A szabadban

A kert egy jól körülhatárolt része a bennünket körülvevő természetnek, valójában a földi létformák apró lenyomata. Tavasztól tavaszig az élet minden szakaszát nyomon követhetjük benne. Ha nincs olyan szerencsénk, hogy a természet sokszínűségét egy kertben élvezhessük, az erkélyeinken, teraszainkon, vagy akár ablakpárkányainkon akkor is módunkban áll testközelből figyelni az élet kicsiny rezdüléseit.

 

05

 

A kint és bent egysége tavasztól őszig különösen fontos, hiszen a kitárt ajtókon, ablakokon át összekapcsolódik a látvány. Ha lakótereink és teraszunk stílusa megegyezik a szabadtéri szoba, a kertberendezés hangulatával, harmonikus egységgé olvadnak össze.

Ha a teraszt a lakótértől csupán egy nagy üveges tolóajtó, földig érő nyílászáró választja el, a beltér optikailag kitágul. A teraszok kedvező fekvése általában déli vagy délkeleti tájolású. Ha ettől eltérő, meleg fekvés esetén árnyékolásról, hűvösebb fekvés esetén pedig szélfogó paravánok elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Északi oldalra lehetőleg ne tervezzünk teraszt, mert az minden esetben rideg, hideg, huzatos hely. A zajokat és a nem kívánt kíváncsi pillantásokat dézsás, terebélyes dísznövények beültetésével sikeresen kivédhetjük. Haszonkertet akár pár négyzetméteren vagy egy virágtartóban is létesíthetünk, így nem kell lemondanunk a fűszerkertről, csak mert nincs családi házunk. A tűz ösztönösen vonzza az embert. Ha nincs lehetőségünk kültéri kandallót építeni, akkor sem kell lemondani a tűz élményéről. A folyékony tüzelésű bioetanol kandallók egy kisebb teraszon is elférnek.

Tippek

Igazán szép, ha a terasz, a kerti lépcső, a beépített kerti pad, virágtartó azonos burkolattal készül. Egyre kedveltebbek a trópusi fa, Thermowood és kompozit (WPC) burkolatok.
A teraszon kialakíthatunk kerti nappalit, konyhát, étkezőt. Ma már léteznek a beltéri bútorainkhoz hasonlatos, de a kültéri kívánalmaknak megfelelő anyagokból készült kerti kanapék, fotelek, lerakóasztalok. A speciális kültéri szőnyegek bírják a fokozott igénybevételt és UV-állók. A funkcióknak megfelelő teraszméretet válasszunk, és igaz ez fordítva is.
Túlzott napsütés ellen érdemes árnyékolni. Ez lehet épített szerkezet (előtető, pergola), de a napellenzo mellett egyre népszerűbb a napvitorla is. Figyeljünk arra, hogy ezek is illeszkedjenek a kert, a lakóház színvilágához. A teraszt párával hűtő légkondicionáló berendezéssel is komfortosabbá tehetjük. A teraszt a kerti világítás teszi igazán hangulatossá, egyben megnöveli az esti használhatóságot is.
A tavaszi-őszi hűvösebb estéken teraszfűtő berendezéssel, fűthető lábú kerti asztallal hosszabbíthatjuk meg a szezont.

A kő ősi építőanyagunk, természetes hatású és modern közegben egyaránt alkalmazható. A szabályosra vágott kőlapokkal az épített, a szabálytalan formákkal a természetes jelleget hangsúlyozhatjuk. Lehetőleg egyfélét vigyünk a kertbe, vagy ha többfélére vágyunk, akkor úgy helyezzük el ezeket, hogy egyszerre csak az egyik fajta legyen látható. A megmunkálástól és a rakástól függően készülhet belőle burkolat, tipegő, csobogó, sziklakert, támfal, lépcső, pad, és önmagában, mint szobor is kiemelheti a kert hangsúlyos pontját.

fa

A fa szintén az egyik legősibb építőanyagunk, egyben az egyik legbarátságosabb és legsokoldalúbban felhasználható is. Itt is érvényes, hogy lehetőleg egyfélét vigyünk kertünkbe. A kültéren elhelyezett fa esetében gondoskodnunk kell a megfelelő felületkezelésről. A időjárás viszontagságainak kitett fa felületeket csiszolás és portalanítás után először favédővel, majd nem mérettartó fa esetében vékonylazúrral vagy rugalmas lazúrral, a mérettartó fa szerkezeteket vastaglazúrral kezeljük. Járófelületekre használhatunk kopás- és csúszásálló lazúrt. Pác használatakor a felületek lakkozást is igényelnek. Gyermekjátékok alapozásánál és festésénél környezetbarát terméket használjunk.

fém

A fémet többnyire korlátként, teraszbútorként vagy kerti létesítmények szerkezeteként használjuk, de nem szokatlan ma már a fém szobrok elhelyezése sem a kertekben. Ha nem szeretnénk időről időre a festéssel bajlódni, használjunk rozsdamentes acélt, kovácsolt vasat, vagy krómoztassuk fémszerkezeteinket

beton

A beton rendkívül hálás, sokoldalúan felhasználható anyag. A megfelelő minőségben kivitelezett látszóbeton felületek időtlen eleganciát kölcsönöznek a minimalista kertnek. Szinte az összes kerti építmény, szerkezet elképzelhető betonból, úgymint burkolat, lépcső, kerítés, támfal, térelválasztó, pad, medence, lépőkő, tipegő, szegély, kerti építmény, szobor. A beton erős, strapabíró anyag, ellenáll az időjárás kihívásainak. Megfelelően kialakított zsaluzattal tetszőleges formájúra alakítható, nem utolsósorban pedig színezhető is.

kerámia

A terasz, az erkély burkolásához fa hatású kerámiát is választhatunk: fagyálló, könnyen tisztítható, karbantartható, a fa természetes látványát és a kerámia ellenállóságát ötvözi. Színben és textúrában egyaránt gazdag a választék, így a kerámialapok a beltér fa burkolatának meghosszabbításaként hathatnak.

Cor-Ten® acél

A Cor-Ten® acél speciális, korrózióálló acélminőséget takar. Légköri korrózióálló képességét speciális ötvöző anyagainak (magasabb foszfor-, réz-, króm-, nikkeltartalmának) köszönheti. Rozsdás felülete egy speciális eljárás eredménye, melynek során csak a felületet engedik patinásodni. A patinaréteg 3–36 hónap alatt alakul ki a levegő és a csapadékvíz hatására, színe kezdetben élénk rozsdabarna, idővel sötétedik. A Cor-Ten® acél lemezek hajlíthatók, vághatók, szerelhetők, hegeszthetők. Utóbbihoz speciális hegesztőanyagra van szükség, ami szintén patinásodik. Készülhet belőle lépcső, kerítés, támfal, kerti szegély, rézsű, növénykazetta, csobogó, kerti pad, szobor.

kompozit anyagok

Egyre népszerűbbek a fára emlékeztető, fa vagy bambusz és PVC keverékéből álló kompozit anyagok, hiszen a fa és a műanyag legjobb tulajdonságainak ötvözésével hosszú élettartamú, környezetbarát, minimális karbantartási igényű, dekoratív felületek hozhatók létre. A kompozit felület ellenáll a penésznek, a kártevőknek, a fakárosító gombáknak. Alkalmasak terasz kialakítására, járda, lépcső építésére, homlokzatburkolásra. A rögzítésnél figyelni kell a viszonylag jelentős hőmozgásra. A vetemedés elkerülése érdekében saját rendszerelemeket (párnafa, rögzítő klipsz) használjunk a kompozit anyag rögzítéséhez.

 

Tedd Ne tedd
» Egyes kompozitok a csúszásgátló, gyorsan száradó felületüknek köszönhetően kiválók medencék környékének burkolására.
» Ültessünk színes, illatos, finom tapintású és ízű növényeket, a hangélményt pedig a csobogó víz és a susogó levelek szolgáltathatják, így mind az öt érzékszervünkre hat a környezetünk. » Építsünk magas vagy kiemelt ágyásokat, így nem kell annyit hajolgatni, feltöltéssel a jó termőföld is könnyen biztosítható, ráadásul az épített szerkezetekben a veteményes rendezett képet mutat.
» Válasszunk az éghajlatunknak, környezeti adottságainknak megfelelő növényeket. Kevesebb ápolással jobb eredményt érhetünk el.
» Bár drágának tunhet az automata öntözőrendszer, hosszú távon mindenképpen megéri. Az egyenletes öntözéssel elkerülhetjük a vízpazarlást, és a növényeinket is ritkábban kell cserélni kiszáradás/ túlöntözés miatt.
» Kerti tó helyett telepítsünk csobogót. Ezzel is különleges atmoszférát teremthetünk, ugyanakkor fenntartásuk lényegesen könnyebb.
» Ne vigyük túlzásba az örökzöldeket, mivel monotonná teszik a kertet. Részesítsük előnyben a lomblevelű örökzöldeket, amik termésükkel, virágukkal követik az évszakok változásait.
» Óvakodjunk a zsúfoltságtól. Vegyük sorra, hogy mik azok a funkciók, amiket feltétlenül szeretnénk a kertben, gondolkozzunk ezek helyigényén, és a kevésbé fontosakat hagyjuk el, ha úgy találjuk, nincs rá hely.
» Ne akarjunk minden áron spórolni. Az igénytelen megoldásokért sokszorosan többet fizetünk. Válasszunk jó minőségű, strapabíró bútorokat, burkolatokat, elkerülve a folyamatos karbantartási munkákat, az esetleges bútorcserét.
» Öntözőrendszerek telepítését bízzuk szakemberre. A rosszul telepített rendszer javítása, cseréje meglehetősen költséges.
» Ne használjunk mérgező levelű vagy termésű növényeket, ott, ahol kisgyermekek is laknak, vagy megfordulhatnak.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop