a fal egyben hőszigetelő és páraáteresztő, jelentős hőtároló tömeggel rendelkezik, így nyáron a hűvöset, télen a meleget tartja. A Magyarországon valószínűleg egyedülálló megoldás eredménye a fűtésszámlán és a jól temperált szobákon érezhető.

 

Ami a helyiségek elrendezését illeti, a hosszanti kialakításhoz igazodva rejtett közlekedősáv halad át az egyes helyiségeken, amely először az előszoba része, aztán a lépcsőtéré, az étkezőé, majd a nappaliban ér véget. A bejárat üvegtéglafala egészen különleges funkcióval rendelkezik: nyáron a lemenő nap fénye a ház hátsó része felől bevilágítja a közlekedőt és az üvegtéglákat. Ez fogadja a hazaérkezőket az ajtóban.

 

Belépve nem csak a klíma kellemes, hanem a megjelenés is. Sötétbarna meranti fenyő nyílászárók, egységes, világos hajópadló és fa födémszerkezet adja meg a belső kialakítás irányvonalát. Nincs csapongás, csak világos és nyomon követhető koncepció. Lépcsőkorlátként egy könnyed fém elem, néhol erősebb bordó szín jelenik meg az egységből kitűnve, de azt nem veszélyeztetve. Utóbbi az emeleti „elosztó” térben domináns, ahonnan három szobába, a fürdőbe és a tetőteraszra juthatunk.

 

Visszatérve a földszintre, az étkező, a konyha és a nappali egy térben helyezkedik el, az étkezőből kiléphetünk a tornácra, a nappaliból a teraszra. A nagy tárolókapacitású bútor mellett a konyha másik látványeleme az üvegtéglafal, így az U alakú munkapult külső fallal érintkező oldala természetes megvilágítást kap.

 

A ház egységes, stílusban tartott megjelenése az anyaghasználatnak is köszönhető: borovi fenyő a hajópadló, a gerendák, a burkolatok, a lambériák, a konyhabútor és a beépített szekrények. A terasz szinte a nappali része: intimitást nyújtva kinyúlik a hátsó fal, de folytatódik a nappaliban megismert nyitott fedélszék a sorolt gerendákkal és a beépített hangulatfényekkel. A föld felett lebegni látszó fa szerkezetű terasz és tornác feletti tető nyáron árnyékol, télen átengedi az alacsonyabb szögben érkező napsugarakat. A tolható és forgatható, a teraszburkolathoz hasonlóan finn északi fenyő árnyékoló rácsokkal egészen különleges fényhatások érhetők el. A bontott tégla pillérek szinte világítanak a sötét háttér előtt, amikor a napfény eléri őket. A teraszról nagy zöldterület és házilag készített mászóka hívogatja a gyermekeket, akik úgy érezhetik, a természetből a természetbe ugranak.

 

Vendéglátónk szakmai tudása és szemlélete tükröződik vissza a bioházon. A több hónapos dániai ösztöndíj hatásai sem maradnak el: a kert felőli épületrész, a terasz és tornác formavilága, arányrendszere, szerkezeti kialakítása és anyaghasználata skandináv hatást tükröz. Nem hiányoznak a tradicionális magyar elemek sem: hosszú ház, három osztatú elrendezés, mestergerenda, tornác, a középpontban a palóc tájakon csak „boldoganyának” nevezett tartóoszlop. A funkcionalitás együtt jár a külső és belső harmóniával.

 

Ebben a házban mindennek helye van, és minden jó helyen van. Logikus és egységes rendszert alkot, mégis meglepetésekkel teli és egyedi.

 

Olyan, mint maga a természet.

 

Tervezőasztal

Dr. Tiderenczl Gábor építész
1994-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, ahol később PhD címet szerzett. Az ÉMI Kht. tudományos munkatársaként a fenntartható építés, a közhasznú bérlakásépítés, illetve a lakáspolitika fejlesztésének témájában számos nemzetközi és hazai kutatási projektet vezetett. Tíz éven keresztül oktatott a BMGE Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési és Középülettervezési Tanszékén. 2005-től a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán egyetemi docensként oktat. Kutatói és oktatói munkái mellett folyamatosan lát el építész-tervezői feladatokat: családi házak, sorházak, társasházak, iroda- és kereskedelmi épületek terveit készíti. A funkcionális igények precíz kielégítése mellett tervezési munkáiban is a fenntartható, környezet- és energiatudatos építés elveit, valamint a költségtakarékosság és flexibilitás, átalakíthatóság szempontjait tartja szem előtt.
Tel.: 30/502 6842 w gtideren@gmail.com

Akik a nívót garantálták
Kerti burkolat
Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft.
2364 Ócsa, Bajcsy-Zsilinszky út 108.
Tel.: 29/578 112
www.semmelrock.hu

Kül- és beltéri nyílászárók
Terrazyt Worldwide Kft.
1135 Budapest, Béke u. 5.
Tel.: 1/375 6940
info@terrazyt.hu, www.terrazyt.hu

Rozsdamentes acél beltéri korlát, szénacél kertkapu, kapuautomatizálás
Pedantic Kft.
Tel.: 1/290 5297, fax: 1/290 2408
Mobil: 20/932 7590 (Dámsa Gábor)
damsa@enternet.hu, pedantic@freestart.hu

Thermofloc környezetbarát szigetelőrendszer
Felföldi Kft.
8086 Felcsút, Szári u. 28.
Tel.: 20/943 3893
thermofloc@gmail.com
www.thermoflocinfo.hu

Tetőcserép
Tondach Magyarország Zrt.
Békéscsaba: 66/530 444, Tata: 34/586 777, Csorna: 96/592 444, Bp.: 1/248 2600
Tondach-infovonal: 40/CSERÉP 40/27 37 37
info@tondach.hu, www.tondach.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop