Ház a sziklák alatt

Ki ne vágyna a zöldben lakni – Még a sokat látott kozmopoliták is ott szeretnek letelepedni, ahol gyalogosokat turista felszereléssel láthatnak hétvégenként; jelen esetben az erdővel körülvett budai hegyvidéken. E ház tulajdonosai a tengerentúlt is megjárva, kicsi gyerekeikkel végül a főváros fölött találtak otthonra, s házuk küllemében a természet ősi erői iránt érzett vonzalmuk éppúgy kifejezésre jut, mint a világpolgáré a nívós életvitel iránt.

 

 

A házaspár hosszabb időt töltött külföldön, ezután a főváros elszórt pontjain különböző lakások következtek, míg végül a közben négytagúvá bővült család a sok költözködésnek egy zöldövezeti otthon építésével óhajtott véget vetni. A fantasztikus panorámával bíró telekre alapos felkészülés után terveztették meg otthonukat: előbb csak nézelődtek, megkeresték a nekik tetsző házak tervezőit, végül négy építésztől is kértek és kaptak javaslatokat. A négy tervező hét vázlata között az alpesi háztól a minimál villáig sokféle stílusú elképzelés akadt. Végül egy pilisi nyaraló meg-tekintése után döntöttek úgy, hogy a tervezésre Turi Attilát kérik fel. Az Ybl-díjas építész vázlatterve azonnal elnyerte vendéglátóink tetszését: leendő házuk fa-kő világa első látásra telitalálatnak bizonyult.

{gallery}images/stories/verysimple/haznezo_sziklak/f{/gallery}

Az alaprajz kialakítása közös munka: a férj nagy, impozáns nappali teret szeretett volna, az asszony tágas, világos konyhát. A hálózónát a tervező javaslatára szeparáltan alakították ki, méghozzá szintben is elválasztva a gyerekek és szülők hálórészét. Ez nem bizonyul egyelőre szerencsésnek, hisz a még kiskorú gyerekek éjjel korántsem igénylik az önállóságot: gyakran landolnak a földszinti szülői hálóban. Néhány év múlva azonban bizonyára hálásak lesznek az intim kuckókért. Előnye is van a szétválasztásnak: a hajlított L alakú alaprajz egyik szárában található hálószobákhoz így mindkét szinten tágas gardrób és fürdő kapcsolódik, a földszinten még egy kis dolgozó is elfért. Az L másik szárát teljes egészében a galériás nappali tér foglalja el, s a „bumeráng” öblében található a panorámára nyitott terasz. A gondosan megtervezett, jócskán a terasz fölé nyúló eresz nyáron árnyékolja a nagy üvegfelületeket, télen viszont épp beengedi a napot, így biztosít alternatív fűtési energiát a háznak.
A világlátott házaspár olyan otthont álmodott magának, amelyben nincs uralkodó stílus, kicsit mindenből mutat, ezért a köztudottan az eklektikus belsőépítészeti stílust művelő Müller Mónika enteriőrtervezőt bízták meg.

 

{gallery}images/stories/verysimple/haznezo_sziklak/a{/gallery}  

A lakberendező tanácsára a nagy belmagasságú nappali látszófa-mennyezetét speciális fehér lazúrral festették, ezzel „kikönnyítve” a fa födémek súlyosságát. Ezt a könnyedséget fokozzák a házban felbukkanó csodás tapéták is. A konyhasziget nappali felé forduló felületét fehér bőr borítja, különös hangulatot képezve a fehér étkezőasztallal és az áttetsző műanyag székekkel. Ez a társítás kiválóan példázza, hogy
a legkülönbözöbb stíluselemeket biztos kézzel keverve összhangzat hozható létre. Müller Mónika a nappali tér leglátványosabb elemének, a lendületes ívű galéria korlátjának esetében bátran felülírta az organikus hagyományok követelményeit, és sötétkék fém-korlátot tervezett.
A ház urának szakmai felkészültségét dicséri a ház különleges világítástechnikája, amelynek hozadékaképpen a közlekedőkben járva-kelve mindenütt fények gyúlnak automatikusan, méghozzá roppant szellemesen vádli-magasságban, így az éjnek évadján botorkálót nem vágja mellbe a vakító világosság. Ilyen megoldás a nappali padlójába rejtett világítás is, amely az esti órákban különleges meghittséget varázsol.

A könnyed törtfehérrel, mintás tapétákkal, egyedi, klasszikus hangulatú bútorokkal és dizájn darabokkal „megszelídített” organikus stílusú ház lelkét a fények játéka adja. A tér jól megválasztott pontjain felbukkanó ablakok a homlokzat ritmusának engedelmeskedve itt-ott elhajlanak a derékszögtől, s meglepő szögekből is kitekintést engednek a szédítő városi panorámára, vagy épp a madárlakta, erdővel borított hegyoldalra.
A sok vándorlás, költözködés után a család olyan otthont teremtett magának a hegyoldalban, amellyel a speciálisan magyar építészeti stíluselemeket a belsőépítész segítségével kozmopolita egységgé érlelte.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop