Az a bizonyos kapocs

Már-már mesébe illő hely Karsai Dina enteriőrtervező otthona. A budai hegyek egy csendes utcájában, a kertben nyugalom és faragott kőangyalok, különleges tárgyak fogadnak. A házban az érzés egyre csak erősödik, az emeleti gyerekszobákban pedig teljes pompájában feltárul. Közös előtérből nyílik jobbra-balra a tizenkétéves Ilka és a tízéves Ábris szobája.

 

07

 

Hivatásomból adódóan nem tipikus gyerekszoba-berendezést képzeltem el, de nem akartam semmit sem rájuk erőltetni – meséli Dina. Berendeztem a szobát a lányomnak, és mi történt? Egy kis idő után magától áttologatta, átvariálta a bútorokat, az ágy például az ablak alá, a szoba közepére került. Nem szóltam, azt gondoltam, legjobb, ha magától jön rá az „ideális” térkihasználásra, és így is lett. Tavasszal az ágy szépen megtalálta a maga tökéletes helyét, hiszen sokkal jobb helye van a falhoz simulva, és az ablakot is csak így lehet kinyitni.

A könyvek, csecsebecsék kedves „keszekuszasága” sem tudja elvonni a figyelmet a lányszobában arról a szecessziós szekrényről, amely Lontay Margit színésznő hagyatékából való. Ezt Dina festette fehérre. Párja a fiúszobában van – mint ahogyan a két szoba között jellemzően sok a „szimmetria”, az összekötő kapocs, hasonló vagy párba állítható bútordarab. Ilka ágya kamaszlányhoz illően romantikus képecskékkel van tele, a bútor a pécsi kirakodóvásárról származik. Vásárláskor még csak szép formájú öntöttvas ágynak tűnt, a képek a restauráláskor kerültek elő a fedőréteg alól. Ezt egyébként sajnos lassan kinövi a nagylány, valami trükkös átalakításra lesz szükség, hogy továbbra is használhassa. A régi tárgyak mellett a legmodernebb, csúcsminőségű dizájn is helyet kapott itt: egy Philip Starck tervezte plasztikszék, az alakítható formájú Worm, azaz Kukac névre hallgató könyvespolc, Pierre Cardin szőnyeg és lapokból egyénileg összeállítható puzzlelámpa.

Topdizájnt a gyerekeknek

Dina arra biztat mindenkit, hogy a gyerekszobát tekintsük a lakás szerves részének, stílusában nem kell, hogy kilógjon a lakás egészéből, nyugodtan be lehet rendezni egy-egy dizájndarabbal is. Ezek a bútorok, amellett, hogy különlegesek, általában időtálló formájúak, minőségben is csúcsszínvonalúak, tehát nem mennek tönkre, nem esnek szét a napi használatban. A dizájn ugyanis nem csak egyfajta szépséget, hanem funkcionalitást és kiváló minőséget is jelent. Vannak olyan gyártók, amelyek kifejezetten gyerekméretben is gyártanak ilyen darabokat.

Mit árul el Ábris szobája?

A fiúszobába a bútorok „fiúsított”párjai kerültek, így az összhatás egészében véve hasonló a lányszobához. Az csak természetes Dina szerint, hogy a szülők alapvetően a gyerek személyére, szokásaira figyelnek, amikor berendezik a szobájukat. „A lányom például szeret a földön vagy az ágyon ülni, Ábris viszont  az íróasztalnál vagy a kisasztalnál szokott tenni-venni. Itt az erőteljes színek, a határozottabb formák fiúsabb jelleget adnak. Az ő ágya is egyedi darab, fenyőből a régi parasztágyak mintájára készült, az ágytámlákat pedig két Chagall-festmény díszíti.”

Így teremtsünk harmonikus szobákat

Dina munkáiban is, otthonában is arra törekszik, hogy legyen valami összefonódó kapocs, koncepció, ritmus, ami az egész lakáson végigvonul, és egységet teremt.
Ez a tudatalattiban is ható egység, harmónia a gyerekszobákban is érezhető. A egymással szemközti tetőtéri helyiségekben megtaláljuk a párját a „hajtogatható” könyvespolcnak, a fehérre festett régi ruhásszekrénynek és a műanyag dizájn ülőalkalmatosságnak is.
Persze harmónia ide vagy oda – ahogy Dina nevetve megfogalmazza –, akármilyen nagy is a ház, és van gyerekszoba, dolgozószoba, a munka vagy a leckeírás leginkább mégis a nagy étkezőasztalnál történik.

Mit mond a szakértő?

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint is fontos, hogy hagyjuk érvényesülni a gyermek kibontakozó személyiségét. Ne ragaszkodjunk mindenáron az általunk megálmodott gyerekszobához, engedjünk, hogy saját elképzelése szerint dekorálja a szobát, tologassa a bútort – ahogy ezt Ilka is tette. A mai kor pszichológiája egyébként is nagy hangsúlyt fektet az individuális fejlődésre, az egyéniség, az egyéni képességek kibontakoztatására, az önmegvalósításra. Mindez azonban csak akkor fog egészségesen megtörténni a gyermekben, ha erős kapaszkodói, gyökerei vannak, ha kiegyensúlyozott az otthoni környezet.

A gyerekek életében a belső harmónia kialakítása a legfontosabb. A harmonikus lelki-szellemi fejlődés alapköveit már az első pillanattól kezdve meghatározza a mikrokörnyezet: az otthon, a gyerekszoba, majd az óvodai-iskolai környezet és a kapcsolatok. A harmónia kialakítása, az egészséges lelki-szellemi fejlődés a család helyes mintáin alapul. Ha a gyermek kiegyensúlyozottságot érez a családban, az otthonában, ha szívesen megy haza iskola után, sokkal könnyebben fel tudja dolgozni az őt ért élményeket, történéseket. A lelkileg is egészségesen fejlődő gyerekek pedig erőt sugároznak, határozottak, könnyedebben kelnek át koruk érzelmi hullámvölgyein, és belső értékeik mentén képesek tudatosan alakítani életük menetét.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop