Üvegtetőről álmodtunk

Üvegtetőről álmodtunk

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legfőbb kívánsága az üvegtető volt annak a házaspárnak, akik a főváros közelében álmodták meg új családi fészküket. Otthonuk kialakításakor szerettek volna végre mindent megvalósítani, amire korábban vágytak. Terveik és ötleteik akadtak bőven, így méltán lehetnek büszkék arra, hogy a nagyvonalú megvalósítás saját elképzeléseiket dicséri.

 

04 

 

A vidéki családi ház ajtajában fiatal, mosolygós háziasszony fogad, cseppet sem unalmas körülmények között. Egy pillantást vet a sütőre, a gyerekeknek már készül az ebéd. Évi szívesen avat be családi életükbe, és örömmel beszél a ház kialakításáról, annak minden derűs vagy éppen bonyodalmas velejárójáról.

A költözés gondolatának megszületésekor gyerekeikkel éppen iskolaválasztás előtt álltak, és fontosnak tartották, hogy csemetéik már az új otthonuk szerinti településen kezdjék meg tanulmányaikat. Választásuk végül egy, a főváros északi részéhez közel eső településre esett.

Igényeik összegzésekor arra jutottak, hogy csak akkor érdemes belevágniuk az építkezésbe, ha minden elképzelésüket megvalósíthatják. Lelki szemeik előtt egy tágas, kétszintes épület jelent meg, amelynek emeletéről szép kilátás nyílik a környező tájra. Székelyhidi Gábor építészt kérték fel arra, hogy öntse formába a vágyaikat – így készültek el a négyszáz négyzetméteres ház tervei. A földszinten kapott helyet a konyha–étkező, a nappali, a férj dolgozószobája, valamint a gardrób és a spájz. Az emeleten található a szülői hálószoba, a gyerekszobák, a vendégszoba, két fürdőszoba, valamint a mosókonyha.

A berendezés kiválasztásához házigazdáink lakberendezési magazinokat, az internetet, és természetesen a boltok kínálatát hívták segítségül. Barátságos, meleg színek használatára törekedtek, így a földszinten jellemzően a földszínek dominálnak, míg az emeleti szobák élénkebbek. A konyha–étkező és a közlekedők a bézs-wenge kettősére építenek. A folyosókat terméskővel, valamint fémhatású csempével burkolták, amely kiemeli az általában elnagyolt teret. A mostanában oly divatos konyha–étkező–nappali hármastól eltérően a nappalit elkülönítve alakították ki. Az eltolható ajtóknak köszönhetően azonban össze is lehet nyitni az étkezővel.

Vendéglátóink kifejezett kérése volt, hogy számukra egy komplett „kis lakást” alakítsanak ki a ház felső szintjén. A szülői hálószobához így egy gardrób és egy fürdőszoba is csatlakozik. Mindkét gyermek kívánságait figyelembe vették a gyerekszobák kialakítását illetően. A lányszoba rózsaszín lett, míg a fiú birodalma zöld. Arra azonban odafigyeltek, hogy – hasonló életkorúak lévén – azonos bútorokat és kiegészítőket kapjanak, csak éppen más színben.

A család boldogan éli itt mindennapjait, és büszke az egyéni megvalósításra. S hogy mi a sikerük titka? Háziasszonyunk elmondása szerint férjével jó „csapatot” alkotnak, nyitottak a világra, és szívesen fogadják be az élet pozitívumait. Ez a mentalitás pedig hozzásegíti őket ahhoz, hogy mindent, amit csak elképzelnek, maradéktalanul meg is valósítsanak.

 


 

Egyedi, a hagyományos megoldásoktól mégsem elrugaszkodó tömegformálás; tágas, mégsem terjengős terek; szeparált, egymástól mégsem elzárt helyiségcsoportok és rengeteg fény – ez volt Évi és Gyuri elképzelése. Elő- és emlékképeik, életviteli sajátosságaik tovább színesítették az összképet, amiben végül a kreatív együttgondolkodás jelölte ki a tervezés irányát. Épületformáló, térrendező elemként és az épület szíveként egy üveg átriumot alakítottunk ki, ami megoldást jelentett az egymásnak feszülő beépítési lehetőségek és a megbízói igények összehangolására.

szekelyhidi gabor
Székelyhidi Gábor
építész

 

így tervezzünk akváriumot

Az akvárium otthonunk leglátványosabb „élő” térelválasztó eleme lehet. Minél szélesebb, annál mutatósabb, vagyis ne centizzük ki a helyét, magas „vízoszlopban” gondolkozva. 

Zavartalan természeti képet kapunk, mert az összes „kiszolgáló” eszközt, a tisztításhoz, etetéshez, megvilágításhoz szükséges technikát panelek rejtik.
A kivitelezésben nincs különösebb eltérés az édesvízi és a tengeri akvárium között, de jó, ha tudjuk: az édesvízi akvárium lényegesen kevesebb karbantartást igényel. Ezt havonta, míg a tengeri akváriumot hetente kell gondoznunk.

látványos üvegtetot így tervezzünk

Tervezéskor ügyeljünk arra, hogy az üvegtető harmonikus egységet alkosson az épülettel. Másrészt funkcionálisan is betöltse szerepét, azaz megfelelő mennyiségű fénnyel lássa el a helyiséget. Esztétikai szempontból pedig nyújtson kellemes látványt, kialakításával ragadja meg a figyelmet.

A tájolástól függ, hogy mennyi napsütés éri a tetőt. Ez hatással van a felmelegedésre, így befolyásolja az üvegválasztást és az árnyékolást is. A tető hajlásszöge 2-3 foktól akár 80 fokig is terjedhet. Utóbbi a téli benapozást, illetve a tető öntisztulását befolyásolja.
Az üvegtető gyakran függőleges üvegfalakhoz csatlakozik. Ekkor már télikertrol beszélünk. A helyiség megfelelő szellőztetéséhez szükség lehet nyitható tetőablak kialakítására is.

így ápoljuk a borbútorokat

A bőr nem öntisztító és nem önfenntartó. Rendszeres ápolást, tisztítást igényel, különben berepedezhet, elszíneződhet. 

Bőrbútorunkat védjük a közvetlen napfénytől, hiszen minden bőrtípus kifakul idővel. Ne helyezzük kandalló vagy radiátor mellé sem, mert ez a bőr kiszáradásához vezet.
Tisztítást és védőkezelést legalább évente kétszer alkalmazzunk (például Fenice termékekkel). A bőrápolók lassítják a szennyeződések felszívódását, és védik a bőr felső rétegét.

 

  Üvegtető köti össze a két, tulajdonképpen különálló épületrészt. A tetőre napkollektort szereltek, amely a melegvíz-termelésen túl a kültéri uszoda fűtésrásegítését is végzi, az épület fűtését ellátó kondenzációs kazánnal összehangoltan. A méretes medencéhez a nyári hőségben egyenes az út, csak a nappali hatalmas üvegajtaját kell eltolni.  

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.