Egy csipetnyi fűszer

Legyen benne fűszer! Ezzel a kéréssel engedtek útra megbízóim a tervezéshez, s hogy pontosan mit értettek alatta, valószínűleg akkor egyikünk sem tudta volna szavakba önteni. Ma már azonban, beköltözve az átforgatott falak közé, nap mint nap megtapasztalják azt a remélt pluszt.

egycsipetnyifuszer 720

Több évnyi keresés után szeretett bele a zuglói családi házba a két kisgyermeket nevelő fiatal házaspár, ahol el tudták képzelni életüket. Már a keresés alatt és később is sokat vitatkoztak arról, hogy van-e szükségük lakberendezőre vagy sem, a férj ellenezte, végül beadta a derekát. Így történt, hogy 2016 nyarán megkerestek engem, hogy segítsek családi házukat az igényeikre és ízlésükre alakítani. Az inspiráció gyanánt küldött képek alapján egyértelmű volt, hogy világos, modern fiatalos otthont szeretnének. Az eredeti elképzelések szerint minden addigi funkció ott is maradt volna a helyén a földszinten, mindössze a hálószobát tervezték vendég-és dolgozószobává alakítani. Ahogy azonban mind többet beszélgettünk a családról, a preferenciákról, kikristályosodott, hogy sokkal inkább szükség van egy társasági életre alkalmas kényelmes nappali-étkezőre, mintsem egy különálló vendégszobára.

Így történt, hogy végül majd’ minden helyet változtatott: a fürdőből előszoba, a konyhából fürdő és gardrób, a szobából pedig konyha lett. Ez ugyan jóval nagyobb változtatás volt, mint amit terveztek, de nem bánták meg, hogy belevágtak, mert nemcsak egy minden igényt kielégítő, harmonikus térszerkezet jött létre, de nagyon sok tároló hely is született, amire a családnak nagyon nagy szüksége van. Nemcsak a felnőtteknek voltak meg a maguk kívánságai: a leányzó kedvenc színe a rózsaszín és a zöld, így egyértelmű volt, hogy külön birodalmát ezekben a színekben szeretné viszontlátni. A lista élén a kuckós ágy szerepelt, helyének megtalálása nem kis fejtörést okozott, végül sikerült a tetőtéri szobákat úgy kialakítani, hogy a ferde tetősík alá éppen befért az ágyikó. Mivel igazi hölgyről van szó, elmaradhatatlan részét képezi a szobának az ékszertartó alkalmatosság is. A gyerekszobáknál külön szempont volt, hogy a bútorok dizájnja időtálló, könnyen beilleszthető legyen egy későbbi kamaszszobába is. A szülői háló eleganciája szándékosan lóg ki a modern, fiatalos stílusból, kijelölve saját, meghitt birodalmukat. Mivel a lila mintás tapéta szerelem volt első látásra, a szín a nappaliban is megjelenik a kanapé párnáin.

S hogy végül megtalálta-e a fűszert a család, amire vágytak? Így írnak erről: „Otthonosság, praktikum, esztétika, harmónia. Ebben a házban otthon érezzük magunkat, minden a helyén, minden négyzetcentiméter úgy van megalkotva, hogy az otthonosságot, a kényelmet szolgálja. A kérdésre, hogy legközelebb is megbíznánk-e lakberendezőt, a válasz egyértelmű: ez lenne az első, amit megtennék.”

  

Célom a megbízók érzéseinek formába öntése, a tér életre keltése. A kiindulópont a lakók egyénisége, ízlése, életvitele. Szeretem az egyszerűt, a hívogató, meleg otthonokat, kerülöm a túlzásokat, hiszem, hogy a kevesebb több.

egycsipetnyifuszer portre

Vásárhelyi Ilona
lakberendező


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop