Építkezés interneten

Egy nyugat-magyarországi városban találtunk rá erre a szép arányokkal ékeskedő házra. Közben a fél országot lefedő „hálózatra” bukkantunk. A telek az ország egyik végében, az építész a másikban, a lakberendező pedig a harmadikban. Mégis, hogy lehet így építkezni – Elmeséljük. Illetve meséljék el a tulajdonosok!

 

 

 

Egy kisebb méretű lakásban laktunk, és tágas otthonról álmodoztunk. Láttuk a stílust, a színeket, a bútorok típusát, a ház beosztását, szóval mindent – avatnak be bennünket vendéglátóink. Neki is kezdtünk az építkezésnek, de valahogy nem voltunk elégedettek. Ekkor jött az első szerencsés véletlen: kezünkbe került Petrik Adrien könyve, az Asszony és háza. A fotók azt mutatták, amit mi is gondoltunk egy otthonról. Na, majd húsz év múlva – sóhajtottunk -, majd a következő házunknál! És bekövetkezett a második „szerencsés” véletlen: feltört a talajvíz, szüneteltetni kellett az építkezést. Ez idő alatt megtaláltuk az igazi telket, megkerestük az igazi tervezőt, Petrik Adrient, tőlünk 160 kilométerre (figyelem, a hálózat első szála!), és nekiláttunk az igazi háznak. Ha újra építkeznénk, azt is Adriennel terveztetnénk meg!

 

A kívül-belül, minden apró részletében nagy igénnyel, leendő lakóik ízléséhez mérten kialakított ház külső megjelenésében déli égtájak mediterrán világát hozza. Legerőteljesebb kifejezője a Tondach Hódfarkú kerámia tetőcserépfedés, amely jól mutatja, hogy a tetőn is helye van a kreativitásnak: vegyesen rakták fel az antik és a téglavörös cserepeket. És mi jár a látvány mellé – A precízen illeszkedő tetőcserepek védenek esőtől, széltől, fagytól, és mivel átszellőznek, nyáron a tetőtér nem melegszik fel túlzottan, míg télen kevésbé hűl le.

{gallery}images/stories/verysimple/haz_lakas_kert_interneten/1{/gallery}

 

A ház azért ekkora, mert a mi családunk élvezi egymás közelségét – kalauzolnak bennünket tovább. Együtt, egy szinten, lépcsőzés nélkül akartunk élni. Ugyanakkor szeparáltak is az egységek: a szülői hálószobából nyílik az átjárható gardrób, s abból a fürdőszoba. A bútorok diópácot kaptak, a textília tejeskávé színű hernyóselyem. Nyugalmat, békét árasztanak. A fürdőben aranyat és krémet adtunk a sötétbarnához, a barokkosan buja színekhez és mintákhoz szögletes vonalakat társítottunk. Szeretjük. A lányoknak külön tisztálkodóhelyiséget alakítottak ki, szobáik a szülők közelében vannak. Saját birodalom ide vagy oda, a gyerekek most még a szülőkkel töltik idejük nagy részét, s játék, kacat, királynői ékesség „kivonul” a nappaliba. Hát terveztek nekik egy innen nyíló játszószobát. Tolóajtó segítségével a rumli pillanatok alatt eltüntethető, sőt, a szoba vendégszobának is kiváló. A bútorok helyben készültek (a háló második szála).

 

{gallery}images/stories/verysimple/haz_lakas_kert_interneten/2{/gallery}

 

S ha itt tartunk: a nappali. Egyik részét megosztották galériával: lent a dolgozó, a lépcső alatt pianínó, pihenőfotel, fönt a könyvtár, kártyaasztal győri gyártótól (a harmadik szál). Itt mutatkozik meg igazán az ízlésünk – árulják el vendéglátóink: szép vonalú fabútorok mérethez igazítva, kő, kovácsoltvas Dunakilitiről, elegáns textilek (Pécsett varrták őket, majd föl is rakták). Barna, bordó, narancs, zöld, krém, meleg, otthonos, „körbeölelő” árnyalatok mindenütt.

Nem csupán látványos, de környezettudatos gondolkodásmódról is árulkodik a kandalló, amelyet budapesti iparos készített. Hője felmelegíti a hőtároló tartály vizét, ami aztán besegít a fal-, padló- és radiátoros fűtés melegvíz-előállításába. A ház fűtését és melegvízellátását elsősorban a tetőn elhelyezett napkollektorok sora biztosítja, amelyek nyáron a medence vizét melegítik. A gázfűtés csak harmadlagos.

 

{gallery}images/stories/verysimple/haz_lakas_kert_interneten/3{/gallery}

 

A világítást is alaposan megterveztük, noha nem volt egyszerű a világítótestek kiválasztása. A nappali közel dupla belmagasságú, így olyan csillárt kerestünk, amely megfelelően bevilágítja a teret. Kiegészítésül falikarokat, képmegvilágítókat, asztali és állólámpákat választottunk.
A ház alsó szintjén kapott helyet a tágas mosókonyha, a szauna és persze a konyha-étkező. Gyakran fogadunk vendégeket, ezért a konyhára nagy teher hárul. De bírja a strapát. A beépített tetőtér a vendégeké. Ide telepítettük a gépházat és
a tárolót is. Nem akartunk abba a hibába esni, hogy az egyre szaporodó holmiknak újabb és újabb kerti faházat állítsunk. Az ülőgarnitúra, a növények, egyebek egy helyen pihennek.

A belső terek tervezését sem a véletlen irányította, hanem Markó Viktória lakberendező. Pécsi lakásunk munkálataiba már a finisben kapcsolódott be, de megkedveltük egymást, és elhatároztuk, ha építkezünk, őt kérjük fel ismét. A 300 kilométer távolság sem volt probléma! A sok személyes egyeztetést a távolságot gombnyomásra megszüntető virtuális társalgás segítette. Alaprajzi elrendezéseket, látványterveket, méretezéseket, színvariációkat kaptunk ezen az úton. Sok változat készítésére nem volt szükség, megérezte, mit kívánunk.
Ritka az olyan építkezés, amelyre minden érintett egyformán pozitívan emlékszik vissza. Ez a családi ház ebben a tekintetben is igazi ritkaság! A beköltözés óta egy év telt el, és vendéglátóink sem a tájoláson, sem a helyiségek beosztásán, sem a berendezésen nem változtatnának.
Nagyon jól érezik magunkat az otthonukban.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop