Polgári elegancia és falusi idill

Polgári elegancia és falusi idill

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Remek esélyei voltak a budakeszi háznak, hogy mind építészeti, mind használati szempontból jó végeredmény szülessen, hiszen tulajdonosai mindhárman építészek. Az építész házaspár fiuk családalapítását követően az előző otthonuknál kisebb, földszintes házat épített, ahol időskorát kényelmesen töltheti. Bár a három tervező építészeti irányultsága különböző, abban egy irányba mutattak a célkitűzések, hogy elsődleges a funkció, az anyaghasználat természetes legyen, s hogy lényeges pont a hely hangulatához való alkalmazkodás.

 

 

Erdő közelében, egy csendes zsákutcában épült a ház, igen keskeny telekre. A helyszín adott volt: a 95 éves édesapa szomszédjában építkezett a házaspár, s a nem túl kedvező területen kellett a legszerencsésebb megoldást megtalálniuk. A tervezők azonban nem az ilyen telek esetében megszokott egyszerű parasztházformát választották, hanem megtörték, megmozgatták a hosszanti tömböt: keresztirányú tömegek, három oromzat, veranda, fedett terasz gondoskodott arról, hogy izgalmas, mégis tradicionális, környezetbe illő forma szülessen.

 

  • polgari_f01
  • polgari_f02
  • polgari_f03


 
A kidolgozott, hangsúlyos oszlop kiemeli A BEJÁRAT helyét. Már az ajtó küszöbén megragad a ház hangulata: az osztott ablakok, a kőburkolat, a gyümölcsfák otthonos légkört árasztanak. Az utcai homlokzat tudatosan szerény és mértéktartó, így próbál mintát mutatni a kialakuló utcaképhez, belesimulni a régi budakeszi hagyományokba. A lakásba belépve fa falburkolatú lépcsőtér és fafödém szolgálják a klasszikus otthonok bensőséges hangulatát.

A ház kőburkolatos, sötétzöld faablakait saját tervezésű zsalugáter szegélyezi. A gyümölcsfákkal és szép virágokkal tarkított, falusias hangulatot árasztó kertben íves úton juthatunk a bejárathoz. Az ajtó gazdagon megmunkált fakazettái - akár a bútorok nagy része - a háziak mozambiki tartózkodásából származnak. A fedett bejáratot a szép osztású veranda zárja le, innen már belátni a házba.


 
A FEDETT TERASZ a vasárnapi ebédek kedves helyszíne, ahol az év nagy részében esőtől és széltől védve a szabadban együtt étkezhet a négy generáció


Belépve az előszobába már részesei vagyunk az otthonnak, hiszen ellátunk minden irányba. Tekintetünk az étkező-nappali-dolgozó egymásba nyíló helyiségei felé terelődik, párhuzamosan pedig a nagy üvegfelületeken kilátunk a kert végéig. A lakás középpontjában a veranda-étkező áll, amelyet tavasszal fehér virágú, ősszel almától roskadozó gyümölcsfák ölelnek körül. Mivel a sík telken nem volt panoráma, a tervezőknek kilátást is alkotniuk kellett.

  • polgari_a01
  • polgari_a02
  • polgari_a03
A lakás több pontján, az ablakon kitekintve, újra belátni egy másik ablakon a házba.
Ezek a többirányú átlátások mozgalmassá teszik a tereket, mindenhol tágas, szellős, ugyanakkor bensőséges atmoszféra érvényesül. Érdekes hatás a tér ezen modernségének és a hagyományos jegyeknek a keveredése.


A KONYHABÚTOR egyszerű és praktikus. A fény nemcsak az üvegtéglákon át jut be a helyiségbe, hanem azon az üvegajtón keresztül is, ahol a bevásárlást követően az autóból azonnal a konyhába pakolhatnak be a háziak


A veranda középen nagy asztal várja a vendégeket, felette nagy belmagasságú nyitott fa tetőszerkezet. A tágas helyiségben, a magasban kis kőből faragott fejszobrok „viselik” a fedélszék terhét: a család tagjainak arcait, s néhány címert fedezhetünk fel a szobrokban. A konyhától egy térfal választja el az étkezőt, amelyet halvány olajzöldre festettek, s háttérül szolgál a szép régi cserépkályhának is. A konyha átgondolt, kényelmes. Gyakorlatias megoldásai könnyebbé teszik a hétköznapokat, a bevásárlás, takarítás, szeméttárolás profán kérdéseit ugyanúgy végiggondolták, mint az esztétikai, stílussal kapcsolatos elemeket.

 
A HÁZ SZÍVE az asztal és a „családi tűzhely”. A nagy belmagasság, a fafödém, a klasszikus, sűrű osztású veranda és a bútorok eleganciát sugároznak. A kert gyümölcsfáira körbe kilátni, így a kint és a bent érzése összemosódik

A nappali nagy tolóajtaján kilépve a fedett teraszon fabútorok hívogatják a vendégeket. Az asztal felett a bentről már ismert lámpa köszön vissza, a padlón a benti burkolat folytatódik. Újabb keresztirányú tömegrész következik, kőborítással, beépített grillezővel, felette nagy kőkéménnyel. Ebben a „szárnyban” található a kertre nyíló háztartási, tároló helyiség, a száraz és nedves pince.

 
A fafödém ritmikus rajzolata a fa könyvespolcokkal együtt melegséget és otthonosságot kölcsönöz A NAPPALINAK

A kertben továbbhaladva szőlőlugassal övezett, egyszerűségében szép faépület és kicsi üvegház teszi teljessé a falusi idillt, amely érdekesen találkozik a lakás polgári eleganciájával: napsütötte tereivel, nemes anyaghasználatával, nehéz bútoraival, finom használati tárgyaival.

 
A ZÖLD TÉRFAL elé állított régi, bontásból származó cserépkályha szervezi az étkező terét


Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.