Főszerepben a beton

Egy nem hétköznapi anyaghasználatot, térkialakítást és műszaki megoldásokat tartalmazó új építésű budapesti családi házat formált barátságos otthonná Csermely Réka, karöltve megrendelőivel, izgalmas és inspiráló együttműködés során.

foszerepbenabeton 720

A történet egy fagyos téli reggelen kezdődött. Egy régi megrendelőmből lett barátom mutatta meg újonnan épülő házának ablaktalan, csupasz falait, és kért fel a lakberendezési munkára, illetve, hogy felügyeljem végig az építkezés menetét a kezdetektől a berendezés befejező szakaszáig. A nagyszerű építészeti terveket és az igényes kivitelezői csapatot megismerve biztosítottnak láttam, hogy a tulajdonossal közös ötleteinket meg is tudjuk valósítani. A ház hangulatával kapcsolatban nagyvonalakban már megvoltak az elképzelések: a terveken szereplő hatalmas üvegfelületeken kívül a tulajdonosok szerettek volna minél több betonfelületet is látszani hagyni. Gondos zsaluzást követően, ennek eredményeként készült el a lépcsőház betonszerkezete, amely osztatlan sikert aratott. Ekkor döntöttünk úgy, hogy még több nyers felületet szeretnénk látni, és nem vakoljuk be a mennyezeti betonfödémet.

Családi házak esetén a szinte már polgárpukkasztó anyaghasználat merészségét tovább fokozzák a szobák falai helyett használt nagy átlátható üvegtáblák is. A sok fény és szürke színek széles tartománya azonban együtt túlságosan ipari hatást keltett, megrendelőim ugyanakkor cseppet sem rideg, inkább kifejezetten barátságos és meleg otthonra vágytak. Életet kellett tehát vinni a falak közé, és megtörni az egyhangú szürkeséget, ezen kívül a hideg beton- és üvegfelületek ridegségét gondosan kiválasztott anyagokkal és kiegészítőkkel kellett ellensúlyozni. Biztosítani akartuk a nagy átlátható terek ellenére az intim és meghitt hangulatot, mindezen feladatoknak keretet szabott, hogy helyet találjunk a már meglévő bútoroknak is. A nagy, egybefüggő rusztikus fa mintázatú padlóburkolat vált a melegséget sugárzó fő ellenpontjává a hideg betonfelületeknek. Ugyanezt a hatást erősítették az izgalmas struktúrájú vastag, puha, színes textíliák, amelyeket a ház minél több pontján igyekeztünk elhelyezni. Az összes ülőalkalmatosság, legyen az kályhapadka, ablakpárkány vagy felújított régi fotel, változatos, ám színeiben harmonizáló kárpitot kapott. A lámpaválasztás során is – ellensúlyozandó a betonfödémet – a textil ernyőket részesítettük előnyben.

Ma már az önkifejezésnek nem pusztán a külsőségek, hanem a falak mögött rejtőző műszaki tartalom is eszköze. A ház gépészetét meghatározó levegő-víz hőszivattyú, az extrém vastag hőszigetelés és a teljes házban kiépített felületfűtés-hűtés is ugyanazt a modern, haladó szellemiséget képviselik, amely a ház építészetét, műszaki megoldásait és berendezését is egységesen jellemzi.

  

Lakberendezői munkáimnál mindig a megrendelő személyisége és életformája a legmeghatározóbb. A belsőépítészeti tervezés szépsége és a szakmunkák irányításának kihívásai mellett feladatom legszebb része az otthonteremtés, amelylyel ügyfeleim álmait valósíthatom meg.

foszerepbenabeton portre

Csermely Réka
lakberendezés, styling


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop