Tiszta képlet

Tiszta képlet

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Buja, ártéri zsombékosra nyíló panoráma. Sok-sok, identitászavarral küszködő, mediterrán álruhát viselő falusi ház a magyar prérin. Köztük egy-két, elvétve, de mind sűrűbben felbukkanó, másfajta építészetet hirdető lakóépület. Szemmel látható érvelés a tiszta építészeti képletek védelmében.

 

08

 

A házak – szemben az összes többi fogyasztási cikkel – még ma sem néhány évre, hanem évtizedekre kerülnek a tulajdonos birtokába. Egy-egy épületegyüttes hosszú időre meghatározza azt a vizuális közeget, amelyben mozgunk. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen sebességgel változik körülöttünk minden, elég abszurd elgondolni, hogy száz év múlva is olyan házak között sétálgatnak leszármazottaink, amilyenek most tömegével épülnek. Gyerekeink a számítógépes játékok és fantasyfilmek látványvilágán nevelkednek – nem feltétlenül azonosulnak majd örömmel a lépten-nyomon felbukkanó mediterrán feelinggel.
Jó érzés, ha az építésznek sikerül olyan épület létrehozásában segédkeznie, amely illusztrálja ugyan a progresszív kortárs szemléletet, de a megbízó is örömét leli benne. Ehhez nem elég felütni a kortárs építészet katalógusát, és sorban alkalmazni az ott látottakat – empátia is szükséges annak belátására, hogy a lakó a házban elsősorban élni akar, és csak másodsorban reprezentálni.

A bemutatott épület megformálása ezt a szemléletet tükrözi: tömeg- és térformálása egyszerű és logikus. Szokatlanul tágasak a közlekedő terek – ez újdonság a kiszolgáló négyzetméterekkel spóroló hagyományos szemlélethez képest. A hajdani nívós otthonokban az előszobának nem csak funkcionális szerepe volt: méltó felvezetést adott a reprezentatív tereknek. Ebben a házban jól komponált a rávezetés. Már a belépés pillanatában feltárul az a hosszanti tengely, amelynek végpontja a kert. Nem szűk csövön araszoltunk előre; a „lépcsőház” terét nagy üvegfelületek tágítják. Innen tovább haladva kitágul a belső tér – a kert felé pedig hatalmas üvegfelületekkel nyílik meg. A reprezentatív terek láncolatának „végpontja” a nappali, ahol értelmet és ellenpontozást kap az eddigi tiszta építészeti képlet. Szép kövér nénik fürdőruhás testét plasztikusan ábrázoló, plakátszínekben pompázó festmények alatt (a háziasszony művei) padlizsánlila és mély ibolyaszín bársonyba bújtatott neobarokk ülőgarnitúra áll. Most örülök igazán, hogy reggel a lila pulóvert választottam, bár alakom benne kísértetiesen rímel a festmények hangulatára. De a padlizsán és ibolya izgalmas együttese feledteti ebbéli bánatomat, és örül a szívem, hogy megint tanultam valami újat.

A reklámgrafikus hölgy és párja nem csak az esztétikai kritériumok tekintetében volt céltudatos és határozott, hasonló elszántsággal tartotta kézben az építkezés műszaki irányítását is. Kérésükre az eredetileg tervezett monolit vasbeton födémet könnyűszerkezetből építették meg, alatta mennyezethűtést biztosító gipszkarton burkolattal. Az ehhez szükséges keringtetett vizet két fúrt kút biztosítja. A házban padlófűtés üzemel, amely jelenleg gáz alapú, de geotermikus bázisra is átállítható. A teherhordó falak Ytong téglából készültek, amely kétszintes épület esetén megfelelő teherbírású, és kiváló hőszigetelést biztosít. Ezek a nem látható részletek legalább annyira hozzájárulnak a lakás komfortérzetéhez és értékéhez, mit a lakók által áhított és megvalósított miliő: az átlátható, tágas terek és tiszta formák világa, amelyben saját belső világuk köszön vissza kézzel fogható formában, nap mint nap.

 

  

Az esztétika, tömegképzés és működetés terén ma már a lakóépületek tervezésében is más – az európai trendhez közelítő irányok – mutatkoznak, tegyük hozzá: szerencsére. Közülük az energetikai szempontok sokszor felülírják az egyéb igényeket. Az egyszerű formákkal és anyaghasználattal megalkotott épület könnyedén teljesíti az illeszkedés fontos szempontját, ugyanakkor éppen az egyszerűsége révén tűnik ki a mai heterogén közegből. Az eltérő formanyelv nem drágítja az építkezést, viszont magas minőséget követel – persze ezzel is a megbízó érdekeit szolgálja. Az ilyen épület a jövő számára készül.

szojak balazs
Szoják Balázs
építész

 

így készült a nappali födémje

Ez a födém nálunk még szokatlan, speciális könnyűszerkezetes technológiával készült. Míg a kétszintes traktusban monolit beton födém választja el a szinteket, az étkező és nappali fölé préselt, ragasztott fatartók kerültek. 

A harántirányú gerendázatot alul-felül OSB-4 speciális tömörségű lemez borítja, erre két réteg fólia és cinklemezfedés került. Belül az OSB réteg alatt szintén speciális, hűtőcsövekkel szerelt gipszkarton burkolat készült. A mennyezethűtés jobb klimatizálást jelent, és energiatakarékosabb, mint a hagyományos légkondicionáló berendezés használata.
Az Isocell cellulóz hőszigeteléssel az OSB burkolatok közti teljes teret kitöltötték. A lemezbe fúrt lyukakon át befújásos technológiával résmentes szigetelést készítettek.

így tervezzünk üvegtéglát a homlokzatba

A fürdőszoba minimál világához jól illik a szórtan elhelyezett üvegtéglák játékos ritmusa. A terv szerint az egész falfelület üvegtéglából készült volna, de a nagy hőveszteség kivédése miatt a háziasszony ötlete nyomán változtattak. Az Ytong falba a nyílásokat fűrésszel pontosan lehetett vágni, a „minőségi” munka a burkolókra hárult, akik a csempével követték a nyílásokat. A páralecsapódás, és így a penészedés elkerülésére két réteg üvegtéglát építettek be, a külső és a belső felületen is a homlokzat síkjába.

Szeretjük az átlátható, tiszta, tágas tereket. Fantasztikus érzés saját „műtermet” birtokolni itthon – mondja a reklámgrafikus hölgy. Fontosnak tartjuk a megújuló energiák felhasználását. Nyáron napenergia melegíti a vizet nálunk. A téglát és a szigetelést is úgy választottuk, hogy minél jobban hőszigeteljenek. Szeretjük a ház intenzív kapcsolatát a természettel. 
Hátra van még az árnyékolók beépítése, és a nappali terét is szeretnénk akusztikailag „barátságosabbá”, kevésbé visszhangossá tenni. Nem könnyű feladat, mert függönyt nem akarunk, szőnyeg pedig a padlófűtés miatt nem jöhet szóba.

 

  A tulajdonosok életviteléből és szemléletéből egyértelműen következett, hogy csakis letisztult formavilágú házban tudták elképzelni életüket. A tervezőt határozott elképzelésekkel keresték fel, és a munka során végig partnerként működtek közre az épület létrehozásában. Ez segítette a tervezőket abban, hogy az alaprajzi alakítást, a tömeg- és részletformálást tekintetve a kortárs életérzést kifejező építészeti nyelvet használjanak.  
 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.