Testvér, építész és szomszéd

Testvér, építész és szomszéd

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A két testvér és családjaik világéletükben egymás közelében laktak. Amikor még panelban éltek, csak pár utca választotta el őket egymástól, később ikerházat építettek közösen, és most is együtt alakították ki új otthonukat, amelyet egy éve vettek birtokba.

 

08 

 

Csaba és felesége, Orsi ezúttal nem szerettek volna többgenerációs házat. Ugyan van két gyermekük, a tizenkétéves Csenge és a hétéves Iván, de tudják, hogy ők is saját otthonra vágynak majd.

Vendéglátóink nyolc évig új házuktól alig egy utcányira laktak. „Az épület klasszikus ikerház volt – meséli Orsi. Jól éreztük magunkat ott, ám egy napon a sógorom [Fekete Lajos építész – a szerk.] azzal az ötlettel állt elő, hogy ő eladja a részét, és újraálmodja a házát, belevág egy építkezésbe. Kérdezte, van-e kedvünk hozzá nekünk is. Komoly döntés előtt álltunk, hiszen nem tudtuk, ki lesz majd az új szomszédunk, és mint ahogy a közmondás is tartja, a rossz szomszédság török átok. Így hát lett kedvünk nekünk is az építkezéshez, de ezúttal már szeparált lakrészeket akartunk, arra az esetre, ha Lalinak néhány év múlva ismét újraálmodni lenne kedve...” A tervezésben az építész–sógornak szabad keze volt, annyit kértek, hogy a ház egyszintes legyen. Fényárra vágytak, és Orsi még arra is, hogy bizonyos időszakokban süssön be a nap, ezért az üvegfalak mellett felülvilágító ablakok is kerültek a nyugati részre, ahonnan napfényt kap nem csak a nappali, de a fürdőszobák is. A berendezés már főként az én feladatom volt – folytatja Orsi. A régi házból szinte semmit sem hoztunk magunkkal, és nagyon élveztem, hogy vadonatúj miliőt alakíthatok ki. Az új otthonunk uralkodó eleme a nappali és a hozzá kapcsolódó konyha–étkező, jelzés értékű csupán az elválasztás közöttük. Fontos volt az is, hogy a konyharészből is kiléphessünk a kertbe, így ezen a fronton is van egy üvegajtó. A nappali három fala eltolható üvegfal, a kert minden oldalára kinyitható. Ezzel nyaranta a nappali meghosszabbításaként élvezhetjük a teraszokat és a kertet.

A szülői háló, úgy tűnik, a leginkább „mostoha”. „Nem akartunk nagy hálószobát, viszont szerettük volna a lehető legjobban elkülöníteni a lakáson belül – mondja Orsi. Itt kapott helyet egy gardróbszekrény és a franciaágy. Sokkal több bútorra nem is volt szükség. Hiányzik viszont egy igazi gardróbszoba, ez nagy vágyam, bevallom. De majd egyszer! Amikor a gyerekeim kirepülnek, birtokba veszem egyikük szobáját!

 


 

Az ikertestvéremmel az ízlésünk is nagyon hasonló. Teljes volt a bizalom, amikor a házainkat terveztem. Ezúttal nem ikerházat álmodtam meg, hanem két különálló épületet, amelyek látványukban erősítik egymást, belső tereik azonban nagyon is különbözőek. Amiben tökéletes egyetértés volt köztünk, az a tiszta forma- és színvilág, és a minimál dizájn. Ezek adták a vezérfonalat a tervezéshez.

fekete lajos
Fekete Lajos
építész

 

 

így tervezzünk fehér, légiesen könnyed életteret

A nappali kelet-nyugati tájolású, az üvegfalakon keresztül a délelőtti fény árad be a nagy térbe, amelyet hagytak lélegezni. Nem zsúfolták tele. A fő attrakció a fehér Andante bőr ülőgarnitúra, amelyre a háziasszony véletlenül akadt rá, és azonnal bele is szeretett. Ezen kívül csak egy hosszú, alacsony komódot helyeztek el itt, amely a konyhai bútor kiegészítője, ugyanaz a stílus és anyag. A sötét padlóburkolat kiemeli a fehér enteriőrt, és mivel padlófűtést alkalmaztak, nem „csúfítják” a falakat radiátorok sem. Az étkezőasztal kissé belenyúlik a térbe, de az üveglap lebegő látványa és körülötte a fehér „szoknyás” székek jól harmonizálnak. A fehérhez fémszínt társítottak a bútorok lábai, fogantyúi, és néhány szép kiegészíto képében.

így válasszunk magasfényű konyhabútort

A konyha kialakításánál a háziasszony azt szerette volna, ha bútornak tűnő konyhabútorral rendezheti be, amely szervesen kapcsolódik a nappalihoz, látványában és funkciójában is. Megrajzolta a terveket, és avatott asztalossal készíttette el az akrylhatású, de fóliázott elemeket. A fő szempont az volt, hogy ezek a bútorok ne uralkodjanak el a térben. A munkapult felett visszafogott méretű tárolók kaptak helyet, hófehér csillogásuk kiemelkedik a fehér fal hátteréből. A világítás is rendkívül rafinált: a munkalapot erős fényű lámpák világítják meg, az üveglapos szekrényekben pedig rejtett világítás ad sejtelmes, romantikus fényt. A fóliázott, vagy az akryl bútor remek találmány, talán, ha egy hátránya van: minden ujjnyom meglátszik rajta, ha nem a fogantyúkat használjuk. Tisztítása viszont nagyon egyszerű: elegendő gyengéd mosószeres, puha ronggyal áttörölni, és máris teljes pompájában csillog.

 

  A tulajdonosok nem szerettek volna sok vakolt felületet. A homlokzat műkő lábazatát egy-egy részleten kiterjesztették, feljebb vitték, és szívesen alkalmazták az időjárást jól tűrő műgyanta alapú dekorlapokat is. A medence melletti teraszt fával burkolták le, nem csak a könnyebb tisztántartás kedvéért. A fű, legyen a legjobban is ápolva, nehezen tűri az igénybevételt, kiég, kiszárad, tönkremegy. A faburkolat pedig különösen praktikus olyankor, amikor a fürdőzés után vizes lábbal csattog át rajta az ember.  

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.